Детска психология

Най-популярните детски капризи

Спомням си, когато все още нямах деца и видех пищящо хлапе на улицата, си казвах: „Тази жена толкова ли не може да си възпита детето, а го оставя да се държи по този начин?".

Най-популярните детски капризи

Спомням си, когато все още нямах деца и видех пищящо хлапе на улицата, си казвах: „Тази жена толкова ли не може да си възпита детето, а го оставя да се държи по този начин?". Сега, когато вече съм родител и стана свидетел на подобна сцена, си казвам: „Горката жена - как я торзоми този малък разбойник". Моментите, в които родителите се чувстват безпомощни пред ината и оплакванията на децата си, се случват както на улицата, така и вкъщи, както през деня, така и преди сън. Те нямат правила и могат да избухнат по всяко време. А дали имат решение?

1 СКУЧНО МИ Е

Не бързайте да отговаряте: „Имаш толкова много играчки, защо не можеш да си измислиш игра?". АКО ДЕТЕТО ВИ КАЖЕ ПОДОБНО НЕЩО, ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТО Е СВИКНАЛО ВИНАГИ НЯКОЙ ДА ГО ЗАБАВЛЯВА. За да сте подготвени за подобна ситуация, обсъдете предварително измислен от вас план на заниманията. Например след прибиране от детската градина ще играте един час заедно, но след това детето ще рисува само, преди сън ще четете приказка заедно и т.н. Децата обичат да имат режим, който да спазват - така се чувстват по-сигурни. Добре е да редувате съвместните със самостоятелните занимания, за да свикне мъникът да измисля сам своите ангажименти.

2 ИСКАМ ДА МЕ НОСИШ, УМОРЕН/А СЪМ

Не отговаряйте: „Ако не беше тичал или крещял толкова много, нямаше да се измориш". ЗАБЕЛЯЗАЛИ ЛИ СТЕ, ЧЕ ТОВА ОПЛАКВАНЕ ИДВА ВИНАГИ, КОГАТО НА МЪНИКА МУ Е СКУЧНО ИЛИ ГО КАРАТЕ ДА СВЪРШИ НЕЩО, КОЕТО НЕ МУ ХАРЕСВА? Покажете на детето, че му съчувствате за неговия дискомфорт, но се опитайте да разберете дали наистина усеща умора, или иска нещо друго. Предложете му да си почине, но само ако е съгласен след това да продължи заниманието си - разходката, ученето, подреждането на стаята.

3 ТОЙ МЕ ДРАЗНИ, ТЯ МЕ БИЕ

Не казвайте „Сам си си виновен", нито „Ами удари я и ти". Това не е решението на проблема. АКО ДЕТЕТО ВИ ВИНАГИ ИЗКАРВА НЯКОЙ ДРУГ ВИНОВЕН, ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТО НЕ УМЕЕ ДА АНАЛИЗИРА СОБСТВЕНОТО СИ ПОВЕДЕНИЕ И ДА НАМИРА ОБЩ ЕЗИК С ВРЪСТНИЦИТЕ СИ. Най-хубавото, което можете да направите, е да не се намесвате в детските взаимоотношения и да ги оставите сами да решат разногласията си. Така мъникът ви ще се научи да излиза от споровете без последствия. А в момента на оплакването може да му обясните по логичен път поведението на приятелчето му: „Той те дразни, защото в момента не се чувства добре" или „Тя те удари, защото смята, че ти си й взел играчката и ще я счупиш".

4 САМО ОЩЕ ЕДНО ФИЛМЧЕ. САМО ДА СИ ДОРИСУВАМ КАРТИНАТА

Винаги когато дойде време за сън, детето ви се сеща, че иска още една серия, още една приказка, че не си е приготвил чантата или играчките за утре, че не си е довършил пъзела и т.н. ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ НАИСТИНА НЕ МУ СТИГА ВРЕМЕТО ИЛИ СИ НАМИРА ОПРАВДАНИЕ ДА НЕ СИ ЛЕГНЕ. Не му казвайте, че е твърде бавен и затова все не му стига времето. Просто предупредете по-рано детето, че ще го приготвяте за сън. Така то ще започне да завършва играта си постепенно.

Не игнорирайте оплаквания, когато те се отнасят до здравето, чувството на глад или жажда, желанието за сън или когато детето се страхува от нещо.

5 НЕ МОГА ДА ГО НАПРАВЯ

Обикновено, когато са изморени, хлапетата започват да капризничат и да се оплакват, че не могат да нарисуват някоя сложна фигура или не могат да си решат задачите, или изобщо не им се отдава да залепят замъка от хартия. Не oмаловажавайте проблемите на детето, дори и да ви се струват незначителни. В ТАКИВА МОМЕНТИ ОБИКНОВЕНО МЪНИКЪТ ПРОСТО ИМА НУЖДА ДА СЕ ОПЛАЧЕ НА НЯКОГО, А ВИЕ СТЕ НЕГОВИЯТ ДОВЕРЕН ЧОВЕК. Подскажете му съвсем мъничко, за да може да продължи заниманието си. И най-добрият стимул - похвала на висок глас.

6 АЗ ВИНАГИ ИМАМ НАЙ-МАЛКО

Забелязали ли сте, че каквото и количество играчки да купите на детето си, то винаги смята, че неговите приятели имат нещо по-хубаво. А когато преодолее желанието за сравнение на играчките, идва времето на колелото, ролковите кънки, домашния любимец и т.н. Няма смисъл да обяснявате на хлапето, че то е вечно недоволно и това не е правилно. ПРЕДИ ДА МУ СЕ СКАРАТЕ, ПОМИСЛЕТЕ ДАЛИ В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ДЕТЕТО Е ВИНОВНО ЗА ПЕСИМИСТИЧНАТА СИ НАГЛАСА КЪМ ЖИВОТА. То живее в среда, в която възрастните постоянно се оплакват - те все искат по-топло време или най-сетне жегата да свърши, мама иска да носи високи токчета, за да изглежда елегантна, но с удоволствие сваля обувките вечерно време, защото са неудобни, тати все иска да си купи хубава кола, а когато я притежава, се оплаква, че гори много и застраховката й е висока. Първата ваша задача е да се радвате на това, което имате, а втората - да научите детето си на същото. Можете да го постигнете, като всяка вечер всеки член от семейството разказва за 3 хубави неща, които са му се случили през деня.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: