Здраве

Не толкова страшно, колкото изглежда

Хемангиом – онова червено петно, което загрозява вашето бебе. Опасно ли е за здравето му?

Не толкова страшно, колкото изглежда

В първия момент сте ужасени - петното е яркочервено, подуто и грапаво и изглежда толкова... не на място. Особено върху съвършено нежната и бяла кожа на вашето новородено съкровище. През главата ви панически препускат мисли: това откъде се появи?!, ще расте ли още?, о, Боже, злокачествено ли е?, аз ли направих нещо нередно, докато бях бременна?! И не на последно място: защо на мен и моете детенце, защо?!

Хей, недейте така! Нещата само изглеждат зле (колкото по-голям е хемангиомът, толкова по-зле, наистина!), в действителност обаче най-важното сега е, че вашето бебе е здраво. Самото петно, макар и крайно неестетично, ще се превърне след време само в бегъл спомен...

Що е то хемангиом?

Хемангиомът е доброкачествен съдов тумор, относително често срещан при новородените. Обикновено се появява около втората седмица след раждането на бебчето, нараства бързо през първите няколко месеца и постепенно (към края на първата годинка) претърпява обратно развитие, като започва да се свива и избледнява. Последните следи от хемангиома изчезват най-късно до седмата година.

Неприятното кожно образувание се наблюдава обичайно под формата на единично петно, но в отделни случаи хемангиоми могат да обхванат два или повече кожни участъка. Ако са по-дълбоки, се случва да се забележат чак към втори-трети месец и да причинят някои усложнения.

Около 60% от тези петна се появяват по лицето или в областта на шията, като се срещат от три до пет пъти по-често при момиченцата, особено при тези с много светла кожа.

Причините

Макар да се знае, че хемангиомите представляват по същество тъканна аномалия, причинена от необичайно разрастване на кръвоносни съдове, действителните предпоставки за появата им остават все още недостатъчно добре проучени.   

Хемангиомите не са наследствени, не се причиняват от консумация на определен тип храни или употреба на медикаменти по време на бременността и появата им не се определя по никакъв начин от нещо, което прави или не прави бъдещата майка.

Случва ли се да доведат до усложнения?

Хемангиомите могат да растат, могат и да намаляват, но като цяло в края на краищата изчезват сами. Добре е обаче да бъдат наблюдавани от педиатъра, който ще прецени дали има нужда от евентуална консултация със съдов специалист.

Обикновено не причиняват никакви страдания за детето, освен в случаите, в които поради по-големия им размер кожата в съответната област се разтяга прекомерно, нацепва се и образува ранички. По-голям проблем представляват хемангиомите около окото, които биха могли да навредят на зрението, или тези, които са с прекалено голям размер и причиняват разкривяване на чертите на бебешкото личице.

В редки случаи се наблюдават големи по размери вътрешни хемангиоми, които могат да предизвикат кръвоизливи или нарушаване на основните жизнени функции (затруднено дишане, увреждане на сърцето или други органи и др.).

Лечение

Както вече казахме, повечето хемангиоми не се нуждаят от такова и изчезват сами. Понякога обаче се налага лекарска намеса за ограничаване на растежа им, по-бързото им намаляване или пълното им премахване. В тези случаи обикновено се прилага употребата на кортикостероиди, бетаблокери или отстраняване по хирургичен път. Поне половината от хемангиомите след изчезването си оставят кожата в съответния участък по-бледа, с множество спукани капилярчета или по-набръчкана и груба като белег. В такива случаи от естетична гледна точка може да се прибегне до лазерна терапия или до  постиженията на пластичната хирургия за изчистване на проблемната тъкан.  

Най-добрата новина е, че веднъж изчезнали, хемангиомите никога не се появяват отново.    

 

Автор: Весела Захариева 

Консултант: д-р Георги Милев,
съдов специалист, частна практика
 

 

 

Сподели: