Здраве

Напитките за моето дете

Ярки на цвят, сладки на вкус, богати на хранителни вещества – като че ли общоприетото мнение е, че ако пием сок всеки ден, ще станем здрави и силни.

Напитките за моето дете

Дали обаче това е така, особено когато става въпрос за дете?

Вода

Според препоръките на Световната здравна организация, през първите 6 месеца от живота на бебето не бива да се предлага нищо друго освен майчина кърма. Добавки, като вода, чай, сок или други течности, не се дават на кърмени новородени, освен ако не се налага по медицински причини.

Въвеждането на вода в менюто на бебето започва със захранването с твърди храни и дневното количество, което е добре детето да изпива до навършване на 1 годинка, е около 100 мл на килограм телесно тегло.

За над 1 годинка специалистите препоръчват 1 л течности на денонощие плюс 50 мл на всеки килограм тегло, като в това количество влизат всички течности, които детето приема – кърма, супи, чай или сок.

Прясно изцедени сокове

Ако възнамерявате сами да изцедите сока, изберете зрели плодове и имайте предвид, че трябва да предложите сока веднага: витамините в прясно изцедения сок се унищожават много бързо и така след 10 минути остава точно половината от първоначалното им количество. Прясно изцедените сокове се консумират между храненията, поне половин час преди нахранване.

Чай

В специализираните магазини и аптеки се предлагат чайове, специално предназначени за бебета и малки деца. Продуктите са изцяло съобразени с нуждите на детето и адаптирани за възрастта, за която се предлагат. Според европейските педиатри, най-безопасните билкови напитки за деца са отвари от шипки, копър и лайка. Преди да дадете чай на детето, непременно се консултирайте с лекар.

  • Шипки

Шипките са богати на витамин С, а с това спомагат за укрепване на имунната система. Чаят от шипка се препоръчва след 6-месечна възраст, ако няма противопоказания, разбира се.

  • Копър

Отварата от копър се препоръчва още от първия месец на бебето, тъй като помага за облекчаване на стомашно-чревни разстройства, като болки в корема и колики. Полезен е и при настинки и кашлица.

  • Лайка

Чаят от лайка може да се използва при бебета след 4-тия месец, ако няма установена алергия. Той е полезен при настинки и стомашни проблеми.

С повишено внимание

Трябва да се има предвид, че соковете могат както да повлияят благоприятно на работата на стомашно-чревния тракт, така и да имат отрицателен ефект. Например гроздовият сок, който е с високо съдържание на глюкоза, може да увеличи производството на газове в червата. Ябълковият сок е в състояние да стимулира производството на солна киселина и по този начин да стимулира апетита. Соковете с диетични фибри – от кайсия, слива, морков, праскова, имат слабително действие и могат да помогнат за справяне със запека. Сокове от касис, цариградско грозде, круша, боровинка, които съдържат танини, могат да доведат до запек.

 

Автор: Нели Христова

Консултант:

Д-р Пламен Масларски е педиатър в „Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център“.

ул. „Околовръстен път“ 127

 

Сподели: