Lifestyle

Негово величество – хаосът

Иска ни се вкъщи винаги да е чисто. Обаче, докато детето е още малко, често, оглеждайки се наоколо, ние въздъхваме: какъв безпорядък! Но какво можем да направим?!

Негово величество – хаосът

Иска ни се вкъщи винаги да е чисто. Обаче, докато детето е още малко, често, оглеждайки се наоколо, ние въздъхваме: какъв безпорядък! Но какво можем да направим?!

Мъникът, пораствайки и научавайки се да ходи самостоятелно, започва да отваря шкафовете, открива интересни предмети, разучавайки ги по свой начин и, най-вече, опитвайки ги на вкус и здравина.

Детето опознава света на територията на вашия дом, това е много важно и интересно, но, безспорно, има и „страничен ефект". Навярно много майки са направили удивително откритие - само след половин час „изследователска" дейност, от вчерашното чистене не е останала и следа, а в дома се е възцарил негово величество Безпорядъкът! 

Затвореният кръг

Казваме си, нищо страшно: винаги можем да подредим и да отклоним вниманието на любимото чедо от играта. Но не е точно така!

Работата е там, че, според възрастните, в тези предмети и занимания няма нищо интересно за детето на година и половина, но колко много грешат. Например, мама е сложила изгладеното бельо в скрина. Детето само трябва да погледне вътре, да види кокетно подредените вещи, да ги попипа  и всичко ще попадне на пода. Когато се върне в стаята, на минутата мама се удивява, тя открива чудна картина: от скрина към дивана е направена пътечка от разнообразни предмети, а мъникът в пълен възторг, надява на главата си някои от тези забележителни разноцветни парцалки! После мама се отправя да готви обяд, а детето в същото време пуска котката в купата с яденето, залива я с вода и с голямо удоволствие размазва това на кухненския под. Мама изоставя работата си, хваща да мие ръчичките му със сапун, взема кърпата за ръце, а мъникът вече е разсипал перилния препарат... И така всеки ден!

Вече е прибрано всичко, което може да се прибере, затворени са всички врати на шкафовете, книгите от най-ниския ред са качени под самия таван, такъв порядък не е бил!

Само дневният сън дава възможност на мама да се занимава с подреждане, но е нужно още да готви, да бърше прах, да мие съдове, да глади ... А желае да почете, да си побъбри с приятелки, да приведе себе си в порядък, да, и просто да отдъхне.

Ежедневният маратон, под название „домашни грижи", осезателно се усеща, а зрелището от това, как всичко се повтаря отново и отново, отстранява всяко желание да въвъдете порядък и се готвите за нещо необичайно.

Много срамно е, когато неканени гости се появят именно в този момент, когато мама е решила да се отдаде на бездействие. И ето, приятелите или роднините виждат във вашия дом пълна разруха. Възможно е това да не ги шокира много, но в жената се появява увереност, че тя не е никаква домакиня. Това не бива да се допуска!

Спокойно, мамче!

Първото нещо, което е нужно да разберете, какво единствено е важно за вас - това е здравето и безопасността на мъника. Затова вещите винаги трябва да бъдат в порядък. Например, ножовете и вилиците, шнурът за електрическата кана, иглите, копчетата, миещите средства и лекарствата не трябва да се оставят в полето на досегаемост на детето. А пък оцет и всякакви химически вещества по-добре запратете съвсем далеко! В това отношение не трябва да се отпускате, нашите деца са много изобретателни в достигането на поставената цел.

Но всичко останало не трябва да нарушава вашето душевно равновесие и влияе на отношението към детето.

Ако мъникът е болен или му растат зъби, мама просто никога не може да приведе идеалния порядък, тя едва успява да успокои мъника и да го отвлече от неприятните усещания. В такива дни е нужно да отдъхвате всяка свободна минута, защото маминото дежурство няма да приключи даже и през нощта.

Не преживявайте много безпорядъка вкъщи - това е само временна трудност. Тогава, когато някой внезапно ви посети, е нужно кратко, но изчерпателно да му поясните ситуацията. Например: „Извинете, в нас е безпорядък: детето се разболя и на нас сега не ни е до подреждане!" Това ви оправдава и, възможно е, да застави неканения гост следващият път да предупреждава по-рано за предстоящата си визита.

Настъпваме в атака!

Ако някоя сутрин започнете почистване от нулата, много скоро ще разберете, че това е сизифов труд.

Не е толкова страшно това усещане, но, за да се почисти, е нужно време. Има едно много старо и много вярно правило: чисто е там, където не се цапа. Но в нашия случай, любимото чадо основно само с това се занимава. Въпреки че, ако трябва да сме честни, не е само то. Затова е нужно да формулираме друго правило: чисто е там, където всеки почиства след себе си. Трябва да свикнете да връщате на място всичко, което вече е ненужно, и да го правите веднага!

Представете си, вие сте направили основно почистване, а сега просто не позволявайте вещите да не се връщат на тяхното място.

Детето е поиграло с колата и се е прехвърлило на книжката, вие още сега ще отправите колата към „гаража". Ако в това време и детето е благоразположено, помолете го да ви помогне. По принцип такава съвместна уборка отнема твърде много време - когато детето само прибира своите играчки.

Наобядвали сте се? Веднага приберете всичко от масата. Такова действие ни отнема от няколко секунди до няколко минути и се върши по между другото. Сега главната задача е - да приучим към такъв начин на живот всички домашни.

Това не е просто - стереотипите все още са силни. Формулировката „Ти вкъщи си почиваш, а аз в офиса работя" е нужно и трябва да се опровергае! Всъщност вие тук не сте на курорт. Възрастните хора са напълно способни да занесат мръсните дрехи до пералната машина, костюмът - до закачалката в гардероба, а съдовете - до мивката. Не се страхувайте да споделите своите изисквания, в това няма нищо лошо!

Положете усилия и ще видите, че негово величество Хаосът ще се предаде!

Отглеждаме малък помощник

По време на дневния сън на вашето бебче по-добре се занимавайте с нещо,  което може да ви отвлече от ежедневните грижи. Може да си направите маникюр, маска на лицето, да погледате интересен филм или да си побъбрите с приятелки. А понякога два часа на ден са достатъчни, за да се захванете сериозно с нещо ново: да учите чужд език или даже да усвоявате нова професия. За целта, обаче, е нужно да приключите с необходимите домашни дела, докато детето  не е заспало.

Знаете, че мъникът се интересува от всичко, с което мама се занимава. Но знаете ли, че е способен не само да разхвърля, но и да помага?

  • Дайте му чисти парцали и заедно избършете. Детето ще изпълни заданието с цялата си сериозност: то ще избърше плочките, после шкафовете, телевизора, пода, столовете, дивана, плюшеното куче, живата котка...

А вие в това време, ще обсипвате с похвали любимото чедо,  избърсало във всяка стая.

  • Не може да се мине без помощник и в кухнята! Всеки картоф, морков, цвекло и другите зеленчуци сложете в отделни купички и добре ги измийте.
  • Когато започнете да правите обяда, вземете детето, поставете купичките със зеленчуците и започнете, например, да почиствате картофи. Междувременно му обяснявайте кой зеленчук как се нарича и коментирайте своите действия. Например: „Този картоф, ние го белим, режем, варим в тенджерата. А сега ми подай моркова".

На децата такива занимания са им много по сърце, както и болшинството от домашните дела, изпълняват ги весело и, най-важното, заедно с мама.

Да бъдеш добра майка и безупречна домакиня съвсем не е просто! Важното е правилно да си избирате приоритетите и да съхраните трезвия поглед по отношение на вещите. Блестящата чистота в дома и обядът от четири ястия не заменят вниманието и грижата на любящата майка, а преданната любов на детето е по-ценна от мнението на околните хора.

Възможно е зловредният Хаос, не веднъж още, да щурмува вашия дом, но семейното щастие ще го спре, нали у вас расте истински помощник!

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: