Здраве и красота

Нечовешкото лице на човешкия папилома вирус

В България всяка година от рак на маточната шийка заболяват над 1000 и умират близо 500 жени: нечии майки, съпруги, сестри, приятелки и дъщери.

Нечовешкото лице на човешкия папилома вирус

В световен мащаб статистиката звучи още по-зловещо - 300 хиляди жени годишно стават негова жертва, а се смята, че в момента около милион и половина представителки на нежния пол „носят кръста" на коварното заболяване. Ракът на шийката на матката е втората по честота причина за женска смъртност след рака на млечната жлеза.

Ранното начало на сексуален живот и безразборните полови контакти са сериозен фактор за влизане в рисковата група, възрастовата граница на която с всяка година пада все по-надолу. Причината е полово предадена зараза с някой от близо 100-те типа HPV, или човешки папилома вирус. 95-99,7% от случаите на рак на маточната шийка се дължат именно на него.

По тази болезнена и толкова важна тема разговаряме с акушер-гинеколога и онколог проф. д-р Виктор Златков - изпълнителен директор на СБАЛАГ „Майчин дом" - София

Достатъчна ли е за спокойствието ни цитонамазка веднъж годишно?  

В различните страни и програми е приет период от 1 до 5 години между скрининговите прегледи с цитонамазка. У нас се препоръчва срок от 3 години след две последователни негативни цитонамазки в рамките на една година, което се смята, че осигурява 93% защитен ефект.

По какво най-общо се различават цитонамазката от колпоскопията и колко често е препоръчително да се прави едното и другото изследване? Цитонамазката е пресяващ (скринингов) тест, при който се изследва клетъчен материал от маточната шийка за откриване на ранни изменения на клетъчно ниво. Извършва се най-малко веднъж на три години при жени, които нямат оплаквания.

Колпоскопията е диагностичен метод, при който с помощта на увеличителна оптика и прилагане на някои проби се търси източникът за цитологични отклонения. В случай че се установи колпоскопски видима патологична находка, това е основание за взимане на малка частица тъкан (биопсия), която подлежи на хистологично изследване и чрез която се поставя диагноза - „златен" стандарт за определяне на последващо поведение.

Като най-съвременен и сигурен метод за откриване на HPV се смята ДНК тестът. Прави ли се този тест у нас?

През последните години у нас се прилагат множество търговски HPV-ДНК тестове, чиято цена варира между отделните лаборатории и се заплаща от пациентките. Предимството на тези тестове е, че автоматизират изследването и намаляват субективната грешка и съответно - фалшиво отрицателните резултати от цитологията. Същевременно трябва да се знае, че науката днес е установила над 200 типа (разновидности) на

човешкия папилома вирус, като от тях едва 50-60 имат потенциал да бъдат онкогенни (ракови). Различните HPV-ДНК тестове изследват само определен брой от отделните типове вируси и няма такива, които да изследват всички тях. Освен това част от тестовете дават висок процент фалшиво позитивни резултати, а наличието на вирус само по себе си не е причина една жена да се притеснява, че непременно ще се разболее от рак на маточна шийка и външните полови органи. По тази причина в страните, при които ДНК-HPV се използват като скрининг, тяхното прилагане на жени под 30-годишна възраст е забранено поради ниския онкологичен риск и високата степен на заразяване на младите хора, които в тези години, търсейки своя партньор, имат по-свободно сексуално поведение. Тази забележка е важна, защото позитивният резултат за човешкия папиломен вирус води до стрес у младите хора и техните семейства, а понякога и до ненужни оперативни интервенции, особено при липсата на тъканни промени. Още повече, че в тази възрастова група е налице висок процент на самоочистване и самолекуване.

Вирусът засяга и мъжете, но те са основно преносители и рядко развиват раково заболяване на половите органи. Все пак има ли начин те да се диагностицират и евентуално лекуват, за да не пренасят заразата върху сексуалните си партньорки?

Поради чисто анатомични особености инфекцията с човешкия папиломен вирус рядко се задържа по-дълго в организма на мъжа. Въпреки това мъжете също развиват генитални брадавици и рак на пениса, за което допринасят попадането на силно болестотворен тип вирус или намалени защитни сили.

Има ли симптоми, които могат да алармират за ранен стадий на заболяването при жената?

Заболяванията на лигавицата на маточната шийка са невидими с просто око. Тяхното класифициране като предракови или инвазивен карцином става на база микроскопско изследване на тъканите. Те нямат характерни ранни симптоми, а клиничната симптоматика става отчетлива при напредване на заболяването. Поради това ролята на профилактиката е водеща за откриване и своевременно лечение на тези изменения.

Има ли начин за преборване на вируса чрез прием на лекарства или подсилване на имунитета?

За момента независимо от някои реклами не съществуват реални лекарствени продукти за подобряване на локалния имунитет на цервикалната лигавица, а тези за системна имуностимулация нямат съществен ефект при елиминиране на HPV инфекцията.

Препоръчвате ли на малките момичета да бъде поставяна т.нар. ваксина срещу рак на маточната шийка?

Профилактичните ваксини са предназначени за приложение при малки момичета и девойки преди началото на полов живот, като началната възраст за имунизация варира в отделните страни (9-12 години). Логиката за приложение в по-младата възраст е свързана с добрия имунен отговор, характерна за тези възрастови групи. Впрочем това е причина повечето ваксини да се правят именно в детско-юношеската възраст.

Според някои специалисти ваксината не е достатъчно проверена и може да причини страховити странични ефекти и дори фатални последствия. В интернет циркулират ужасяващи клипове и истории за момичета, останали в будна кома или получили тежка инвалидизация вследствие на поставянето на тази ваксина. Как бихте коментирали това? Наличните на пазара профилактични ваксини са преминали през множество предклинични и клинични проучвания, преди да бъдат лицензирани и да започнат да се прилагат масово. До момента са приложени стотици хиляди дози в много страни по света. Страничните ефекти са предимно локални, на мястото на инжектиране, като има единични съобщения за по-тежки общи ефекти, които се дължат или на подценени противопоказания, или просто съвпадат във времето с имунизацията и са независими от нея.

Редовното използване на презерватив не би ли могло да бъде достатъчно ефективна профилактика срещу предаването на човешкия папилома вирус?

Предпазният ефект на презерватива не е достатъчен, тъй като чрез него не може да се избегне напълно кожно-лигавичният контакт, при който става предаването на инфекцията. За сведение, противозачатъчният  ефект на презерватива е между 40-60%.

Интервюто взе Весела Захариева

 

Сподели: