Бременност

Намалете риска от аномалии на плода

За никого не е тайна, че ако изберете да живеете здравословно преди и по време на бременността и се грижите добре за себе си, на практика осигурявате най-доброто и за детето си.

Намалете риска от аномалии на плода

Следващите редове ще ви помогнат да износите и родите здрави бебета и да намалите потенциалния риск от вродени дефекти на плода.

 

Не забравяйте фолиевата киселина

Приемайте минимум по 400 микрограма (0,4 милиграма) фолиева киселина дневно през целия период на бременността. При планирана бременност приемът трябва да започне приблизително един месец преди забременяването.

 

Защо е важна?

Фолиевата киселина е изключително важна, защото може да помогне за предотвратяването на някои от основните вродени дефекти на мозъка и гръбначния стълб на бебето. През първия месец от вътреутробното развитие на ембриона се формира структура, наречена неврална тръба, от която впоследствие се развива централната нервна система. Най-често срещаните дефекти на невралната тръба са спина бифида и аненцефалия. Възможни са обаче и голям брой други малформации с различно проявление и тежест. Счита се, че най-големият рисков фактор за появата на спина бифида е недостатъчният прием на фолиева киселина преди и по време на бременността.

Яжте обогатени с фолиева киселина храни. Някои хлябове, зърнени закуски и царевични брашна са такива. Внимателно четете етикетите на храните, които купувате, за да сте сигурни какъв точно е съставът на стоките, които сте избрали да консумирате.

 

Задължително се консултирайте с вашия лекар, преди да спрете, или да започнете да приемате ново лекарство.

На много жени се налага да пият лекарства, за да останат здрави, докато са бременни. В случай че планирате забременяване, обсъдете с доктора настоящето си здравословно състояние и бъдещите си планове да станете майка. Изгответе план за евентуално лечение още преди забременяването, за да осигурите здраве за вас, както и здравословно развитие за бебето си.

Направете всички необходими ваксинации, включително ваксината против грип.

Поставени в правилния момент, ваксините ще защитят както вас, така и бебето ви, от сериозни болести. 

Ваксини, безопасни за поставяне и препоръчителни през бременността, са:

Противогрипна ваксина – може да се постави преди или по време на цялата бременност. Лекарите я препоръчват особено в грипния сезон.

Комбинираната ваксина – срещу тетанус, дифтерия и коклюш, или

еднокомпонентната – само срещу коклюш, могат да се поставят след 20 г. с.

  • Ваксини, противопоказни по време на бременност, са БЦЖ – срещу туберкулоза, живата трикомпонентна ваксина – морбили – паротит – рубеола, ваксината срещу коремен тиф и срещу варицела, ваксината срещу менингококи.
  • Ваксини, които е препоръчително да бъдат направени преди или след бременност, са – човешки папилома вирус, хепатит А и Б, пневмококовата ваксина.

Избягвайте вредни субстанции, като алкохол, цигари и опиати.

Алкохол

Не е известно безопасно количество алкохол по време на бременност, или когато се опитвате да забременеете. Алкохолът може да причини проблеми на развиващия се плод, затова е изключително важно да спрете приема му още когато започнете опитите за бебе.

 

Цигари

Пушенето причинява рак, сърдечни заболявания и други сериозни здравословни проблеми. Никотинът свива кръвоносните съдове и затруднява достъпа на кислород до бебето. Тютюневият дим по време на бременност може да навреди на развиващото се бебе и да доведе до някои вродени дефекти. Отказването на цигарите ще ви помогне да се чувствате по-добре и ще осигури здравословна среда за детето ви.

 

Опиати

Приемът на каквито и да е непредписани лекарства и упойващи вещества може да причини сериозни здравословни проблеми на бъдещата майка и нейното бебе. Ако не сте в състояние сама да контролирате този прием, то незабавно потърсете специализирана помощ.

 

Поддържайте здравословно тегло още преди да забременеете.

Затлъстяването на майката увеличава риска от сериозни вродени дефекти на плода и други усложнения през бременността. Ако сте с наднормено тегло, погрижете се да постигнете и успеете да задържите здравословни килограми още преди забременяването. Изберете начин на живот, който включва здравословно хранене и редовна физическа активност.

 

Автор: Силвия Костова
Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

 

Сподели: