Развитие и обучение

Нетоксични надуваеми играчки и водни приспособления

На прага на лятото искаме да обърнем специално внимание на детските надуваеми играчки и приспособления за водни забавления.

Нетоксични надуваеми играчки и водни приспособления

На прага на лятото искаме да обърнем специално внимание на детските надуваеми играчки и приспособления за водни забавления. Всяко дете обича да играе с пъстри надуваеми топки в различни размери и цветове. Всяко дете обича да се топне в надут и пълнен с вода басейн - на плажа, а защо не и на балкона вкъщи. Всяко дете с удоволствие ползва и шарените пояси, плувки за ръце, жилетки, дъски за плуване - все неща, които вие като родители снабдявате допълнително и заради тяхната безопасност и ваше спокойствие. Но парадоксалното е, че дори и да отговарят за безопасността на детето във водата, всъщност могат да навредят на здравето му! За съжаление повечето от тях, масово продаващите се, са произведени от PVC или поливинилхлори, известен и като винил.

PVC е третият най-разпространен тип пластмаса след полиетилена и полипропилена, с широко приложение е и цената му е сравнително ниска. Той e сред най-отровните вещества, които замърсяват планетата и вредят на живите същества - и по време на производството, и чрез употребата и изхвърлянето. Съответно играчките направени от него трябва да се избягват. Могат да съдържат опасни добавени вещества, фталати и химикали - олово, кадмий и токсични омекотители, които увреждат сериозно мозъка, черния дроб и половата система.  При игра могат да бъдат „отделени" от надуваемата играчка и погълнати от децата - и в преносния, и в буквалния смисъл, защото децата често лапат тези играчки. Нагрято в горещите летни дни токсично PVC, прилепнало до тънката детска кожа е недопустим вариант за игра, в Канада например вече дори са забранени за употреба такива играчки.

Ако все пак се налага да купите пластмасови играчки, както в случая - лятото не може да мине без надуваеми играчки и приспособления, нека те са нетоксични, без фталати. Фталатите са общо 6 вида, безвредните надуваеми играчки ги правят обикновено в 2 варианта: 3P-free PVC (без 3 от тях) и 6P-free PVC (без всичките 6). Безвредни са и играчките само от PE (полиетилен). А материалът EVA (Ethylene Vinyl Acetate) се води още по-безвреден от 6Р-free PVC, но е двойно и повече по-скъп. Т.е. търсете надписите PVC-free и Phthalate Free, No-toxic, PE, LDPE, PEVA.

Не оставяйте купуването на надуваеми играчки за последния момент или директно в близост до плажа. Почти сигурно е, че ще са от токсичната пластмаса.

За това дали изделията са направени от токсични материали, може да се ориентирате по по-острата им трайна миризма. Нетоксичните без фталати също имат миризма, но тя не е толкова силна и изветрява за 2-3 дни. Проветряването на надуваемите играчки трябва да се прави на сянка, без да се излагат на директна слънчева светлина.

Комплектите за игра на пясък - кофички, лопатки, гребла, лейки, формички също не са за подценяване. Добре е те да са изработени от полипропилен (РР). За тези забавни игри може да се използват и подходящи прибори от вашата кухня, а също и многоцветни единични силиконови формички за мъфини и лед, които могат да са дори с морски мотиви - мидички, морски звезди, рибки. Ще се получи страхотна игра и с коркови тапи, кори от дърво и други естествени материали, от които децата да си направят всякакви неща за игра във водата, например лодки с уникален и неповторим дизайн.

Погрижете се за децата си и в този аспект. Вероятно досега дори и не ви е хрумвало колко вредни за здравето им могат да бъдат надуваемите играчки. Изберете не просто красиви надуваеми топки, басейни, пояси, лодки, дюшеци, играчки, а и безвредни. Търсете горните описания.

Слънчевите очила за деца освен с UV защита е добре да са и с PVC-free рамки.

Радостното е, че все повече големи марки и компании не използват PVC в продуктите си или са си поставили за цел да спрат използването му.

Автор: Силвена Чорбаджийска

 

 

Сподели: