Развитие и обучение

Нещосъбирачи

Почти всяко момченце или момиченце си има кутия, пълна с всевъзможни малки съкровища (абсолютно ненужни и излишни според нас):

Нещосъбирачи

стъкълца, колелца, камъчета, играчки от шоколадово яйце, капачки, стикери, пластмасови фигурки, картинки от дъвки, монети, марки, календарчета... Децата обичат да си събират разни неща. Това е свободна проява на техните желания и интереси. Те започват да се интересуват от колекции на около 5-годишна възраст, а колекционерската им страст се развихря напълно между 6 и 8 г.

Колекцията по принцип е систематизирана сбирка от (повече или по-малко) ценни предмети, която служи за съзерцаване, а и за престиж. При малките колекционери обаче не е точно така. Обикновено те събират без система и ред неща без особена стойност, предмети за ежедневна, масова употреба. И всъщност това, че тези предмети се колекционират ги прави вече уникални, неупотребени и само за гледане.

Колекционирането

Къде сложихте онази стара кутия с красиви салфетки, които събирахте като малки? Или колекцията от пластмасови фигурки, картинки от дъвки, монети, марки, календарчета? Спомняте ли си колко грижливо я попълвахте, с какво въодушевление си разменяхте с приятели липсващите ви неща, как я пазехте и колко любима ви беше? Помислете си за това, когато започне да ви се струва, че колекцията от стикери на вашето дете само заема място и събира прах на шкафа.  

Обикновено децата започват да се интересуват от колекции на около 5 годишна възраст, а "колекционерската страст" се развихря напълно в годините между 6 и 8. На събиране подлежи всичко - като се започне от мидени черупки и камъчета и се стигне до сребърни монети и стари фонокарти. Според проучване, направено сред 290 семейства с малки деца, 84% от родителите отговарят, че тяхното дете има колекция

Началото  

Не се изненадвайте, ако видите, че детето е скупчило всичките си плюшени играчки в единия край на стаята, а в другия се мъдри сам-самичка куклата Барби - тя не се "връзва" в групата на плюшените животни: детето започва да се учи да категоризира. И да брои: независимо от това какво събира, то винаги знае с точност броя на своите "съкровища". Често ще му се случва да ги пренарежда по групи - по цвят, по форма, по размер и т.н.

Първата "искра"  

В един слънчев неделен ден вие завеждате вашето дете за първи път в Мак Доналдс. Естествено, то получава симпатична играчка с детското си меню. Когато се прибирате вкъщи, тя заема видно място в детската стая. Добре е да сте наясно - започва се! Всеки път, когато детето иска настоятелно да го заведете пак да хапне детско меню, това е свързано не толкова със сандвича или картофките, а с прибавянето на още една играчка в колекцията. Или: любимият вуйчо Пепи донася страхотен албум със стикери на динозаври. Обаче в него са залепени само един - два. Останалите се докупуват постепенно... Или: за рождения си ден синът ви получава малка червена количка. Е-е, не е хубаво тя да спи сама в гаража, нали? Сигурно се досещате за още много примери. Важното е следното: у детето се е зародило желание да събира сходни предмети, които харесва и към които проявява по-особен интерес. То е готово да се грижи за нещо свое - да го съхранява, да го подрежда, да го обогатява, да учи нещо от него. Защото покрай албума с динозаврите то неусетно ще научи техните имена- бронтозавър, ихтиозавър, тиранозавър и т.н. Ще пита кога са живели, защо ги няма вече и куп други неща.

Полезно ли е колекционирането?  

Когато детето събира неща, то се научава на важни умения, които ще му бъдат нужни през целия живот. Например: Поемане на отговорност - колекцията си е само негова и то отговаря за нейното съхранение и попълване.  Организаторски умения -колекцията кара детето да мине през един организационен процес, състоящ се от няколко стъпки: уточняване вида на колекцията; попълване и подреждане по определен начин; постоянно следене на събраното и все още липсващото. Математически умения - колекцията изисква многократно броене и групиране. Интерес към четенето - колекцията от колички се е увеличила, минал е и етапът на разглеждане "под лупа" и ето, възникват въпросите: от коя марка са, как се движат истинските автомобили, кой е измислил автомобила, как са изглеждали старите коли и т.н. Сега е моментът да подарите на вашето дете книжка с информация (и естествено - с много илюстрации) за неговия нововъзникнал покрай колекцията интерес.  Умения за общуване - когато вашето дете си уговаря размяна или съобщава на приятелчето си за новото попълнение в колекцията си, то се учи да общува. Децата могат да прекарат часове наред в разглеждане, обсъждане и сравняване на своите безценни притежания. Колекцията може да се превърне в източник на ново самочувствие, както и да бъде повод за много нови приятелства. Умения за разпределяне на джобните пари - колекцията учи по великолепен начин детето, че парите трябва да се разпределят. Защото ако то даде за колекцията си всичките пари от касичката, ще трябва да се лиши от други удоволствия.

Някои съвети  

Отделяйте специално време за вашия малък колекционер - той е горд със своето ново притежание. Сигурно ще иска да ви го покаже и да обсъди с вас някои неща. Не го пренебрегвайте. Похвалете старанието му и интересната му колекция, изненадайте го някой път, като купите без него някой нов елемент. Ако вашето дете не проявява интерес към колекциониране или ако реши да изостави любимата си колекция - не го насилвайте. Колекционирането е просто забавна игра, интересно хоби.

Какво колекционират децата?

Филателия

Събирането на марки е на път да се превърне в отживелица. Днес рядко се изпращат писма и картички по пощата. Единствените писма, които получаваме в пощенските си кутии, са битови сметки, но и те са без марки. Иначе безспорно това е едно красиво и полезно занимание. Събирането на марки засилва интереса на децата към география, история, чужди езици, природни науки.

Нумизматика

В началото децата започват да събират жълтите стотинки, от които ние, възрастните, се чудим как да се освободим. Но за да продължат, няма как да минат без помощта на възрастните. Всеки от нас все има останали от предишни емисии стотинки, които може да дадете на малкия нумизмат. След пътувания в чужбина винаги остават някакви монети, които вече не са ни нужни, но пък биха обогатили колекцията на малкия нумизмат. Не забравяйте да подарите на вашия колекционер специален албум за монети, за да може по-лесно да ги подрежда и съхранява.

Ваденки, лепенки, стикери

Най-често колекцията е изложена на видно място: върху хладилника, плочки в кухни, по тетрадки и други ежедневни пространства. Особеното при тях е, че обикновено намират и някакво приложение. Залепена върху предмета, лепенката го прави уникален, твой си. Отграничава го от другите, бележи го.

Полово диференцирани колекции

От колички, картинки със Спайдермен, Батман, Бен 10 ... се интересуват естествено само момчетата. Докато плюшените играчки, куклите, салфетките са слабост на момиченцата. Днес има толкова много красиви и различни салфетки. Малките дами старателно се грижат за този крехък предмет, стараят се да запазят непокътната неговата цялост, подреждат го и му се любуват.

Малък колекционер - бъдещ консуматор

Как да се накара едно 6-годишно дете да запомни марката на фирмата, логото и героя й? Как чрез него да се накарат родителите да направят покупка? За да е успешна рекламата, да се изгради правилната стратегия за атакуване на детската публика, с помощта на армия от психолози и педагози, рекламистите се опитват да  разберат какво харесват децата, кои са актуалните детски герои и увлечения, какво вълнува детското въображение точно в този момент? Те внимателно изучават детското поведение и психология. Всички усилия, направени в тази насока си заслужават. Защото всяко дете днес - утре ще се превърне в платежоспособен купувач.

Малките потребители помнят всичко, което грабне интереса им. При децата е много лесно да се създаде трайно пристрастяване към конкретен продукт. Освен стандартните начини за реклама, които засипват децата всеки ден, съществуват и редица други средства едно послание да достигне до тях. Едни от най-забележителните и ефективни рекламни кампании са изградени върху колекционерската страст на децата. Желанието да имаш на всяка цена цялата "безценна" колекция е винаги печеливш ход за търговците. Малките палавници изкусно "изнудват" своите родители, баби и дядовци.

Ако искате да разберете какво колекционират днешните деца, вижте какво гледат по детските канали. След всяко популярно анимационно филмче, задължително се заформя поредната колекция от пластмасови играчки на любими герои, която излиза доста солено на родителите.

Албуми със стикери

Производителите на снаксове, кроасани, чипсове, зърнени закуски слагат в продукта си стикер на поредния популярен детски герой. Децата го лепят в албум (раздава се безплатно!) и понякога получават награда за попълнен албум от производителите. Обаче за да попълваш колекцията, трябва да купуваш един и същи продукт доста време (което всъщност си е целта на занятието).

Карти за колекциониране

В началото на 90-те години Ричард Гарфилд създава първата игра с карти за колекциониране - Magic: The Gathering. Играта постига невероятен успех, поставя началото на нов тип развлечение и забавление. Специално за децата се разработват игрални системи с карти, базирани на популярни анимационни сериали: Покемон, Ю-Ги-О, Гормити. Колодите непрекъснато се попълват, обогатяват, променят. Някои деца държат да притежават всички карти от дадена колекция, други търсят само любимите си създания или магии, а трети колекционират картите само заради техните рисунки или изображения.

Да колекционираш природа

Насърчете детето си да си прави колекции от камъчета, миди, раковини, изсушени цветя и листа.  Най-важното преимущество е, че не струва никакви пари. Пък и е много полезно занимание. Развива наблюдателност. Научава детето на любов и грижа към природата. Колекцията се попълва бързо и лесно. Разходка в парка, по морския бряг, излет в планината са достатъчни за обогатяване на колекцията. Вкъщи събраните природни „съкровища" могат да се сложат в кутии, ако са по-обемни, или в албуми, прозрачни джобове. За да класифицира и отличи една от друга находките си, на хлапето може да му се наложи внимателно да ги разучи и сравни. Ако не можете да му помогнете, потърсете заедно с него в енциклопедии, книги, интернет необходимата  информация.

Може да му подскажете да си направи тематични колекции. Например "находки от морския бряг", в която да влязат красиви миди, раковини, камъни. Така детето, като разглежда колекцията си, ще си спомня местата, на които ги е намерило.

Как и къде да съхранявате колекцията

Трябва да се отдели особено внимание за съхранението на детската колекция. Мястото зависи от вида. За обемните колекции можете да отделите специално рафтче, полица, шкаф. За мидички, камъчета и по-малки предмети удобни са твърдите кутии от бисквити. За всевъзможните  картички, салфетки, етикети са подходящи картонени кутии, папки с отделни джобове, албуми.

Полезно увлечение

Когато детето събира сходни предмети, които харесва и към които проявява по-особен интерес, то научава много неща и развива важни и полезни умения.

  • Учи се на отговорност. Колекцията си е само негова и то отговаря за нейното съхранение, попълване, подреждане. 
  • Организаторски умения. Поддържането на колекцията и класифицирането на предметите в нея безспорно развива организаторските умения на децата.
  • Тренира се паметта, развива се вниманието.
  • Математически умения. Децата непрекъснато броят, групират и прегрупират по цвят, по форма, по размер своите съкровища. Учат се да категоризират.
  • Научава много неща. Покрай колекцията си с динозаври то неусетно ще научи техните имена- бронтозавър, ихтиозавър, тиранозавър и т.н. Ще се интересува кога са живели, защо ги няма вече и куп други неща. Детето ще иска да научи колкото се може повече за обекта на своята колекция.
  • Умения за общуване. Децата могат да прекарат часове наред в разглеждане и сравняване на своите безценни притежания. Те намират единомишленици, с които обсъждат и разменят находките си.

Нашето участие

Вашият малък колекционер е горд собственик на ценно съкровище. Похвалете интересната му колекция. Изненадайте го някой път, като купите без него някой нов елемент. Окуражавайте го и му помагайте, когато иска помощта ви. Но в никакъв случай не му се налагайте. То може да се съгласи с вас, само за да ви угоди, но едва ли ще му е много забавно. Колекционирането е просто игра, интересно хоби. Ако то реши да изостави любимата си колекция, добре, не го насилвайте. Какво ще колекционира в момента се определя от интереса му.

Ако детето няма желание да колекционира и дори вашият ентусиазъм не може да го увлече, не се притеснявайте. Децата са различни, може сега да не му е времето или просто да си има по-интересни занимания. Не е задължително всички деца да колекционират.

Предупреждение

Внимавайте детското увлечение да не прерасне в пристрастяване, изместващо игрите и нормалното общуване с другите деца. Ако забележите подобни тревожни симптоми, помислете дали хлапето няма някакви проблеми. Не е зле да потърсите и съвета на психолог.

Обърнете внимание и на това какво колекционира. Етикетите от алкохол и цигарени кутии едва ли са най-добрият избор за едно дете.

Речник

Автографофилия - колекциониране на автографи на популярни личности.

Бонистика - колекциониране на хартиени парични знаци.

Библиофилия - тематичното или безсистемно колекциониране на книги.

Виртуалнофилия - колекциониране на виртуални изображения от мрежата.

Календаристика, филотаймия се нарича колекционирането на календари и джобни календарчета. Джобните календарчета се появяват през 19 век и до днес държат първенство по масовост на разпространение.

Конхиофилия - колекциониране на морски и речни раковини.

Ксерофилия - етикети от бонбони и шоколади.

Нумизматика - колекциониране на  монети.

Фалеристиката е колекциониране на значки.

Филателия - колекциониране на марки.

Автор: Татяна Вълчанова

 

 

Сподели: