Детска психология

Неспокоен сън

Сънят е важен за детето, тъй като именно по време на него то израства, тялото му се развива и съзнанието му си отпочива.

Неспокоен сън

Често обаче различни фактори могат да го нарушат. Неспокойният сън може да е провокиран както от събития или изживявания през деня, така и от сънни разстройства. 

Хранене

Храната е много важно условие за спокойния детски сън. От значение е детето да е сито преди лягане, но и да не се е хранило непосредствено преди това. Редно е времето между последното хранене и лягането в леглото да е поне час и половина. Важно е също така и внимателно да подбирате храната за вечеря – голямото разнообразие от различни по вид ястия ще затрудни храносмилането, а това е възможно да има своето отражение върху съня на малчугана. Прекомерната употреба на захарни изделия също повлиява негативно съня, тъй като високото съдържание на захар възбужда нервната система на хлапето и вследствие на това то става по-активно.

Страхът от тъмното и кошмарите

Някои психолози твърдят, че е съвсем естествено децата да сънуват кошмари, тъй като в своето ранно развитие те опознават света и започват да осъзнават, че той не е безопасно място. Това е моментът, в който те се изправят лице в лице с толкова много непознати неща, а непознатото може да бъде вълнуващо, но и страшно. Именно този страх те изживяват през нощта, сънувайки кошмари.

Много често малките деца се страхуват от тъмното. Причините за това могат да са различни, но най-често се коренят в страха от несъществуващи същества (вещици, таласъми, Торбалан, Баба Яга и др.) Най-удачното време за „оживяването” им е вечерта, когато навсякъде е тъмно, а мама и тати спят в другата стая. Обикновено страховете възникват и вследствие на това, че самите родители плашат децата си, например: „Ако не си послушен, ще дойде Торбалан“ и т.н.

От малкия екран

Страхът от тъмното може да е провокиран от филм или предаване. Докато възрастните са свикнали напълно да игнорират звука от телевизора, децата забелязват всеки шум и чуват всяка дума. Филмите изобилстват от насилие, което може да окаже много силно негативно влияние върху психиката на едно 4- или 6-годишно дете. Дори и само една-единствена сцена може да провокира въображението му да заработи трескаво вечерта преди лягане и да се появи в сънищата му през нощта. Ето защо е важно внимателно да подбирате програмите, които детето гледа. Възможно е кошмарите да са провокирани и от книгите, тъй като въображението на мъниците е в състояние да вдъхне живот на всички онези страшни герои от приказките, които са го впечатлили.

Ако детето ви се страхува от тъмното, поговорете с него, за да разберете какво би го накарало да се чувства по-спокойно. Може да се почувства по-сигурно, ако има в близост до себе си някакъв предмет, например фенер, или пък нощна лампа, с помощта на които да се увери, че в тъмните ъгълчета на стаята и под леглото няма никого.

Опитайте се да разберете какъв е коренът на страха, само така можете да помогнете на детето си да го преодолее. В противен случай може да продължи да съществува в пубертета, дори и в зряла възраст.

Емоции

Възможно е и причината за кошмарите да са скандали или лоши отношения между членовете на семейството. Ако е така, знайте, че кавгите у дома могат да имат отрицателно влияние върху крехката детска психика, затова не си позволявайте да правите мъника техен свидетел.

Устрoйства

Таблетите и смартфоните безспорно могат да бъдат причина за неспокойния сън при малчуганите. Установено е, че при децата, използващи някое от тези устройства непосредствено преди лягане, вероятността за нездрав сън и умора на следващия ден е два пъти по-висока, отколкото при хлапетата, които не са почитатели на технологиите. Желателно е поне два часа преди лягане детето да не играе игри на компютър, таблет, телефон, както и да не гледа телевизия, защото тези стимули провокират сензорното внимание. Те активират сетивата и е нужно физиологично време на нервната система, за да се успокои, активността да спадне и малкото човече да може да се приготви за сън.

Опитайте се да ограничите влиянието на всичко, което може да навреди на съня на детето. В случай че това не помага и наследникът ви не успява да спи пълноценно, обърнете се към специалист.

Автор: Нели Средкова

Консултант: Евгения Ангелова, детски психолог, психолог в сдружение „Приятели на Карин дом“

 0899/755-441, [email protected]

 

Сподели: