Развитие и обучение

Направи си сам... спомени

Предлагаме ви няколко лесни начина да се забавлявате толкова щуро и неудържимо с детето си, че да оставите незаличими спомени у него за цял живот.

Направи си сам... спомени

Всички се надяваме, че децата ни никога няма забравят най-грандиозните жестове, които сме правили, само за да видим лицата им, озарени от широки усмивки и греещи от щастие. Те никога няма да забравят как сте им взимали билети за първите места в цирка и сте им позволили да ядат захарен памук в неограничени количества. Винаги ще помнят пиратското детско парти за рождения им ден, което  е включвало безброй изненади - пиратски костюми, шапки и мечове, както и изравяне на сандък с несметни богатства от градината в двора, който пък е бил изцяло преобразен на пустинен остров. Ще помнят и деня, който сте прекарали  заедно в „София ленд".

Разбира се, всички тези вълнуващи преживявания ще бъдат запомнени, защото ние имаме безброй снимки и видео клипчета, за да подсигурим това и те ще ни напомнят тези вълнуващи случки цял живот.

Но това, което трябва да осъзнаем е, че не само скъпите, добре организирани и дълготрайни „пътешествия" оставят хубави спомени в детското съзнание.  Подозрително често се случва така, че малките моменти насаме се превръщат в „постоянните заподозрени" любими мигове, към които винаги се връщаме с въпроса: „А, помниш ли, когато...?". Ето и няколко лесни начини за създаване на незабравими моменти, за които след години ще говорите на всяко семейно събиране.

Започнете от малките неща

Можете да използвате за свое неоспоримо предимство факта, че си имате работа с малки хора, за които целият огромен свят е непознат. Превърнете обикновеното в изключително събитие. Как? Използвайте въображението си! Ние пощурявахме от смях, когато баба ми се правеше, че избутва колата, докато баща ни я изкарваше на заден ход. Дори се включвахме в това „сериозно" начинание и никога няма да забравим този ритуал, защото продължаваме да го правим и днес. Никога няма да забравя първия път, когато баща ми ме научи да карам колело или когато гонех по една зелена полянка, покрита с маргаритки, едно шарено хвърчило и не разбирах как лети, щом не е птица. Има толкова простички неща, които детето ви не познава. Покажете му ги! Ето още свежи предложения:

Всяка пролет посаждайте с детето си по няколко луковици. Запомнете мястото и всяка следваща пролет се връщайте, за да наблюдавате дали е поникнало и как расте. Заедно можете да изберете какво да посадите - цвете, дръвче или храст.

Подарете на детето си специален комплект прибори за хранене, чинийка и чашка, които да използвате само на празнични поводи като например на рождения му ден. Това ще създава весело усещане и приятна атмосфера у малчугана.

Излезте навън под открито небе по пижами и гледайте звездите. Вашето хлапе ще спечели бонус точки, ако успее да открие основните съзвездия - Голяма мечка, Малка мечка, Орион и други.

За щастие, децата не израстват бързо способността си да оценяват малките неща. Обърнете внимание на това, което затрогва детето, когато сте ходили в зоопарка, на делфинариум или на екскурзия. То харесва животните и техните странни окраски, форми и страховито остри зъби, обожава триковете на делфините, пада си по всички забележителни сгради, които сте огледали в някоя европейска столица, но ако го попитате какво най-много му е харесало, отговорът му може да бъде неподозирано изненадващ за вас. Може да ви каже, че помни най-силно онзи хамбургер, който си е поръчало в ресторанта на хотела... сещате ли се, с едни малки кетчуп бутилчици?

Покажете своята глуповата страна

Децата харесват неловките и глупави моменти, но не свързват родителите с такъв тип поведение. Затова ще разпалите интереса им безпределно, ако просто разпуснете малко и си позволите по-шеговито държание. Татковците могат да наплескат с пяна за бръснене синчето си, а майките да се позабавляват с дъщеричките си, като се гримират взаимно и после сравняват резултатите.

Можете да си направите семеен аматьорски оркестър. Вземете няколко инструмента: тарамбука, детско пиано, хармоника и свирка и си направете музикална вечер. Можете да измислите свои начини за създаване на музикални инструменти от подръчни материали като чаши, по които можете да потропвате леко с метална пръчка или гребен, по чийто ребра да прокарвате пръст. Ще настане една радостна какафония, а най-важното е да се забавлявате от сърце.

Някой път може да скроите номер на зъболекаря си, като си сложите изкуствени развалени зъби в устата, снимате се и после му ги пратите на имейла.

Също така забавно е измислянето на глупави песнички в рима. Само си изберете мелодия, по която да редите смешни стихове и творете заедно с детето, като вие измисляте едно куплетче, а следващото оставяте на него.

По време на някое дълго и отегчително пътуване в колата се захванете със съчиняването на семеен хумористичен „химн". Ако е истински шедьовър на музикалния ви гений, може би ще го изпълнявате на всяко следващо пътуване, когато атмосферата е предразполагаща.

Друга забавна последица от всеобщото разпускане е измислянето на начин за подобряване на семейните портрети. Как да постигнете блестящи резултати? Първо, всички се подредете за съвсем обикновена снимка, на която сте усмихнати. Тя може да стане малко престорена. После кажете: „А сега, лигава снимка!" и  започнете да правите щури физиономии. Сега се отпуснете и направете пак задължителната снимка, на която всички се усмихвате нормално. Този път на нея ще изглеждате много по-естествени - разпуснали сте след идиотската снимка, разсмели сте се бурно на резултата и на следващата сте истински щастливи. Тези снимки не само стават любими на цялото семейство, но и трайно запомнящи се, заради тази суета и врява, която е имало около тях.

Оставете и детето да води

Не забравяйте, че вашето дете също има голямо въображение и понякога може само да покаже какво му харесва да прави, като измисля интересни игри, стихчета или номера. Те се появяват изведнъж, крайно непреднамерено. Просто детето харесва как нещо се прави и се опитва да направи същото следващият път, когато се сети за него. Или му идва нещо на ум и развива идеята по свой начин. Помислете за нещата, които се случват, докато то расте пред очите ви. Ако детето ви обожава оранжевия цвят, пригответе му портокалова торта за рождения ден, цялата отрупана в оранжеви портокалови резенчета. Ако забележите, че детето ви танцува лудо и неудържимо на някоя песен, намерете запис от нея, за да я имате винаги под ръка и му я пускайте, когато искате да го развеселите. Нищо не ви спира да се включите в танцувалния спектакъл. Просто се запитайте какво обичат вашите деца, какво могат да правят отново и отново, без да им омръзва и ще откриете многобройни начини да видите повече усмивки на детското лице. А какво отива на детското лице повече от усмивката?

Сгушвайте се семейно вечер преди сън, докато разказвате приказка за лека нощ, стройте пясъчни замъци на плажа всяко лято, а през зимата обикаляйте в квартала и се любувайте на коледните украси по къщите. И помнете, че нищо не прави нещата по-рутинни от рутинното отношение към тях.

Бъдете спонтанни

Най-добрият начин да запомните едно правило е като го нарушите. Тъй като повечето семейства хапват предимно вкъщи, всяко място, на което се храните, е запомнящо се събитие за вашите деца. Затова, разбъркайте графика! Водете ги на места, където не са били никога и без никакво предупреждение. Решете го и тръгвайте!

Нарушете правилата!

Изненадайте децата със семейно пижама - парти и ги оставете да пресрочат времето за лягане или пък ги поканете на пикник на пода в спалнята, където обикновено не им разрешавате да ядат.

Правете неща, които обикновено им отказвате!

Спрете и похапнете сладолед в Мола, влезте в магазин за животни, дори да не сте толкова импулсивни, че да излезете оттам с малко кученце в ръце. Децата не спират да искат нещата, дори и упорито да им отказвате, защото ги искат прекалено много. Преценете какво можете да им позволите и следващият път, когато поискат, ги изненадайте с позитивен отговор.

Променете графика!

Сервирайте десерт сутринта, а закуска  - вечерта. Формулирайте нови временни правила, само за да можете да ги нарушите след това. 

Измислете свои названия за това, което правите

Така превръщате събитията в свои и им придавате изключително значение. Доброто название придава различно възприятие на събитието и събужда въображението на вашето хлапе. Само с думи можете да превърнете най-отегчителното събиране във величествен повод, оценен като „грандиозен" от критиката. Например:

«Вечер на фамилното преобразяване»

Всяко дете избира дрехи от огромна, предварително натрупана купчина със специално подбрани дрехи от стари времена. А родителите трябва да отсъдят кой най-добре се е преобразил в дойка, иконом, принцеса, крал Артур и т. н.

«Силният на деня»

Награда, която се връчва от достопочетното жури за велики заслуги и постижения в областта на непредумишленото почистване на собствената си стая. Тази силно оспорвана награда представлява празнична реч за възхвала работата на наградения и силно ръкостискане, последвано от аплодисменти.

«Вечеря по избор на децата»

Вечер на кулинарното разнообразие. Ястията се подбират изцяло и изключително от най-малките членове на семейството. Обикновено се спират на пица, лазаня или спагети, но от тях никога не знаете какво да очаквате, така че...

Лични измислени празници

Измислете свои дни за празнуване на различни поводи. Някои майки имат Ден на синчето на мама, който прекарват заедно като хапват някъде, а после си избират щуро занимание.

Създайте място, запазено «само за деца»

Всяко дете има нужда да премисли натрупаните впечатления и да помечтае за сбъдване на тайните му желания. Затова трябва да му осигурите пространство, където да се усамоти и да чувства сигурност и спокойствие. Това е особено препоръчително за деца над 3-годишна възраст. Детето може и само да избере свое скривалище. Това може да бъде някой закътан ъгъл под фикуса в хола, в килера или просто в детската стая. Ако все пак вие трябва да изберете това място за него, не се шашкайте! Можете просто да постелете едно одеяло или покривка на масата, така че да я покрива изцяло и да приканите детето да се пъхне отдолу, където ще бъде напълно скрито от любопитните очи на мама.

Припомняйте си добрите времена

В крайна сметка не можем да контролираме кои спомени ще останат ярки в съзнанието на децата ни и на какво ще се смеят години по-късно. Не е и необходимо да се опитвате. Просто им задавайте въпроси, за да научите тяхното мнение за определено преживяване. След ден, изпълнен с емоции, след екскурзия или почивка, обобщете с въпрос: „Какво ти хареса най-много?", или „Кое е любимото ти нещо от днешния ден?".

Можете да свързвате минали събития с настоящи. Например, ако чуете по новините за случка в зоопарка, можете да напомните на детето кога сте ходили там за последно или най-интересната случка от ваше предишно посещение.    

Друг начин за запазване на спомени от силни преживявания е да подарите дневник на не толкова малките си деца и да ги подканяте да записват или рисуват хубавите моменти от живота си. След време, прелиствайки дневника, те ще изпитват блажена носталгия по своето детство и ще знаят, че са били щастливи и обичани.

Снимките също събуждат много заспали спомени. Докато разглеждате албумите заедно, ще се питате „помниш ли", „помниш ли...". Но, разбира се, е много по-вероятно детето да си спомня, че е гледало самата снимка, докато пораства, отколкото събитието, което е снимано, особено ако е било доста малко. Но все пак, не можем да сме сигурни какви части от спомени и емоции са се запечатали в съзнанието на нашето хлапе. Можем само да се опитваме да наситим живота му предимно с щастливи моменти.

Автор: Любослава Трайкова

 

 

Сподели: