Раждане

Напъвай, майче!

Аз съм от жените, които не са посещавали курс за бъдещи родители.

Напъвай, майче!

В женската консултация никой не се е заемал със задачата да ми обясни какво представлява напънът, как трябва да се осъществи и доколко неговата продуктивност зависи от мен. При първото ми раждане страхът съпровождаше целия процес и аз категорично настоявах за спинална упойка. Получих я и... така и не разбрах какво е напън. Просто следвах инструкциите на акушер-гинеколога и акушерката и напъвах по команда. Вторият път обаче го усетих, не един - много. Онова странно усещане, което изцяло ръководи тялото ти, без ти самата да можеш да правиш каквото и да било друго, освен... да напъваш. Всяка жена, изживяла естественото раждане, ще се сети за онзи един единствен миг, в който болката от контракциите затихва и изведнъж някаква невидима сила започва да ръководи всичко - мускулите й, органите й, усещанията й, реакциите й, всичко. Странно е как точно напънът е най-кратката част от раждането и най-съществената или по-скоро финалната права! Чувството е трудно за описване, но веднъж преживяно, не се забравя.

РАЗЛИКАТА Е В ИНФОРМАЦИЯТА

Сигурно по време на бременността не веднъж сте чували репликите: „И на втория напън бебето излезе" или „Напънах и изведнъж го усетих да излиза". В родилната зала много пъти сте чули (или ще чуете) акушерката да ви каже: „Напъвай, майче!", а след това самата вие разказвате след колко точно напъна е излязло вашето бебе. Както вече ви споменах, при първото си раждане аз не разбрах какво е напън, докато вторият път го усетих с цялото си тяло. Невидимата сила ме понесе и мен, и в онзи миг осъзнах колко по-лесно е, когато човек е осведомен за случващото се. Ето защо се заехме със задачата да „разнищим" онези последни минути от родилния процес, в които сте само вие, вашето бебе, вашата сила и въздухът...

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ НАПЪНИТЕ?

Пълното разкритие от десет сантиметра означава, че шийката се е отпуснала и главата на бебето може да премине през нея. Болковият синдром при жената изчезва и тогава остава само и единствено чувството на напън. Той се поражда от факта, че главата притиска инервацията на ректума. Усещането, което има майката в този момент е като при ходене по голяма нужда, но тя не може да го контролира. Ето защо обикновено акушерките казват: „Напъвай, така все едно ще ходиш до тоалетна, а не в корема".

СЪВЕТ НА АКУШЕРКАТА: „Ако сте подготвена за това, което ще ви се случи в родилната зала и се вслушвате изцяло в своето тяло, ще усещате напъните точно такива, каквито са. И ако сте отпусната максимално, и не сте согистирана от ситуацията и случая, инстинктивно ще родите без болка. Природата е всесилна! В началото може да се стиснете и да контролирате напъна, но в един момент природата притиска напъна така, че той ръководи вас."

ЗАЩО УПОЙКИТЕ ПРЕЧАТ НА НАПЪНИТЕ?

Когато говорим за напъване в родилната зала, е добре да знаем, че те се усещат най-силно, когато няма намеса като епидурална или спинална упойка, т.е. раждане, което жената може да усеща на сто процента. Упойките потискат инервацията от таза надолу и така, както жената не усеща краката си, по същия начин не усеща дали й се пишка, дали й се ходи по голяма нужда и дали наближават контракция и напъни. Изолирането на болката изолира чувството на напън.

СЪВЕТ НА АКУШЕРКАТА: „Ако раждането ви протича под влиянието на упойка, трябва много внимателно да слушате медицинския персонал, който ви дава напътствия за хода на контракциите. Освен това може да сложите ръка върху корема, за да усетите стягането от контракцията."

КАК ТРЯБВА ДА НАПЪВАТЕ?

Напънът идва с контракцията и затова самото напъване трябва да се случва на върха на контракцията. Когато усетите стягането в корема, трябва да поемете възможно най-дълбоко и най-голям обем въздух, за да може да избутате с него и напъна бебето навън. Главата ви трябва да е напред максимално, като при правенето на коремна преса, без да извивате гръбнака. Напънът идва от диафрагмата надолу и трябва да бъде дълъг. Общо взето напъването е като да се гмуркате под водата - поемате въздух, за да издържите колкото можете по-дълго време без него.

По време на една контракция трябва да вдишате въздух, да се напънете, да издишате въздух, отново да вдишате, да се напънете и да издишате, и отново да вдишате, да се напънете и да издишате - три пъти по време на една контракция. Тогава напънът е продуктивен. Съвсем логично е първият път да се напънете най-силно и главата на бебето се промушва към изхода, на втория още малко и с третия напън се добутва хубаво в канала. В противен случай се бута и се връща по канала и това затормозява раждането.

СЪВЕТ НА АКУШЕРКАТА: „Ако взимате въздух само от носа, има опасност да ви се завие свят от постоянното дълбоко вдишване. Добре е да дишате и през устата, и през носа, с пълни гърди. Все пак тук няма правило, има удобство. Ако сте човек, който диша основно през носа, може и по този начин."

Въпроси към специалиста

Десимира Кирилова - акушерка

Коя е най-удобната поза за напъване?

Тази, която е удобна на жената. Дали ще е легнала, или в кучешка поза, няма значение - на нея трябва да й е удобно. За акушерките е по-удобна легналата поза, тъй като нашата задача е да запазим тъканите от разкъсване и така най-добре следим процеса на раждане. Легналата поза е удобна от гледна точка на това, че жената може да си свие максимално краката, да ги хване за коленете, ако й е удобно и да напъва. Една моя колежка казваше „като жабче", защото тогава родовият канал е максимално скъсен, костите се разтварят и бебето напуска по възможно най-свободния начин. Аз смятам обаче, че е най-добре жената да се съобразява с нейните желания.

Какъв е напънът за плацентата?

Напън за плацента има много рядко и то само, когато е малко по-голяма. Ние молим жените да напънат лекичко, за да я извадим от влагалището. Болка няма никаква.

Кой е най-важният аспект от подготовката и държанието на жената за безпроблемното напъване?

Най-важното нещо е настроението, с което идва да ражда жената. Ако тя успее да се отпусне максимално, максимално бързо се случват нещата и в родилната зала. Добре е жените да знаят, че болезнен напън няма, има чувство на страх. Те усещат разпъване на тъканите и инстинктът им за самосъхранение ги подтиква да мислят, че ще се разкъсат.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: Десимира Кирилова, старша акушерка Патологична бременност, ПСАГБАЛ „Св. София", тел. 0898 36 22 76

 

Сподели: