Семейно здраве

Неприятен мирис от краката

Усещате ли миризмата? Е, не, не е възможно да е от... вашите крака! Не, разбира се, че не. Това би било много неудобно пред хората. Сигурно парче от синьото сирене, което ядохте миналата седмица, е паднало зад дивана. Не? Е, съжалявам - вашите крака са ил

Неприятен мирис от краката

Усещате ли миризмата? Е, не, не е възможно да е от... вашите крака! Не, разбира се, че не. Това би било много неудобно пред хората. Сигурно парче от синьото сирене, което ядохте миналата седмица, е паднало зад дивана. Не? Е, съжалявам - вашите крака са или тези на някой от вашето обкръжение. За нещастие на човека с „проблема", а и за околните, неприятният мирис от краката се случва често. Доста често.

ПРИЧИНИТЕ

1 Една от основните причини за неприятен мирис от краката е тяхното изпотяване. В нормални условия около 20 000 потни жлези на всеки крак отделят 235 мл пот, която обикновено се изпарява. При някои хора обаче количеството е по-голямо и краката не могат да се „справят" с изпаряването. Това най-често се случва на хората с плоскостъпие и на тези, които работят на крак или в повече движение. Краката се потят, за да се охлаждат, а този процес се засилва, когато са в постоянно действие. Въпреки че невинаги потните крака миришат, влагата е предпоставка за развитие на бактерии.

2 Много често проблемът с миризмата произлиза от нарушение в обмяната на веществата. Препоръчително е да си направите кръвни изследвания, които ще покажат кое вещество ви липсва (в повечето случаи цинк и селен). На тази база личният ви лекар или специалист-дерматолог ще изпише необходимите препарати за външно и вътрешно ползване.

3 Възможен проблем е наличието на инфекция, която само лекар може да установи и премахне.

4 Гъбичките са едни от най-често срещаните причинители на неприятния мирис.

5 Липса на достатъчна хигиена или неправилното й провеждане.

РЕШЕНИЯТА

1 Мийте краката си с топла вода по няколко пъти на ден. С гъба или четка почиствайте внимателно навсякъде, дори между пръстите. След това подсушете много добре.

2 След миене и подсушаване на краката, нанесете талк или пудра по стъпалата и между пръстите.

3 Ако страдате от плоскостъпие, купете си ортопедични стелки, за да натоварвате краката си по-малко.

4 Сменяйте по-често чорапите. Като малки са ви учили да го правите всеки ден, но ако имате проблем, по-добре да е 2-3 пъти дневно.

5 Когато времето позволява, носете отворени обувки. А вкъщи ходете по-често боси или с чехли (пантофите и чехлите трябва да се перат поне веднъж на две седмици). Затворените обувки не трябва да са от гума, изкуствена кожа или пластмаса.

6 Никога не носете едни и същи обувки два дни поред. За да изсъхне и се проветри напълно една обувка, са й нужни поне 24 часа.

7 Правете си често вани на краката с ароматни масла, които успокояват стъпалата и придават приятен аромат (лавандула, мента, смрадлика, лайка). Чудесно средство е и оцетът. На 1 л вода се прибавя ½ к.ч. оцет. Ваната се прави 2 пъти седмично по 15 минути.

8 Запазете спокойствие. Потните жлези на краката са същите като тези по ръцете и под мишниците и реагират на емоциите ви.

9 Ако приемате обилно количество лук, чесън или пикантни храни, ароматът на тези продукти може да се отдели и от потните жлези на краката.

10 Ползвайте дезодоранти за крака преди да се обуете сутрин и след всяко преобуване през деня. А вечерно време преди лягане, нанасяйте крем за крака.

11 Поставяйте обувките си в светло проветриво помещение, а не в тъмен шкаф, в който се намира царството на микробите. След сваляне, поставяйте във всяка обувка ароматизатор от кедър или хвойна.

SVR SPIRIAL CRÈME Крем против изпотяване 50 мл, 21.50 лв.

SCHOLL Shoe spray Спрей за обувки против миризми 150 мл, 7.90 лв.

VICTORIA BEAUTY Леки стъпала - крем дезодорант 10 мл, 1.99 лв.

AROMA Green line Омекотяващ крем за крака с ментол 75 мл, 1.70 лв.

LAVANDE ESSENTIELLE Крем-комфорт за стъпала 50 мл, цена при запитване.

URGO Увредени нокти от микоза и травми 23.80 лв.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Весела Петкова - специалист дерматология и венерология, естетична медицина, тел. 0896 845526

 

 

Сподели: