Бременност

Неспящата красавица

Изследванията показват, че към края на бременността 97% от жените се събуждат по няколко пъти за една нощ.

Неспящата красавица

Мислите си, че родителите губят спокойния си сън веднага след като мъничето се появи на бял свят? Да, ама не! Безсънните нощи понякога се появяват още по време на бременността. Със следващите редове ще се опитаме да ви помогнем.

Жените в "положение" не се сблъскват веднага с въпроса "как да заспя". През първия триместър те повече воюват с проблема "как да се събудя". Трудно повдигат глава от възглавницата, все още сънени си измиват очите, обличат се, закусват и отиват на работа. Борят се със съня до обяд и разбира се, следобед отново им се спи. И това е след пълноценен девет часов нощен сън! Но с наближаването на термина, спомените за крепкия сън стават съвсем призрачни. Болките в мускулите, безпокойството, търсенето на удобна поза ги заставя да се въртят до сутринта.

Изследванията показват, че към края на бременността 97% от жените се събуждат по няколко пъти за една нощ.

А всички знаем, че непрекъснатият сън в течение на няколко часа е необходим на организма за възстановяване на имунитета, който ни защитава през деня. Освен това, при бременната обмяната на веществата е ускорена и затова на нея й е необходимо да си почива повече.

Последните изследвания показват, че недоспиването влияе и върху самото раждане. Наблюденията на учените от Калифорнийския университет сочат, че при бъдещите майки, които през последния месец преди раждането са спали по-малко от шест часа нощем, напъните са продължавали по-дълго време, отколкото при спалите по седем и повече часа. Оказало се още, че тези, които не си доспиват, са родили чрез секцио пет пъти по-често.

Какви „будилници" безпокоят бременните през нощта и какви "сънотворни" могат да се преборят с тях?

Будилник

Тревожни мисли

„Може раждането да е тежко", „Бебето може да се роди болно", „Ако съпругът ми загуби интерес към мен",  „А дали ще си върна фигурата?"... такива въпроси мъчат много от вас.

Сънчо

Най-добрият начин да се справите със страховете си е да ги разрешите преди да легнете в леглото. Обсъдете вълнуващите ви въпроси със съпруга, приятелката или доктора. Разговорът много често помага да осъзнаете, че проблемът не е толкова съществен, както ви се струва. Да изключите постоянно тревожещите съзнанието ви въпроси ще помогне и изпълнението на ежедневните "ритуали" (виж 7 съвета за дълбок сън).

Будилник

Хъркане или запушен нос

Активизирането на кръвообращението предизвиква у бъдещите майки различни отоци, в това число и на дихателните пътища. Статистиката показва, че около 30% от бременните хъркат, даже ако в "миналия живот" това нещо им е било непознато. Малко повече килограми плюс отоците могат да предизвикат и по-сериозно състояние - апнеа (кратко спиране на дъха от време на време). Това състояние изисква лекарска намеса.

Сънчо

За намаляване на отоците ще помогне овлажнител на въздуха, инхалации и капки за нос на основата на солен разтвор. Освен това, може да използвате и лепенки за дишане (използват се от спортистите).

Будилник

Жега

Равнището на хормона прогестерон се повишава и тялото на бременната направо гори. Опитите да поставите възглавнички за по-голям комфорт само усилват това усещане.

Сънчо

Нощната дреха трябва да бъде направена от естествени дишащи тъкани - най- добре от памук, а одеялото да бъде леко. Освен това, може да вземете хладък душ и след това направо в кревата!

Будилник

Киселини

Размерът на матката се увеличава и притиска стомаха, а събралата се в него киселина прониква от него в хранопровода, в резултат на което се получават киселини.

Сънчо

Хранете се най-малко три часа преди сън. Откажете се от пърженото, лютото и киселото. Избягвайте цитрусови плодове и някои зеленчуци - например доматите. Вземете си по-висока възглавница - главата и раменете трябва да бъдат повдигнати. Имайте предвид, че някои лекарства не са безопасни за бременни.

Будилник

Болки в гърба

При износването на бебето пропорциите се променят радикално и центърът на тежестта се измества. Необикновеното натоварване, което изпитва гръбнакът по цял ден, се обажда, когато най-накрая заемете хоризонтално положение.

Сънчо

Погрижете се за гърба през деня и на него ще му е добре през нощта. Носенето на специален колан и удобни обувки ще сведе до минимум болките в гърба и краката. Не забравяйте за упражненията за бременни! Ако спите настрани, поставете възглавничка между коленете или зад кръста. Също така ще помогнат масажите и топлите вани.

Будилник

Голям корем/ритащо бебе

Много често случващото се в корема не дава възможност да спите и превръща съня в лека, повърхностна почивка. Освен това, с напредване на бременността, коремът става доста голям и създава допълнителен дискомфорт.

Сънчо

Направете анализ на движенията на бебето: много често то започва да рита в определено време на денонощието и в определена поза. През останалото време е спокойно - починете си и вие заедно с него! За вашия комфорт ще ви помогнат и множество меки възглавнички.

Будилник

Често в тоалетната

На бременните им се налага по-често да тичат в тоалетната, защото те пият повече течности (или трябва да пият). Освен това, матката притиска пикочния мехур, намалявайки неговата вместимост. Обикновено този проблем е характерен за първия триместър, а след това не е толкова актуален.

Сънчо

Намалете количеството течности, което изпивате след 17 часа. През последните два часа преди сън не пийте изобщо! А когато ходите в тоалетната, повдигайте с ръце корема, за да може пикочният мехур да се изпразни напълно.

Будилник

Умора и схващане на краката

Вие спите,но краката ви - не! Мускулите продължават произволно да се стягат, което води до внезапни схващания. Затова понякога може да се събудите от остри спазми на прасците.

Сънчо

Съществуват спазмолитични лекарства, които обаче в по-голямата си част са противопоказни по време на бременност. Някои лекари считат, че допълнителното приемане на калций действа профилактично на спазмите, но достоверни научни данни в подкрепа на това твърдение няма. По-добре заложете на масаж, леки укрепващи упражнения за мускулите на краката, а също така на редовните разтягащи упражнения, като например кръгови движения на стъпалото.

СЪВЕТ: Когато лежите по гръб и почуствате, че ви се вие свят, стане ви лошо или ви причернее пред очите, запомнете - за да нормализирате вашето състояние, не е задължително да се обръщате съвсем настрани. Достатъчно е да се завъртите съвсем малко.

Удобната поза

Винаги ли това, което е удобно на мама, е полезно за бебето? Открай време предупреждават бъдещите майки, че да спят по гръб е опасно. Смята се, че в тази поза увеличената матка притиска долната куха вена и затруднява достъпа на кръв и към плода и към нейния мозък. Така или иначе, повечето бъдещи майки инстинктивно усещат, че да спят по гръб им е неудобно: организмът сам им подсказва правилното положение. Някои лекари дори не забраняват на пациентките си да спят по гръб: кой може да се контролира докато спи? Освен това, те утвърждават, че временното намаляване на кръвотока няма да навреди на бебето. Здравият плод се отличава със своето спокойствие и е свикнал с промяната в налягането. Всяка майка ще почувства, че нещо не е наред още преди да стане нещо лошо на бебето и по естествен път ще смени позата.

7 съвета за дълбок сън

1 Пещернячка. Специалистите смятат, че най-добре се спи в прохладен полумрак. Преди да легнете, проветрете спалнята и намалете или изключете осветлението.

2 Мека топлина. За бременните са измислени възглавници с най-различна форма и големина. На някои им е достатъчна една обикновена, която да стискат между краката като същевременно са обърнати леко настрани. На други им е удобно да спят на много мек матрак, който хлътва и заема формата на корема. Съществуват също така триъгълни възглавнички, които поддържат корема, докато спите настрани. Може да ги поставяте под гърба, за да може тялото да се намира в наклонено положение.

3 Великото разделяне на завивките. За възглавничките се разбрахме! Време е да дърпате одеялото към себе си. Поради изменения хормонален фон, на бременните много често им е топло. За да не замръзне през нощта бъдещият татко, използвайте две завивки - за него топла, а за вас по-лека. Така ще можете и да се въртите колкото си искате и той няма да остане без "покрив".

4 Жрица в храма на съня. Измислете и строго изпълнявайте няколко ритуала, които винаги ще ви съпровождат преди сън. Послушайте приятна музика или почетете нещо успокояващо (ужасите за бременността и раждането не са подходящи). Може да позяпате и сериала по телевизията. Новините и криминалните хроники оставете на съпруга си. Може да вземете топъл (но не горещ) душ. Направете няколко леки упражнения или пози от йога. Помолете силната половинка в семейството да ви направи лек масаж на ръцете, стъпалата, врата и гърба. А може просто да направите една дихателна гимнастика.

5 Отпуснете се и получете удоволствие! Легнете настрани или по гръб. Последователно, започвайки от лицевите и свършите с мускулите на стъпалата, ги напрегнете до краен предел, а след това напълно се отпуснете. Повторете упражнението няколко пъти за всяка група мускули.

6 Нито ден без гимнастика! Избягвайте повече или по-малко активни натоварвания вечерта. Тренировките и движенията са ви позволени. Просто ги планирайте през деня.

7 Не пийте сънотворни. Хапчетата не са за вас. Даже тревните смеси не са безопасни. Никой не ги е проверявал за съвместимост с бременността.

Какво сънуваш?...

Какво би казал стария Фройд за сънищата на жените, очакващи дете. За тези понякога непонятни, радващи и плашещи, сексуални и не толкова мечти? "Всичко е ОК!", заявяват в един глас последователите на легендарния психоаналитик.

Тайнственият непознат

Той може да бъде любовникът или съпругът ви. Но това не означава, че е време да правите промени в живота си. Бременността е изход на ново равнище, своеобразен обряд на инициации, който посещава жената, и затова новият свят й се вижда в най-различни символически образи, в това число и на непознатия.

Вода

Много жени я виждат в сънищата си. Тука има физиологични асоциации - околоплодните води, повишената потребност на организма от течности, повишеният обмен. Освен това, водата е символ и на постоянното обновяване, на непрекъснатостта на живота, част от който е намиращото се във вас ново същество.

Автор: Наташа Нейнска

 

 

Сподели: