Lifestyle

Никога не казвай никога!

Промяната преди и след бременността е не само физическа, душевна, но и психологическа. Една жена, преди да забременее, има някаква представа и мнение, колкото и неочаквани за нея да са били двете черти, за това какво ще и какво няма да се случи при нея;

Никога не казвай никога!

Промяната преди и след бременността е не само физическа, душевна, но и психологическа. Една жена, преди да забременее, има някаква представа и мнение, колкото и неочаквани за нея да са били двете черти, за това какво ще и какво няма да се случи при нея; как ще прави това и никога няма да допуска онова в никакъв случай; как ще продължи да си купонясва; как тя никога няма да разглези детето си и т.н. Или поне си мисли така. И доста често казва „никога".

Като повечето животообръщащи неща и майчинството е опит, който ни учи да не казваме толкова категорично „никога". Спомням си моите „никога-та" и наистина сега ми се струват толкова смешни - „Никога няма да я глезя (колкото и сладичка да ми е, всеки път, като я погледна, и сърцето ми направо иска да изскочи от умиление)", Никога няма да й се скарам на публично място" (въпреки че се е тръшнала в магазина и иска поредната глупост за ядене точно преди обяд) и други такива невъзможни никога-та. Или, по-кратко казано, никога-тата стават запомнени с усмивка някога-та.

След като се роди бебето, майката и детето започват да се „слушат" и всички решения произлизат от тази естествена връзка между тях. Няма правилно или неправилно - всичко е природа, а не е ли тя най-голямата сила? Детето ще ви подскаже кога да го нахраните; кога да го оставите да поспи повече, нищо че според режима трябва да яде; кога можете да си отдъхнете с някой филм или излизане навън; то ще ви насочи най-добре от какво има нужда и как вие може да му помогнете.

Колкото и да е подготвена една майка за това, което й се случва, ако бебето не е такова, каквото се описва в книжките и курсовете, то тя трябва да разчита само на себе си и на интуицията си. Което във всички случаи се оказва най-верният път до спокойствието, здравето и щастието на бебето.

А ако не е подготвена чрез изчетени книги и посещаване на курсове, то отново тази интуиция й показва същия верен път. Бебето се оказва най-сигурният мерител за това дали нещата вървят добре.

Що се отнася до собствената ни представа отпреди раждането за това каква майка ще бъдем, тя може би остава като едно добро пожелание и мил спомен.

В крайна сметка ще разберем, че повечето неща, за които сме казали „никога" в миналото, са се случили и единственото,  което трябва да направим, е да си напомним „Никога не казвай никога."  

Топ 10 на най-честите „никога-та"

  1. Никога, ама никога няма да вдигам скандал и да повишавам тон на детето си пред хора (независимо от ситуацията и степента ми на изнервеност).
  2. Никога, ама никога няма да си променя начина на живот само защото съм станала майка!
  3. Никога, ама никога няма да участвам в обичайните разговори за всички майки на теми като: колко папкаме, какво папкаме, колко често ачкаме, от това ли пюре да дам, или от другото и т.н.
  4. Никога, ама никога няма да разглезвам детето си - искам да отгледам сериозен и възпитан човек.
  5. Никога, ама никога няма да кърмя, да раждам нормално и др. - това са отживелици. Съвременният живот предлага други алтернативи.
  6. Никога, ама никога няма да прибягвам до помощта на някого (баби,  дядовци, лели, чичовци) - родила съм дете, ще си го гледам сама - всички останали ми развалят възпитанието и дисциплината.
  7. Никога, ама никога няма да купувам нещо без повод на детето си, в противен случай то се презадоволява.
  8. Никога, ама никога няма да допусна да изляза рошава, без грим или с домашни дрехи навън, защото съм нямала време.
  9. Никога, ама никога няма да дам детето си в детска градина или ясла - там децата само се развалят.
  10. Никога, ама никога няма да позволя, по какъвто и да е повод, детето ми да опита нездравословна храна.

 

Автор: Женя Йорданова

 

 

Сподели: