Бременност

НАМАЛЕТЕ НАПРЕЖЕНИЕТО Възможно ли е да избегнете стреса по време на бременността?

Бъдещата майка има много поводи да изживява велики емоции.

НАМАЛЕТЕ НАПРЕЖЕНИЕТО Възможно ли е да избегнете стреса по време на бременността?

Това включва и откъсването й от активния начин на живот, и отказа от множеството навици (например чаша кафе сутрин), и отговорността за бъдещото бебе. По време на бременността жената е склонна да преувеличава емоциите си, като това е подиктувано от промените в хормоните, и дребните кахъри се превръщат в екзистенциални проблеми. Поводите са много, но и начините за справяне със стреса не са малко.

С промяната в хормоналния фон целият организъм се пренастройва. Всичко това е неочаквано натоварване за нервната система, която може да възприеме като повод за вълнение дори най-малките (немислими) ежедневни грижи. Да очаквате, че повишената тревожност ще изчезне веднага след раждането на бебето, е безсмислено. По-скоро може да прерасне в следродилна депресия. Затова трябва да се научите да се справяте със стресовите ситуации още от първия ден на бременността.

ПРОМЕНИ КЪМ ПО-ДОБРО

Способността самостоятелно да успокоявате нервите си е важен навик и безспорно много полезен. За да ги овладеете, трябва да помните, че всички неприятности задействат стресовия механизъм. Истинската причина за преживяването им е, че ние сами ги пускаме да навлязат в живота ни. За съжаление, не всички причини за стреса могат да бъдат премахнати по собствено желание. Не сте в състояние да промените времето, навиците и характера на другите хора, също така да повлияете на цените, данъците и правителството. Затова пък може да се постараете да промените себе си, своето мислене относно определени събития.

Как се справят звездите със стреса?

Вътрешно равновесие

Преди да встъпите в хармония с външния свят, трябва да откриете хармония в себе си. Тази абсолютно очевидна истина е усвоила и майката на две деца - Ума Търман, която практикува йога вече повече от десет години. Резултатът е налице. Тя не само стабилизира лесно своето психическо равновесие по време на бременността, но и бързо се върна към добра физическа форма след раждането.

Пренасочете вниманието си

Един от най-сигурните начини за борба със стреса е пренасочването от един вид дейност към друга. Напълното отказване от движение и спорт по време на бременността не са благоприятни, особено при борбата със стреса. Разбира се, всяка тренировка трябва да бъде съобразена с деликатното състояние на жената и да бъде консултирана с личния лекар. По време на бременността си Анджелина Джоли не прекъснала заниманията си с Nia Dance. Тези упражнения съчетават в себе си различни направления от танцувални практики, елементи от бойни изкуства, оздравителна гимнастика, аеробика.

Добавете в живота си ярки щрихи

Всеки цвят има своя вибрация, настройвайки ни на различен режим активност. Постарайте се да се обградите с вещи, в подходящи отенъци: дрехи, козметика, спално бельо, дори цветът на чиниите ви може да окаже положително въздействие.

Ако се чувствате неуверени, изберете тъмно сините или кафяви тонове; не сте оптимистични - спрете се на оранжевото; чувствате апатия - изберете червено. Тази проста истина отдавна е намерила място в живота на Катрин Зита Джоунс. Дори с голям корем, тя не забравяла да си слага червило и да подчертава очите си. Тя казва: „Който не се бои от ярките цветове при гримирането, по-рядко страда от стрес".

Възползвайте се от силите на природата

Природните ефирни масла подобряват настроението. Доказано е, че постъпва сигнал до обонятелния център на мозъка, до който се намира и системата, управляваща емоциите ни. От своя страна те - емоциите, могат да влияят на нивото на хормоните, работата на нервната и дихателната система, а също и на системата на кръвообращението. Опитната майка Синди Крауфорд неведнъж е изпитвала чудодейната сила на приятните аромати. По време на втората си бременност супер-моделът е носила със себе си флакон с ефирно масло от червен портокал, който й помагал в тревожни ситуации. Важното е ароматът на маслото да ви е приятен.

Помагайте на приятели

За да се застраховате от всички нарастващи чувства на ненужност, няма нищо по-добро от това да сте полезни на приятелите си. Активният социален живот не оставя никакво време за сериозни разговори и преживявания. Именно в благотворителността намерила своето спасение руската актриса Чулпан Хаматова, която родила двете си деца без да прекъсва работата и благотворителната си дейност. По време на бременността вие също можете да оказвате по-голяма помощ на онези, които се нуждаят. Например да участвате в събиране на дрехи и средства за деца от домове.

КАК ВЛИЯЕ СТРЕСЪТ НА ЗДРАВЕТО

Феноменът стрес е тясно свързан с една от най-важните функции на организма - способността да се приспособяваме към промените. За съжаление, тялото ни не може безкрайно да работи на предела на силите си. Ако трудностите не се решават бързо, а напрежението се увеличава, то заедно с това се увеличава и изработката на хормона на стреса. За производството му организмът губи голямо количество от запасите си на витамините С и В, цинк, магний и други минерали, необходими за подхранването на силите и здравето на бебето.

РАЗУМЕН ПОДХОД

Колкото и да е парадоксално, но и в стресовите ситуации може да се намерят някои плюсове.

При бременните жени е прекрасно развито „шестото чувство". И ако действително нещо ви тревожи или огорчава, може би е добре да се замислите - възможно е причината за пониженото ви настроение да не е единствено във вашата глава...

Все пак, ако се съмнявате, че сами си създавате ненужни преживявания, бързо насочете усилията си към понижаване на страстите и борба с възможните последствия от излишната ви чувствителност.

Пейте, рисувайте, ходете на концерти и постановки, по-често се срещайте с приятели. Общуването, изкуството и занимаването с любими дела отпуска и поражда добри емоции и преживявания.

ДЕЙСТВАЙТЕ ЧРЕЗ ТЯЛОТО

Седнете удобно и се опитайте да се отпуснете. Направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Мислено сканирайте цялото си тяло. Намерете областта, където се чувствате схванати, сковани, напрегнати. По време на дишането си представете как заедно с издишвания въздух изкарвате и напрежението. Последователно стягайте и отпускайте различните групи мускули (минимум за 20 сек.) в следната последователност: китки на ръцете, предната част на ръцете (от китката до лакътя), кръст, бедра и седалище.

ДЕЙСТВАЙТЕ ЧРЕЗ ДИШАНЕ

Заемете удобно положение и си затворете очите. Дишайте в следния ритъм: поемате въздух през носа за 4 пъти, задържате въздуха за 16 пъти и го издишвате с плътно затворена уста за 8 пъти. Съсредоточете се напълно върху дишането. Опитайте се да си представите как кислородът изпълва дробовете ви и се разнася по цялото тяло. Това е един от най-ефикасните и бързи методи за неутрализиране на тревожността.

ДЕЙСТВАЙТЕ ЧРЕЗ ОБРАЗИ

Много е важно да определите това неприятно чувство, което се явява и източник на стреса. Признайте си, честно, какво ви кара да се ядосвате. Ситуацията или това, че ТОЙ е сгрешил? Повторете си тази фраза няколко пъти на глас.

Ако се чувствате обидени или сте ядосани на нещо, следващото упражнение е много подходящо. Представете си обекта, който ви е наранил, но в умален размер, колкото кибритена кутийка. Сложете го на стола си, а след това си представете, че се опитва да слезе от него. Или го накарайте да направи нещо смешно, например да скача на един крак.

РАБОТА С МИНАЛОТО

Ако в миналото ви са се случили някои неприятни събития, които не ви позволяват спокоен живот, представете си ги като поредица от снимки. Мислено ги подредете в албум и ги сложете на скрина, „наблюдавайте" как снимките избледняват постепенно.

РАБОТА С БЪДЕЩЕТО

Ако се вълнувате прекалено преди важни събития, опитайте се да си представите всички подробности предварително и то от положителната страна. Помислете си как изглеждате прекрасно - позата ви, изражението ви. Завършвайки упражнението, съставете списък на най-силните си страни. И винаги го дръжте подръка.

РАБОТА ПРИ СИЛЕН СТРЕС

Ако в един момент всичко рязко приеме негативно отражение, насочете вниманието си към обкръжаващите ви предмети. Поне за секунди се откъснете от действителността и започнете мислено да описвате пространството около вас. Буквално след минути ще се почувствате отпуснати и ще можете да се върнете в реалността - вече спокойни и умиротворени.              

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: