Бременност

Не правете това!

Първите седмици на бременността са най-важният период от деветте месеца, в които носите своето бебе под сърцето си.

Не правете това!

Тогава се изграждат всички органи и системи на малкото човече, а вашето тяло се променя кардинално, за да се подготви за предстоящото раждане.

Ето защо сега е необходимо повече от всякога да бъдете внимателни, като се опитате да избягвате следните 10 неща:

1. Да взимате горещ душ или вана. В първите седмици от бременността обикновено кръвното налягане е по-ниско, а топлата вода може да доведе до допълнителното му понижаване. Освен това, горещата вода предизвиква неволни контракции на матката и носи риск от спонтанен аборт.

2. Да приемате обезболяващи без консултация с лекар. През първия триместър не се препоръчва употребата на лекарства. Ако все пак това се наложи, консултацията с лекаря, който наблюдава бременността, е задължителна.

3. Да се излагате продължително време на слънчеви бани. Прегряването е вредно както за вас, така и за бебето, а под въздействието на хормоналната буря в организма ви, рискувате да се сдобиете с пигментни петна. Продължителният престой на топло може да доведе и до дехидратация, а оттам – до главоболие, световъртеж и повръщане.

4. Да седите продължително време на едно място. В началото на бременността обемът на кръвта в тялото се увеличава почти двойно, а това води до натоварване във вените. Дългото стоене на едно място –  седнала или права, увеличава риска от появата на разширени вени и отоци. Затова специалистите съветват на всеки два часа да ставате и да правите малки разходки или леки упражнения за раздвижване. 

5. Да ядете незрели и необработени термично храни. Тук влизат сушито, недобре изпечените пържоли, меките сирена – вкусни, но много опасни по време на бременност. Те съдържат бактерии, които крият риск от заразяване както за вас, така и за вашето бебе.

6. Да работите с отровни бои и химикали. Постарайте се да използвате само натурална козметика и оставете боядисването на детската стая на друг член от семейството – например, на таткото.

7. Да практикувате екстремни спортове. Физическата активност е изключително полезна по време на бременност, така че, ако искате да спортувате, можете да се запишете на йога за бременни, танци, или просто да се разхождате повече.

8. Да злоупотребявате с кафето. Специалистите препоръчват по време на бременност да се приема не повече от 1 чаша кафе на ден. Повишената консумация на тонизиращата напитка може да доведе до спонтанен аборт в ранните срокове на деветте месеца и раждане на дете с ниско тегло. Ако искате да се освежите и ободрите, можете да изпиете чаша билков чай с джинджифил, например.

9. Да гладувате или преяждате. Известно е, че крайностите не са полезни за никого. Затова опитайте да се храните със здравословни храни толкова, колкото можете. Ако килограмите ви се струват повече, по-добре е да се консултирате с лекар, отколкото да предприемате опасни и безсмислени на този етап диети.

10. Да пиете алкохол. До този момент няма нито едно доказателство, че определено количество или вид алкохол са абсолютно безопасни по време на бременност – дори и чаша вино. Специалистите съветват бъдещите майки да се въздържат изцяло от спиртните напитки, тъй като последствията могат да бъдат много сериозни – от екстремно ниско тегло при раждането на бебето, до увреждане на органите и системите му.

 Автор: Нели Христова

Консултант: проф. Петър Петров, акушер-гинеколог

 

Сподели: