Здраве и красота

НЕЖНА МАЙЧИНА МИЛУВКА

За да може бебето да запомни за цял живот аромата на ръцете на мама, не е нужно да сте магьосница. Достатъчно е да знаете няколко козметични фокуса.

НЕЖНА МАЙЧИНА МИЛУВКА

Всичко хубаво, което се случва през първите години от живота на бебето, идва от мамините ръце. Нежност, грижи, ласки... Ще минат години, но усещането за топлина и любов, които ежедневно са дарявали дланите на мама, ще остане. И независимо от бръчиците, които ще остави времето по ръцете ви, за детето обятията ви завинаги ще останат най-спокойното място на земята.

Имате възможност, обаче, да излъжете природата и да спрете времето. И ако сте майка, имате всички шансове да направите това бързо и лесно. Именно сега, когато прекарвате много време вкъщи с бебето, със сигурност ще намерите 5-10 минути, за да направите ръцете си най-нежните и красивите. А ласката ще дойде от сърцето ви.

ФОКУС С БИЛКИ

Билките, които са най-подходящи за ръце са лайка, жълт кантарион, липа и босилек. Жълтият кантарион заздравява раните и фините напуквания на кожата, лайката дезинфектира и омекотява, а липата и босилекът придават на кожата изключителна нежност. За да приготвите ваничката с лечебната смес, вземете 2 с. л. лайка, по 4 с. л. цвят от липа и босилек, 2 с. л. изсушен жълт кантарион 1 л вряща вода. Сложете билките в голяма купа и ги залейте с водата, закрийте плътно с капак и оставете така 20-30 мин. След това потопете ръцете си вътре за около 20 мин., накрая намажете ръцете си с лек крем.

ФОКУС С МАСЛА

През зимата, когато кожата на ръцете страда не само от водата и сапуна, но и от студа, най-ефективното средство за омекотяването й е зехтинът. Може да подържите ръцете си в купичка със зехтин за 20 минути. А по-икономичен е методът на втриване. Натопете две хартиени салфетки в нагрятата мазнина, (като внимавате да не се изгорите) направете си компрес с тях и останете така 20-30 минути. След процедурата хубаво попийте останалата мазнина от ръцете си с нови салфетки.

ФОКУС С КАРТОФ

Ако се разхождате с количката навън и сте забравили да си сложите ръкавици, е много вероятно кожата на ръцете ви да изпръхне. Раздразнението и червенината най-лесно се махат с картоф. Почистете и сварете 300 г картофи, добавете 4 ч. л. лимонов сок, хубаво разбъркайте и изцедете. Топлата смес се поставя на горната страна на ръцете, на дебел слой за 10-15 минути.

ФОКУС С ФИТНЕС

Много често отпуснатата кожа на ръцете е свързана с недостатъчното кръвоснабдяване на горните слоеве на епидермиса. В този случай на помощ идва лесен комплекс от ежедневни упражнения.

1 Много бързо и силно свивайте и отпускайте юмруци в продължение на 2-3 минути.

2 Едновременно въртете китките си първо по часовниковата стрелка, а после обратно.

3 Изпълнявайте кръгообразни движения в рамото с опънати ръце - 15 напред и 15 назад. Това упражнение подобрява кръвообращението в главните артерии в раменете.

ФОКУС С ЙОД

Повишената сухота и грубост на кожата на ръцете може да бъде предизвикана от лошата работа на щитовидната жлеза. Комплексът от витамини с високо съдържание на йод или йодни препарати, които се продават във всяка аптека, могат да подобрят ситуацията. Най-добре усвоими форми на веществата се съдържат в морските дарове - калмари, костур. За да повишите усвояването на йод, трябва да приемате чрез храната повече белтъци. Затова задължително включете в рациона си кисело-млечни продукти, печено или варено месо.

ФОКУС С ХРАНЕНЕТО

За да не се поврежда кожата на ръцете при първия сблъсък с агресивна среда, използвайте хранителни кремове от последно поколение. По-икономичен метод са натуралните маски. Най-ефективната е с жълтък от яйце и мед. За приготвянето й вземете 2 жълтъка, 2 с. л. мед, 4 ч. л. лимонов сок, 2 с. л. растителна мазнина (олио, зехтин). Разбийте жълтъка и докато разбърквате, постепенно добавяйте меда. После добавете лимоновия сок и мазнината и продължавайте да бъркате. Вечерта, когато сте приключили с всичките си домашни задължения, намажете сместа върху горната страна на ръцете, оставете 20 минути и махнете маската с платнена кърпичка.

СЪВЕТ: Кожата на лактите също се нуждае от грижи. За да не стане груба и зачервена, когато си миете ръцете я търкайте с натурална скраб, а след това намажете лактите с мазен крем. За изсветляване на кожата използвайте избелващи кремове или маски с лимонов сок.

ФОКУС С ВОДА

Парадоксът на съвремието: водата изсушава кожата. Особено, когато това касае водата от водопровода, в който могат да се открият всички елементи от Менделеевата таблица и то в най-опасната им за кожата форма. Какво всъщност причиняват хлорът и трихалометана? Горещата вода отмива естествения защитен слой, поради което ръцете стават сухи и кожата е напукана. Хладката вода я прави грапава и груба, затова оптималната температура на водата за миене на ръце е стайната - + 22-27ºС. В качеството на измиващо средство използвайте не обикновен сапун, а течен, с овлажняващи компоненти. Ако водата ви е твърда, всеки път след измиване използвайте овлажняващ крем. През зимата хидратирайте кожата на ръцете си 4-5 пъти на ден. Не забравяйте вечер да слагате подхранващ крем.

БЕЗОПАСНИ ФОКУСИ

От домашните задължения може да ви избави наемна прислужница, а къпането на бебето и ежедневните хигиенични процедури при всички положение ще трябва да ги правите вие. Ако сблъсъкът с твърдата вода от тръбите и битовата химия е неизбежен, се постарайте максимално да защитите кожата на ръцете си. Преди да започнете почистването с „опасните" препарати, намажете ръцете си с крем със силикон, а след като приключите се измийте със сапун и намажете кожата с нежен дневен крем. Старайте се да използвате гумени ръкавици, особено когато използвате концентрати и киселина.

СЪВЕТ: Всеки път, когато посещавате фризьорския салон, отделяйте половин час за нежен масаж на ръцете с ароматни масла.

Преди всичко на пазара се ценят ръчно изработените продукти. За един от най-неблагодарните трудове, обаче, винаги се е считала домашната работа. Житейски парадокс, който вие лесно можете да компенсирате, ако помогнете на ръцете ви да се въплътят в истинско изящество. Това ще бъде оценено както от съпруга ви, така и от детето, което постоянно се нуждае от нежните ви обятия.                   

Автор: Биляна Цветкова

 

Сподели: