Раждане

Не искам да боли!

Упойките по време на раждането – начин на употреба, предимства и недостатъци

Не искам да боли!

Безпокоите ли се дали и колко боли раждането? Не сте сами! И на най-големите куражлийки им омекват колената при мисълта за родилната зала и предстоящата нечовешка, ужасяваща, непоносимо страшна (поне според масово насадените представи) БОЛКА! Имам за вас две новини - добра и... по-добра. Едната е, че раждането всъщност боли много по-малко от това, за което ви разказват вашите, минали по този път, приятелки, желаещи вероятно да се изкарат заслужили героини или да придадат по-голяма драматичност на събитието. И втората е, че живеете в XXI век и няма нищо лошо да се възползвате от „чудесата" на съвременната медицина, стига да поискате или да се наложи. И така - какви са най-често разпространените начини за обезболяване при раждане и как точно действат. 

Локална анестезия

Лекарите я използват, за да обезболят за определен (кратък) срок областта във и около влагалището при дадена процедура - зашиване на епизеотомия и др. Използваният локален анестетик в този случай не цели и не може да премахне дискомфорта по време на самото раждане.

Регионална анестезия  

Тя бива два вида: епидурална и спинална.

- Спинална - използва се най-често по време на раждане със секцио. Поставянето се извършва от анестезиолог чрез инжектиране на локален анестетик в изпълненото с течност пространство в гръбначния стълб, където се намират нервите. Обезчувствяването е в долната половина на тялото (от кръста надолу), а жената е в съзнание.  

-Епидуралната упойка се извършва чрез вкарване в епидуралното пространство на тънък пластмасов катетър (тръбичка), през който се подава необходимото за обезболяване според конкретния случай количество локален анестетик. Поради контролирания достъп на медикамента се използва основно при естественото раждане, по-рядко  при цезарово сечение. Предимството е, че при промяна в хода на раждането позволява бързо преминаване към спешни оперативни действия (чрез подаване на по-голяма доза анестетик).

Предимствата на тези два метода са, че премахват ефективно болката и в същото време дават на жената усещане за контрол и възможност за пълноценно изживяване на раждането и първата среща със своето бебче. Съществува и комбинация между епидурална и спинална анестезия, която ползва предимствата на първата като сила и обхват на обезболяването и на втората като бързина (обезчувствяването се постига за много по-кратко време). Факт е също, че епидуралната упойка осигурява контролирано и градирано обезболяване в постродилния период, което също не е за подценяване.

Усложненията при регионалната анестезия са редки, но въпреки това ги има: понижено кръвно налягане, замаяност, главоболие и др., като при навременно взети мерки бързо отшумяват.

Обща (пълна) анестезия

Тя също е два вида - обща  инхалационна и венозна. В първия случай се спира и дишането, така че се налага анестезиологът да поеме контрола над основните жизнени функции на организма - дишане и сърдечна дейност. При втория случай родилката заспива.

В днешно време общата анестезия във връзка с раждането се употребява все по-рядко - при спешност, по-тежки оперативни раждания или в случай на противопоказания за прилагане на регионална анестезия (поради определени физиологични или психологични състояния).

Може да се използва само при секцио, тъй като след поставянето й жената изпада в спящо състояние и не може да бъде съдействаща страна в хода на раждането. Добрата страна е, че тази упойка дава пълно обезчувствяване, лошата - че не можете да станете свидетел на най-значимия момент от живота на вашето дете - първата му глътка въздух на този свят. Съществуват също така статистически доказателства, че родените с помощта на обща анестезия деца показват средно по-ниска оценка на Апгар теста за новородени (ако бебето бъде извадено след 5 минути от началото на анестезията). 

При всички случаи е добре да имате предвид, че избирането на упойка за раждането не е като да си поръчаш от менюто в ресторант. Разбира се, можете да споделите с вашия акушер-гинеколог какви са желанията и очакванията ви, но какво в действителност е най-добре за вас и вашето бебче според конкретната ситуация ще реши той заедно с целия лекарски екип в родилната зала.   

Автор: Весела Захариева

Консултант: д-р Евгени  Генков,

анестезиолог-реаниматор,

МБАЛ „Света София" 

 

Сподели: