Раждане

Няма го в списъка

5 неща, които ги няма в стандартния списък за болницата, но които ще ви свършат много добра работа

Няма го в списъка

С всеки изминал ден часът Х наближава, а желанието по-бързо да  гушнете бебето става все по-нетърпимо. Суетата по подготовката за раждането утихва, отбелязали сте (почти) всичко в списъка на вещи за болницата.

В днешни дни никак не е трудно да намерите информация от какво ще имате нужда за раждането и след това. Болниците са публикували на сайтовете си техните изисквания. Форумите също са пълни със съвети какво ви трябва за родилното. Опитът обаче показва, че има неща, които няма да намерите в стандартния списък за болницата, но които ще са ви от полза по време на раждането.

Пригответе си две чанти за болницата. Една по-малка с вещите за самото раждане и една по-голяма с необходимото ви за престоя в болницата след това.

1. Възглавница

Едно от нещата, което подпомага родилния процес и облекчава усещанията от контракциите, е движението. По-точно - заемането на различни пози. Вземете си една възглавница от вкъщи. Заедно с  болничната ще може да я използвате, докато лежите настрани или заемате позиция на колене с опора на леглото или топката. Имайте предвид, че най-вероятно тази възглавница ще бъде за еднократна употреба.

2. Резенчета лимон

В повечето болници в България на жените не се разрешава да се хранят и да пият вода по време на раждането. От друга страна, процесът е дълъг и ще имате нужда от освежаване. Вземете си резенчета лимон в пликче или малка кутийка. Лимонът стимулира отделянето на слюнка и съответно ще ви помогне да се справите с пресъхването на устата.

3. Музика

Любимата музика ще ви създаде по-уютна атмосфера за раждането, ще ви помага да се отпускате в почивките между контракциите, ще ви изолира от страничния шум било то от персонала или от съседки по стая. Съвременните технологии позволяват голям обем музика да се записва върху съвсем малки носители. Само не забравяйте да си вземете слушалки.

Музиката може да бъде релаксираща, която ви успокоява, или стимулираща, която ви вдъхва кураж и увереност в собствените ви силите.

4. Топка

Топката в родилната зала вече не е чак толкова голяма екзотика, колкото беше само до преди няколко години. С какво фитболът помага на родилките? Тайната е скрита във вибрациите, които колебанията на топката предизвикват. Те имат обезболяващо действие и стимулират функционирането на кората на надбъбречните жлези. Нашият съвет е да опитвате различни положения на топката, за да откриете това, в което ви е най-комфортно в даден момент. Потърсете своята поза. Положението седнала върху топката стимулира раждането, а позата на колене с опора на лактите върху топката дава възможност да си починете и да се отпуснете. В тази поза се подобрява кръвообращението в плацентата, съответно се повишава достъпът на кислород към бебето.

5. Шал ребозо

Ребозо е дълъг мексикански шал, традиционно използван от мексиканските жени за различни цели - като част от облеклото, като индикатор за семейното положение, за носене на бебето. Мексиканските акушерки използват ребозо и за масаж по време на раждането, бременността и следродовия период. В България ребозо навлиза в родилната зала заедно с дулите, като едно от "оръжията" в техния арсенал за подпомагане на родилката. Масажът на различните части на тялото с ребозо отпуска гърба, таза, тазовото дъно. Това помага на майките по-лесно да се справят с усещанията по време на контракциите. Ребозо може да се използва за увисване и поддръжка при заемането на различни пози по време на раждането.

Може сами да си направите шал ребозо. Ще ви е необходим памучен плат, който леко се разтяга по диагонал, с дължина 240 см и ширина 70 см.

Център "Съвременни родители",

www.roditeli.info

 

Сподели: