Здраве и красота

НЕ на диастазата

Диастазата е явление, свързано с раздалечаването на правите коремни мускули.

НЕ на диастазата

От аномалията страдат предимно млади майки, но не са застраховани и хората, които не са подложили на изпитание корема си цели девет месеца. Научете повече за същността на проблема от Ваня Висарионова, създател на спортен център Fit Baby Hot Mama.  

Ваня Висарионова учи млади майки как да възстановят естествената стойка на тялото си, за да бъдат здрави и във форма преди, по време и след бременността. Има магистърска степен към Висшето немско спортно училище в Кьолн. Още по време на своята бременност, и вече повече от 6 години, изучава в детайли и преподава Nutritious Movement (Ресторативно движение). С Ваня можете да работите както на живо в нейното студио, така и да се възползвате от онлайн програмата й за възстановяване след раждане „Не на диастазата”. Повече за дейността на Ваня можете да научите на fitbabyhotmama.com. 

Ваня, какво представлява диастазата?

На жаргонен език диастаза означава дупка в корема. Плочките на корема, т.е. правите коремни мускули, са свързани помежду си със съединителна тъкан. Тя има структура, близка до тази на сухожилията, но е доста по-еластична. Има и способността да се разтяга и след това да се прибира, както се случва по време на бременността. Много често след раждането, обаче, тъканта е разкъсана и остава една дупка, която наричаме диастазис ректи, накратко диастаза.

Диастазата е неестествено раздалечаване на правите коремни мускули. Тези мускули са захванати за гръдния кош и за таза. Съответно, разкъсване на съединителната тъкан може да има по цялата дължина. Може да бъде равномерно вляво и вдясно, а може и да бъде само на едната или само на другата страна. В повечето случаи диастазата е в областта на пъпа, там, където има и най-голямо напрежение. В много редки случаи диастазата може да бъде от горе до долу.

Кога се появява и кои са факторите, които я провокират?

В повечето случаи диастазата се появява след бременност. Но всъщност има и бебета и мъже с диастаза. При бебета е вследствие на недоразвита съединителна тъка. При мъжете диастазата се получава от неправилна употреба на тялото или излишни коремни мазнини. Това, което на 100% причинява диастазата, е неправилната стойка на тялото, която ВСИЧКИ имаме заради заседналия начин на живот, който водим. Прекарваме толкова много време седнали на стол, че в един момент той се запечатва в нашето тяло. Колкото и да се опитваме да компенсираме седенето на стол, докато не се откажем от него завинаги, никога няма да успеем да коригираме стойката си. Отпечатъкът на стола в тялото ни е причина за редица гръбначни изкривявания. Тези изкривявания от своя страна водят до излишно напрежение върху коремните мускули отвътре навън, което е причина за разкъсване на съединителната тъкан.

  • Друга възможна причина е напъването по време на раждане. Ако карат една жена да напъва, без да има напъни, това отново води до излишно напрежение върху съединителната тъкан и тя би могла да се разкъса.
  • Излишните килограми и увеличените мазнини в областта на корема също биха могли да провокират появяването на диастаза. Това отново е една от причините при мъжете да има такова неестествено раздалечаване на коремните мускули.
  • Липсата на колаген в организма също може да е причина за появата на диастаза. С годините колагенът в тялото намалява и ние трябва да си го набавяме отвън. Ако не приемаме достатъчно колаген с храната, отслабваме тъканите си и съответно увеличаваме риска от разкъсване. Ако бременната жена се страхува от появата на стрии или диастаза, определено трябва да помисли за количеството колаген, което приема с храната.

Какви са симптомите?

Усещането на болка в корема. Усещането на дупка между мускулите. Появяването на триъгълник в областта на корема, когато се изправяме от легнало положение. Неестествено голям корем месеци след раждането.

До какво може да доведе диастазата, ако не се коригира?

Диастазата води до слабост в коремните мускули. Ако не се коригира, може да доведе до херния.

Как може да бъде отстранена?

В зависимост от това колко е голяма, диастазата може да бъде отстранена оперативно или с упражнения. Аз при всички положения препоръчвам първо да се опита корекцията на диастазата с упражнения. Под упражнения имам предвид по-скоро изправителни упражнения и промяна на ежедневни навици, за да може де се коригира стойката на тялото. Без корекция на стойката, вероятността диастазата да се прибере е почти нулева.

Какво да правим, за да предотвратим появата на диастаза?

Движете се повече и се свържете със специалист, който да ви обясни как да възстановите естествената стойка на тялото. Избягвайте да се заседявате дълго време на едно място. Не носете токчета! Когато ставате от леглото, винаги първо се завъртайте на една страна. Хранете се съзнателно и пийте много вода!

 

Интервю на: Ива Лалова

 

Сподели: