Бременност

Непоносимостта към аромати

Според проучвания, две трети от бременните жени изострят чувствителността си към различни аромати през деветте месеца.

Непоносимостта към аромати

Доскоро любими ухания стават непоносими, а пренебрегвани миризми се превръщат във фаворити.

 

Кога носът на бъдещата майка става капризен?

В повечето случаи – още в първия триместър, но не е изключено явлението да се появи и по-късно. Нерядко повишената чувствителност на обонянието предизвиква сутрешно гадене. И обратното – данните от изследване на бременни жени с аносмия (загуба на обоняние) са показали, че те не страдат от такъв дискомфорт.

 

От какво е провокирана промяната?

Сетихте се. От хормоните. Повишеният естроген е способен да трансформира и най-невинната миризма в ароматна вълна, която залива свръхчувствителните ви бременни сетива. Добрата новина е, че този процес няма да трае вечно, а ще отшуми в последните месеци на щастливото очакване или след раждането на бебето.

 

Най-непоносими

От класация, публикувана в британския вестник „Сън“, става ясно, че миризмата на чесън е най-ненавиждана от бъдещите мамчета. Следват риба, пилешко месо, пържена храна и освежители за въздух. Любопитно е, че много дами не могат да понасят и уханието на чай и кафе, макар напитките да се славят с наситен и обожаван от мнозина аромат.  

 

Как да тушираме чувствителността към миризми?

Не можете да „изключите“ носа си, но е по силите ви да игнорирате ароматите, които ви подлудяват. Особено тези, усилващи гаденето и другите неразположения на бременността. Опитайте и следните трикове:

 

Хранете се умно

Гответе и яжте единствено блюда, чието ухание ви допада. Дори и в миналото да сте харесвали броколи и карфиол, не ги консумирайте сега, ако не можете да издържите миризмата, която излиза от тенджерата, докато ги варите.

 

Проветрявайте

Чистият въздух ще прогони зловонията и ще ви освежи.

 

Ухание на бебе

Много бъдещи майки споделят, че миризмата на бебешка пудра облекчава гаденето и ги кара да се чувстват добре. Същият ефект имат и другите козметични продукти за мъници (лосиони, шампоани, кремове), тъй като съдържат природни съставки и се асоциират с радостта от предстоящата поява на детето.  

 

Перете дрехите си по-често

Наложително е, тъй като тъканите задържат миризмите.

 

Използвайте натурална козметика

Продуктите за лице и тяло трябва да бъдат леки, деликатни и с едва доловим аромат.

 

Парфюмът

За бъдещата майка са препоръчителни ухания с естествени съставки. Избирайте парфюми с нотки на мента, джинджифил и лимон. Приятни за бременния нос са и останалите цитруси, ванилията и лайката. Забравете за тежките ориенталски аромати и тези с пикантен връх. 

 

Помолете околните да се съобразяват

Одеколонът на съпруга ви изважда от релси? Купете му нов. Приятелките ви обичат ястия с непоносимото за вас къри? Нека им се наслаждават в друга компания. Излишно е да казваме, че трябва да страните и от цигарен дим не само защото ще ви е неприятно да сте в епицентъра му, но и заради вредите върху вас и бебето.

 

Обградете се с любими аромати

Ако канелата ви успокоява, поглезете се със свещи с такова ухание, или си направете маска за лице с подправката. Допада ли ви ароматът на борови иглички, разходете се в планината. Създавайки си оазис с прекрасни миризми, ще се предпазите от негативното влияние на нетърпимите в този период усещания. 

Автор: Ива Лалова 

 

Сподели: