Детска психология

Най-послушното дете

Послушното, възпитано, уравновесено дете, което не смее да мръдне от мястото си без съгласието на майка си и любопитното, немирното и дръзко хлапе, което само търси повод за бели. Как мислите - кой от тях ще бъде удостоен с титлата „Мамина гордост, бабина

Най-послушното дете

Послушното, възпитано, уравновесено дете, което не смее да мръдне от мястото си без съгласието на майка си и любопитното, немирното и дръзко хлапе, което само търси повод за бели. Как мислите - кой от тях ще бъде удостоен с титлата „Мамина гордост, бабина радост"? Вторият претендент няма никакви шансове, дори за номинация. А сега, малко да разтревожим твърде строгите родители, които се възхищават на „лесното" за гледане дете. Според наблюденията на психолозите, зад образцовото поведение, обикновено се крие психологически проблем.

Прекаленото послушание в действителност не трябва да бъде мечта за родителите. Ако не се обърне внимание навреме, след години „идеалното" дете може да се превърне във възрастен, който има лични и професионални проблеми, а е възможно и да стане твърде зависим и лесно поддаващ се на вредни за здравето навици. Ето защо, колкото и да ви е неприятно, че перфектното дете всъщност може да крие в себе си някаква тревога, трябва да изясните причините, за да ги премахнете навреме.

ТОЗИ ОПАСЕН СВЯТ

Страхът от заобикалящия свят е една от най-честите причини за детското послушание.

СИМПТОМИ: страхливо, тревожно дете, което не иска да се изправя само срещу проблемите си, винаги се държи за майка си, не участва в рискови игри, избягва новото и неизвестното, никога не проявява желание да се запознава с връстници. Невербалните сигнали са по-опасни от думите, тъй като те са отражение на подсъзнателното ниво на детската психика. Например, когато мъникът се учи да ходи и майка му не го пуска нито за секунда, подсъзнанието говори: „Без мама съм неспособен да направя и крачка".

ЗАЩО СЕ СЛУЧВА? В най-ранна възраст е възможно, след травматично раждане, детето дълго време да не е било дадено на майка си. Това е само една причина за неосъзната психологическа травма. За съжаление в повечето случаи родителите се справят с проблема самостоятелно, като обясняват на детето си, че трябва да стои близо до тях и нищо лошо няма да му се случи.

ПОСЛЕДСТВИЯТА. Ако в ранна възраст човек не се среща с малките опасности на живота, той няма възможност да види и да се учи от грешките си, а и да осъзнае техните последствия и не на последно място да търси алтернативни пътища за решаването им. Когато порасне, този възрастен ще избягва ситуации, изискващи инициатива от негова страна и винаги ще търси партньори, които могат да заемат ролята на родителите му.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

- Преди всичко, научете се да не прехвърляте собствената си тревожност върху детето си.

- Когато прохожда мъникът, обезопасете жилището си и го пускайте да обикаля самостоятелно навсякъде.

- Поощрявайте всяка инициатива на детето.

- Говорете и анализирайте заедно неговите неуспехи, като не намесвате аспекта за неговото послушание.

- Поставяйте го в ситуации, в които трябва само да вземе решение.

ОБИЧТА НА ДРУГИТЕ

Популярна причина за раболепно послушание е страхът от загуба на родителската обич.

СИМПТОМИ: ако детето не е сигурно в любовта на родителите си, то се старае да изпълни всяко тяхно желание и най-вече да предугажда техните изисквания към него.

ЗАЩО СЕ СЛУЧВА? Защото повечето родители ясно показват на децата си, че ги обичат, само когато изпълняват техните нареждания. Бабите хвалят послушното хлапе, седящо кротко на дивана, докато връстниците му тичат и ровят по шкафовете. Сигурно и вие, като всички нас, неведнъж сте казвали на малкия палавник „Не те обичам, щом правиш бели", „Ако не слушаш, ще те пратя на детска градина" или „Виж, баба Яга, кучето, баба Меца идва да те вземе"?!

ПОСЛЕДСТВИЯТА. На първо място са вътрешните конфликти. Интелектуалното и емоционалното развитие на детето се забавят, когато то постоянно се бори с вътрешното си Аз и се старае да угоди на родителите си. На второ място липсата на възможност да изкара гнева си навън кара детето да го обръща към себе си. Твърде послушните деца често като възрастни стават обект на домашно насилие, тъй като не са свикнали да изтъкват личността си. В тийнейджърска възраст тези хлапета могат да попаднат в компания, където да са обект на психологически експерименти от страна на връстниците си.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

- Никога не казвайте на детето, че не го обичате.

- Когато говорите за направена от него беля, говорете за събитието, не за личността.

- Разрешавайте проблемите му, като заедно търсите изход от ситуацията.

- Не се стремете да бъдете перфектни в очите на детето си. Нека разбере, че всеки греши и всеки се справя с проблемите си и това не е страшно.

НЕПОСЛУШЕН ДЕН

Организирайте един непослушен ден. Оставете детето да развали режима си. Нека не си оправя леглото след ставане от сън, да не си сгъва дрехите. Играчките може да останат разпилени по пода за един ден. Прекарайте деня в игри, без поучителни разговори, без наказания.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: