Бременност

Недостиг на Магнезий по време на бременност

Безспорно витамините и микроелементите са особено важни за правилното и здравословно развитие на всяко човешко същество във всеки един момент от живота му.

Недостиг на Магнезий по време на бременност

Неоспорим факт е също така, че през периода на най-важните девет месеца за всяка жена - нейната бременност, за износването и раждането на здраво и добре развито бебче те играят ключова роля, успоредно с правилното хранене и здравословния начин на живот.

Един от най-ценните микроелементи, участващ в образуването на  здрави кости и зъби и отговарящ за всички етапи от растежа и развитието на бебето, е магнезият. От него зависи и работата на нервната система, тъй като той изпълнява функциите на посредник между нервите и мускулите, като предава нервни импулси между тях, а това е сигурна гаранция както за тяхното съкращаване, така и за отпускането им. По време на бременност магнезият помага за възстановяване на тъканите в организма и за изграждането на нови такива.

Магнезият е важен участник и в много метаболитни процеси. Той служи като катализатор на някои ензими и участва в регулацията на нивата на инсулина и кръвната захар.

Магнезият не се произвежда от човешкия организъм, затова е много важно да се приема с храната или като хранителна добавка, разбира се след консултация със специалист в подходяща форма и дозировка според нуждите на бъдещата майка.

Научните изследвания показват, че приемът на достатъчно количество магнезий може да намали мускулните крампи, които са често срещано и много неприятно състояние по време на бременност.

Колко магнезий е нужен?

По време на бременност необходимостта от магнезий е 400-500 мг дневно. И тъй като както вече стана ясно, минералът не се произвежда от човешкия организъм, той може да бъде набавен само и единствено от храната или като хранителна добавка.

Какво се случва в организма при липса на магнезий?

Едни от първите симптоми при недостиг или липса на магнезий включват мускулни спазми и болки в корема. Понякога може да се прояви и като силно напрежение в мускулите на врата, раменете и гърба, треперене, сърцебиене или аритмия. И тъй като матката е съставена основно от мускулна тъкан магнезиевият дефицит може да предизвика контракции, а те от своя страна - преждевременно раждане или спонтанен аборт.

Липсата на достатъчно магнезий по време на бременност се свърза и с повишен риск от прееклампсия – състояние, особено опасно както за майката, така и за нейното бебе, което често пъти завършва с преждевременно раждане или раждане на дете с тегло под нормата.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: