Родителска практика

Направи си сам! Салфетна техника

Този път ще се опитаме да "открехнем вратата" към необятните възможности на салфетната техника, известна още като декупаж. Тази техника набира най-голяма популярност след средата на 19-ти век и оттогава не затихва.

Направи си сам! Салфетна техника

Този път ще се опитаме да "открехнем вратата" към необятните възможности на салфетната техника, известна още като декупаж. Тази техника набира най-голяма популярност след средата на 19-ти век и оттогава не затихва. По същество представлява облепяне на всевъзможни предмети с хартиени апликации и последващото им запечатване с помощта на лак или специален медиум. Ще представим един от най-лесните и достъпни варианти - облепяне на обикновена дъска за хляб с мотив от салфетка и превръщането й в красиво и оригинално стенно украшение.

Необходими материали:

1. Дъска за хляб или друг предмет по желание, който ще облепим.

2. Салфетка с интересен мотив.

3. Лепило - медиум за салфетна техника - може и разредено лепило С-200, но в магазините за художествени материали има всичко, което може да ви потрябва за тази задача.

4. Четка с мек синтетичен косъм и друга, по-обикновена, за нанасяне на лак и байц.

5. Байц (не е задължително, в случая си отива с избрания мотив) и някакъв прозрачен лак (яхтен лак например) - от железарията.

6. Ножица и подложка, за да не изцапаме.

Последователност на работата:

1. С обикновена малка четка или памучен тампон на клечка боядисваме дъската с байц, за да стане по-тъмнокафява (отново да напомня - не е задължително, просто добре си пасва със слънчогледите от избрания мотив).

2. Изрязваме мотива от салфетката, като съобразяваме предварително къде ще го залепим и предвиждаме достатъчно място. Разделяме отделните слоеве на салфетката и взимаме само горния, с картинката.

3. Намазваме с тънък слой медиум дъската - цялата, за да изглежда равномерно лакирана.

4. Внимателно разполагаме изрязания мотив на мястото му, изглаждайки го леко от центъра към периферията.

5. Потапяйки начесто меката четка в медиума, започваме да го нанасяме пак от центъра към периферията, стараейки се да не се получават бръчки и да изгоним образуващите се "въздушни мехури" (това е най-трудната част, не винаги става от първия път). Не се притеснявайте, ако всичко полилавее и потъмнее - това е реакция на медиума с повърхността и след изсъхването би трябвало да изглежда добре.

6. След пълното изсъхване на медиума нанесете един или повече слоя прозрачен лак, за да запечатате картинката добре. По този начин изделието става устойчиво на вода и можем да го използваме и за външна украса.

 Забележки:

1. Работете на добре проветрено място - лаковете имат отровни изпарения!

2. Вместо лак, може да нанесете още един - два слоя медиум. Лакът обаче придава повече блясък и покрива изделието по-добре, правейки го по-устойчиво на външни условия.

3. Ако изделието, което ще покривате, е твърде тъмно, можете да го боядисате в по-светъл цвят с акрилна боя, за да не се изгуби мотивът от салфетката (тъй като слоят с мотива е много тънък и прозиращ). Можете и да използвате два от трите слоя на салфетката, за да придадете плътност на цветовете, но тогава се получават повече бръчки и се изглажда трудно.

4. Изчаквайте пълното изсъхване на всеки слой лак, медиум или байц.

 

Автор на идеята: Иво Домозетов

 

 

Сподели: