Раждане

Невидими помощници или хормоните на раждането

В процеса на раждане на детето участие взимат около десет хормона. Някои от тях усилват раждането, други напротив, помагат на бъдещата майка да се отпусне и намаляват болката.

Невидими помощници или хормоните на раждането

За да се появи бебето благополучно на бял свят, всеки участник в това събитие, като цигулки в оркестър, трябва да „свири" навреме и точно „по ноти".

Подготовката на организма и на майката, и на бебето за раждането започва от 7 до 10 дни преди самото събитие. През това време се понижава активността на плацентата: тя старее и произвежда по-малко хормона прогестерон - „пазител" на бременността. Колкото е по-близо моментът на раждането, толкова по-малко прогестерон се изработва. Матката, която с негова помощ остава отпусната, става по-чувствителна и напрегната. Майката чувства много по-остро движенията на бебето, от време на време се появява напрежение ниско в корема и леки съкращения на матката.

В последните месеци на очакване, особено към момента на раждане, се засилва образуването на хормоните естроген (той повишава тонуса на матката) и окситоцин (усилва съкращенията на мускулите на матката, контракциите). Активно се изработва и хормонът релаксин, този участник в раждането отпуска мускулите на таза, през които бебето ще се предвижва навън.       

Бебето също дава своя принос в процеса на раждането. Неговата ендокринна (хормонална) система вече е успяла да съзрее и надбъбречната жлеза започва енергично да възпроизвежда хормони, които „поощряват" организма на майката към действие.

ПРОЦЕСЪТ ЗАПОЧВА!

Когато до началото на раждането остават броени часове, в организма на жената протича истински хормонален взрив. Първи в процеса навлизат простагландините - вещества, близки на хормоните, които „развързват" контракциите. Тяхното ниво се поддържа в норма благодарение на окситоцина. А нивото на окситоцина остава високо във всичките етапи на раждането - не случайно го наричат главен хормон на раждането.

Първото мощно изхвърляне на окситоцин се случва в началото на самото раждане, второто, малко по-късно, когато шийката на матката вече се разкрива енергично. Точно, когато се разкрие напълно, следващото отделяне на хормона кара майката да се напъва, а последната „доза" я чака веднага след раждането на бебето. На финалния етап окситоцинът е нужен, за да не отслабнат контракциите и да изведат навън плацентата.

Окситоцинът и простагландинът съвсем не са единствените вещества, които контролират работата на матката. На нея й влияят и други хормони, като споменатите вече прогестерон и естроген. До настъпването на бременността естрогенът регулира менструалния цикъл, в периода на очакване на бебето се грижи за ръста на мъника, матката и плацентата, а по време на раждането повишава чувствителността на матката.

ПРИРОДНО ОБЕЗБОЛЯВАНЕ

В резервите на нашия организъм има цял комплекс от вещества, които помагат да се намали болката и по-леко да се понесе напрежението. Преди всичко става дума за „хормона на щастието" - ендорфин. За да се справи с трудностите на раждането на жената помагат и хормоните на надбъбречните жлези - кортизол и катехоламин. Заедно с ендорфина те уравновесяват „хормоните на стреса" - адреналин и норадреналин. Все пак, последните вещества също играят важна роля по време на раждането. Преди началото на напъните и излизането на бебето, когато майката вече е уморена от контракциите, рязкото отделяне на адреналин й дава „втора глътка въздух" и в нея се появяват сили да напъва.

Спомнете си как „летите" , буквално на криле, когато сте влюбени. Тази заслуга е на хормона ендорфин. По време на раждането той се изработва в много по-голямо количество. Затова трябва ли да се учудваме, че майките плачат от щастие, когато за първи път видят своето бебе!

ВЪЗМОЖНИ НАРУШЕНИЯ

Балансът на хормоните е изключително важен, за да премине раждането благополучно. Ако дори само едно от веществата не достига или е в повече, нормалният ход на събитията се нарушава. Например недостигът на простагландин задържа подготвителния период и контракциите-предвестници дълго не преминават в истински. А от недостига на окситоцин контракциите стават много слаби. В този случай „дефицитните" хормони се въвеждат на майката от лекарите. В случаите, в които хормоните се произвеждат в повече, раждането протича бурно - нещо, което може да окаже влияние на здравето на бебето, а майката е застрашена от разкъсване на тъканите. Тогава лекарите „забавят" процеса с помощта на успокоителни и спазмолитици, намаляващи напрежението в мускулите на матката.

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Валентин Шкодров, акушер-гинеколог

 

Сподели: