Родителска практика

Направи си сам: Абажур

В летните горещини най-често не ни се захваща с никаква домашна работа. Ако все пак намерите в себе си искрицата ентусиазъм - предлагаме ви много лесен, бърз и евтин проект за разкрасяване на дома: абажур от ръчна хартия. Можете да го поставите на мястото

Направи си сам: Абажур

В летните горещини най-често не ни се захваща с никаква домашна работа. Ако все пак намерите в себе си искрицата ентусиазъм - предлагаме ви много лесен, бърз и евтин проект за разкрасяване на дома: абажур от ръчна хартия. Можете да го поставите на мястото на някой поовехтял стар или да му измислите специално място, за да внася уют с меката си светлина.

Необходими материали и инструменти:
1. Голям лист ръчна хартия - това е хартия с включени в нея части от растения или оцветена по интересен начин. Има я в магазините за художествени материали или за азиатски стоки.
2. Алуминиева тел - пак в художествени магазини или в железариите. Подходяща е, защото се огъва лесно.
3. Два чифта клещи, ножица, лепило, шило и дебел конец или канап.

Изработка:
1. Вземете тенджера или малка кофа с диаметър, близък до избрания от вас за абажура (не забравяйте, че трябва да предвидите достатъчно разстояние от крушката до хартията, иначе има опасност от запалване!) Омотайте телта няколко пъти около нея. Така ще изправите евентуални нагъвания на телта и ще й придадете желаната форма.
2. Отрежете с клещи два от така получените кръгове, като оставяте по 7-8 см повече от желания диаметър за усукване на краищата.
3. С двата чифта клещи усучете краищата на телта, както е показано на снимката. Внимавайте да не стърчат краищата й. Повторете с другото кръгче тел - сега имате рамките на абажура.
4. Обгърнете с хартията една от рамките и отбележете докъде да изрежете листа. Оставете 1 см допълнително за залепянето. Изрежете хартията и след това преценете колко висок искате да е абажурът - съответно изрежете листа. Намажете с лепило едносантиметровата ивица и залепете по цялата дължина. Сега имате цилиндър от хартия.
5. Внимателно пъхнете едната рамка в единия край на получения цилиндър, на около 1 см от края му, и подравнете отвсякъде. Намажете с лепило хартията, която е извън рамката, прегънете и залепете. Най-добре първо фиксирайте в четирите противоположни края с лепилото, за да не разместите телта по време на прегъването. След това повторете същата процедура и на другия край на цилиндъра. Изрежете хартията, ако стърчи или е неравна.
6. Остава да пробиете хартията до телта в четирите противоположни края и да вържете конците, след което да ги вържете заедно на подходяща височина. Абажурът ви е готов! Просто го завържете на шнура на мястото на някоя стара лампа или купете нов пендел, ако сте избрали да поставите абажура на ново място.

Забележки:
Можете да направите абажур и с форма на конус, ако огънете двете телени рамки с различна големина. Тогава трябва да изрежете хартията във форма на трапец. 


Автор: Иво Домозетов

 

 

Сподели: