Здраве

Напкин дерматит

Едно от неприятните неща, които се случват на малките бебчета, е да се обринат в зоната на пелената. Стават неспокойни, ритат с крачета, плачат дори и когато ги мием с вода. Има множество причини, които предизвикват този проблем.

Напкин дерматит

Едно от неприятните неща, които се случват на малките бебчета, е да се обринат в зоната на пелената. Стават неспокойни, ритат с крачета, плачат дори и когато ги мием с вода. Има множество причини, които предизвикват този проблем. Добре е да ги знаем, за да можем да предотвратим дискомфорта на пеленачетата, или ако вече се е появил обрив, да знаем как да го третираме. 

Пазете бебето сухо и чисто, като сменяте пелените по-често.

Как изглежда обривът под пелената?

Обривът не изглежда винаги един и същ. Зоната на пелената е раздразнена и червена. Може да бъде също леко пухкава (подута) и топла при допир.

Обривът може да бъде и много лек - няколко пъпчици като настръхнала кожа върху малко пространство, а може и да е на обширна площ, с болезнени червени подутини, които се разпростират по дупето и бедрата на бебето.

 Как бебето е получило обрив?

Обривът под пелената може да бъде причинен от какво ли не - от нова храна до собствената му урина. Ето най-честите причини:

Влажност - дори и най-абсорбиращите пелени оставят известна влага върху деликатната бебешка кожа. И когато бебешката урина се смеси с бактериите от изпражненията, се образува много вредна за кожата смес.

Протриване или химическа чувствителност - обривът може да е причинен от протриване на кожата при търкането й в пелената, особено ако е много чувствителна към химикали от типа на ароматизатори в пелените за еднократна употреба или праха за пране, използван за платнени пелени.

Нова храна - обичайно е бебето да получи обрив, когато започне да приема твърда храна или при въвеждането на нова храна. Всяка нова храна променя състава на изпражненията, както и движенията на червата на бебето. Ако кърмите, кожата на бебето може да получи реакция от храна, която вие сте яли.

Инфекция - зоната на пелената е топла и влажна - идеалното място за развитие на бактерии и гъбички. Много е лесно за бактериалните и гъбичните инфекции да се развиват и да причиняват обрив, особено на цепнати пространства по кожата на детето и по сгъвките.

Трябва ли да водим бебето на лекар, ако има обрив под пелената?

Вероятно няма да е нужно, ако по кожата му няма мехури, гнойни пъпчици или язвички. С малко повече усърдие сте способни да отървете бебето от обрива за 3-4 дни, без да посещавате лекар.

Кой е най-добрият начин за третиране на обрив под пелената?

*Пазете бебето сухо и чисто, като сменяте пелените по-често.

*Измивайте добре дупето след всяка смяна на пелената.

*Ако се налага да използвате мокри кърпички, гледайте да не забравите непочистени гънки. Не търкайте, а попивайте нежната бебешка кожа. *Мажете със защитен крем, който създава предпазващ филм върху кожата. Използвайте го при всяка смяна на пелената след почистване.

*Оставяйте го всеки ден за известно време без пелени. Изложено на чист въздух, дупето се възстановява по-бързо.

Надеждната защита

Ако въпреки всички грижи, които полагате за нежната бебешка кожа, зоната на пелената често се възпалява, опитайте хипоалергенния, антисептичен крем за деца и възрастни с кожни проблеми Sudocrem. Той има антисептични и облекчаващи свойства и подпомага регенерацията на епидермиса. Действието на крема е многостранно благодарение на петте му активни съставки. Бензиловият алкохол бързо облекчава възпаленията и премахва дискомфорта, има антисептични свойства. Ланолинът омекотява, омазнява и овлажнява кожата, образува естествена защитна бариера срещу всички дразнещи субстанции. Цинковият оксид действа стягащо, подпомага регенерацията на епидермиса. Бензил бензоатът и бензил цинаматът стимулират растежа на клетките в епидермиса, подпомагат и ускоряват регенерационния процес.

 

Автор: Цвета Лазаркова
Консултант: д-р Радка Масларска Началник отделение „Неонатология" МБАЛ „Токуда Болница София"

 

 

Сподели: