Lifestyle

Незаменимият сън

Сънят на бебето е приоритет за родителите.

Незаменимият сън

Не така обаче стоят нещата с майката на дребосъчето, за която препоръчваните за здраве и тонус 8 часа почивка са абсолютен мираж. Не се примиряваме с тази несправедливост и веднага обясняваме защо тя повече от всякога се нуждае от сладки сънища.

Бдителност

Натежалите клепачи са враг на вниманието, свежестта и активността, а без тях няма как да се грижите за новороденото. Освен това, недостигът на сън ви прави по-податливи на наранявания и злополуки. 

Внимание!

Според сайта Webmd.com намаляването на съня с час и половина за една нощ може да доведе до редуциране на бдителността през деня с цели 32%.

Кърмене

Пълноценният сън предотвратява спада на количеството кърма, провокиран от стреса в първите месеци от майчинството.

Добро настроение

Недоспалата жена е раздразнителна и сърдита. И обратното – времето, прекарано върху възглавницата, върши чудеса с нрава й, сред които е избягването на следродилната депресия. 

Отношения

Резултатите от проучване на връзката между малкото сън и проблемите в отношенията на изследователя от Калифорнийския университет – Бъркли Ейми Гордън показват, че за страдащите от липса на почивка е по-трудно да бъдат съпричастни и благодарни на партньорите си.

Крепко здраве

Лишаването от сън води до сериозни здравословни проблеми като високо кръвно налягане, възпаления, опасност от инфаркт и инсулт. Имунната система също е лесно податлива на атаки. За разлика от ежедневния релакс, който пази организма от вредно въздействие.

Оптимално тегло

Оскъдният сън е пряко свързан с риска от наднормено тегло. Опитвайки се да си осигурите енергия с повече храна, си набавяте излишни калории. А като добавим и липсата на време за спорт, качените килограми са налице. Този сценарий няма да се осъществи, ако дремвате редовно и се храните здравословно.  

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: