Тя и Той

Негово Величество – Червилото

На практика във всяка женска чанта може да се намери удивителния помощник в създаването на красивата женственост - червилото. Въпреки това подхождайте към избора и използването на това козметично средство с голямо внимание.

Негово Величество – Червилото

На практика във всяка женска чанта може да се намери удивителния помощник в създаването на красивата женственост - червилото. Въпреки това подхождайте към избора и използването на това козметично средство с голямо внимание.

От какво се прави червилото

В състава на обикновеното червило влизат четири основни компонента: основа, добавки, оцветители и ароматизатори.

Основата е натурален растителен восък от палмово дърво, билки и восъкоподобни вещества. Освен восък в основата на червилото влизат също и масла (например рициново масло, което прекрасно омекотява устните) и филмообразуващи компоненти (полимерни и силикатни производни, които придават блясъка на червилото).

Сред добавките най-често се срещат витамините А и Е. Те притежават противовъзпалително действие, съдържат растителни екстракти и слънцезащитни филтри.

Нюансът на червилото зависи от смесването на пигментите и оцветителите. Ароматизаторите скриват мириса на суровото червило. Освен това всяко червило съдържа консерванти, които съхраняват свойствата му, а също и антиоксиданти, предотвратяващи окислението му.

Видове червила

В зависимост от състава червилата може да се разделят на овлажняващи, подхранващи, устойчиви, хигиенни и за блясък.

Овлажняващите червила не само украсяват устните, но и ги омекотяват, предотвратявайки напукването им. В състава им влизат масло от авокадо, какао, слънчоглед, кокос, екстракт от лайка. Към недостатъците може да се отнесе бързото им изтриване.

Подхранващите червила защитават устните от напукване в студеното време, защото в техния състав влиза голямо количество восък.

Устойчивите и суперустойчиви червила не оставят следа и могат да се задържат на устните до 24 часа. Те лесно се нанасят и притежават приятна текстура. Благодарение на специалната комбинация от оцветители и други вещества не оставят цветна следа, но и именно заради този си специфичен състав не се препоръчват за всекидневна употреба, тъй като силно изсушават устните.

Хигиенните червила предотвратяват сухотата и напукването на устните. Идеални са за грижа през зимата. В своя състав имат витамини, подхранващи, овлажняващи и противовъзпалителни вещества. Но за съжаление подобни червила не оцветяват устните, затова нанасянето им не носи декоративен ефект.

Блясъкът за устни идеално подхожда на естествен макиаж. Съдържа растителни оцветители в неголямо количество, масла и витамини. Но трябва да бъдете внимателни при нанасянето му, защото блясъкът лесно се разтича.

Да изберем правилно червилото

Съществуват няколко принципа, с помощта на които можете да подберете червилото именно за вас:

  • Колкото по-тъмна е кожата, толкова по-сочно и ярко трябва да бъде червилото;
  • Колкото по-светла е кожата, толкова по-естествен оттенък трябва да има;
  • За нормален цвят на кожата подхождат златистите цветове и всички оттенъци на червеното.

Покупката на червило

Качественото червило е меко и лесно се нанася на устните, равномерно и  не се разтича. То не трябва да стяга устните, да оставя чувство за тежест и цвят след премахването му. Качественото червило винаги ухае приятно.

На повърхността му не трябва да има капки или петна. За да проверите дали е добро червилото, на което сте се спрели, може да направите следния експеримент: на лист хартия нанесете черта с тестер. При добър продукт линията ще бъде еднородна, без грапавини и по-едри частици. При покупката задължително погледнете какъв е срокът на годност. Обичайно максималният срок на годност на червилата е 3 години. Но толкова дълго може да ви служат само ако ги съхранявате в хладилник и ги нанасяте на устните с четчица. Ако ги нанасяте директно върху устните, то срокът им на годност се съкращава до година, а ако са изложени на слънчевите лъчи - не повече от 3 месеца.

Vichy Neovadiol Gf Контур за очи и устни 15 мл, 43.70 лв.

Bioderma Lip balm Балсам за напукани, сухи и увредени устни 15 мл, 13.50 лв.

Madara Regenerating lip balm Регенериращ балсам за устни 15 мл, 19.00 лв.

Bioderma Photoderm ski 50+ Фотодерм ски - крем + стик 20 мл, 25.80 лв.

Maxfactor Подхранващо и подмладяващо червило за устни 13.30 лв.

Greenland Lip balm Балсам за устни с аромат на манго 3.9 г, 9.70 лв.

Deborah Euphoric shine Дълготраен блясък за устни 10 мл, 17.90 лв.

Maybelline Colorsensational Гланц за устни 11.3 мл, 5.90 лв.

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: