Родителска практика

Направи си сам! Коледна ваза

Коледните празници наближават и е естествено отсега да се замислим за украсата на дома. Вариантите са безброй, но винаги е по-приятно, когато успеем сами да сътворим част от красотата. Ето една идея за вазичка, която изисква малко повече умение и търпение

Направи си сам! Коледна ваза

Коледните празници наближават и е естествено отсега да се замислим за украсата на дома. Вариантите са безброй, но винаги е по-приятно, когато успеем сами да сътворим част от красотата. Ето една идея за вазичка, която изисква малко повече умение и търпение, но пък крайният резултат е наистина приятен за окото.

Необходими материали:

1 Стъклена ваза от магазин за 1 лев.

2 Няколко различни оттенъка моделин за печене - 2.50 - 3.00 лв.

3 Различни цветове лак за нокти.

4 Макетен нож или скалпел.

5 Половинки от стара химикалка или тръбички с различен диаметър.

6 Метални звездички, пайети, снежинки - за украса.

7 Точилка

8 Лист хартия, химикалка, ножици.

Последователност на работата:

1 Отрежете по едно продълговато парче от различните цветове и го оформете като пръчка. Търкаляйте го внимателно с длан по работната повърхност. Изтънявайте ги постепенно, докато получите много дълги „змийчета", но не по-дебели от 2-4 мм.

2 Накъсайте ги на еднакви по големина парчета, достатъчни да обиколят вазата един път. Започнете да ги свързвате, като редувате последователно различните цветове.

3 Започнете да намотавате така направеното шарено „змийче" около вазата, започвайки от дъното нагоре. Не натискайте прекалено, защото моделинът е мек и може да се размаже. Добавяйте нови сегменти към „змийчето" в хода на намотаването.

4 Вазичката ви е напълно облицована. Сега трябва да направим украсата й. Сгънете лист хартия на две и нарисувайте половин елхичка откъм прегънатата страна. След като я изрежете, ще получите симетрична елха. Съобразете височината й с тази на вазата.

5 С точилка разточете тънък лист от тъмнозеления моделин. Наложете шаблона - елхичка върху него и го очертайте с клечка за зъби.

6 Внимателно изрежете с макетен нож по контурите. Помагайки си с острието, го отлепете от работната повърхност и го залепете на вазата.

7 Залепете, притискайки, звездичка или друга декорация на върха. След това с цилиндърчета притискайте на различни места, за да направите „стъклени топки". Можете да ги оформите и от сплескани топчета моделин с различен цвят.

8 Готовата ваза се поставя във фурната върху 2 - 3 слоя домакинска хартия и се покрива с домакинско метално фолио. Пече се 15-20 минути на 135°С. Вадете с предпазни ръкавици! Изделието е готово, ако при натиск пръстът ви не оставя трайни следи.

9 След изстиването, използвайте памучен тампон, напоен с лакочистител и внимателно изтрийте отпечатъците от пръсти.

10 Използвайте различните цветове лак за нокти, за да оцветите украсата на елхата, освен ако не сте избрали да я направите с различно оцветен моделин.

Забележки:

1 Можете да изберете всякакви комбинации от цветове моделин. Предлаганото разнообразие е доста голямо.

2 Внимавайте да не ви продадат обикновен пластелин - той не се втвърдява при печене, а се топи!

3 Използвайте за декорации само метални предмети. Пластмасовите ще се стопят.

4 Преди да разточите моделина на „змийчета", го размекнете с мачкане между пръстите.

 

 

Автор на идеята: Иво Домозетов

 

 

Сподели: