Отдих и туризъм

Няма нищо гнило в Дания!

(сравнителен анализ на един лаик между две държави, извършен пред кана съмнително кафе и под звуците на енергичен домашен ремонт отдясно)

Няма нищо гнило в Дания!

(сравнителен анализ на един лаик между две държави, извършен пред кана съмнително кафе и под звуците на енергичен домашен ремонт отдясно)

Общата площ на Дания е около 43 000 кв. км (без да включва Фарьорските острови и Гренландия). Нашата е почти 111 000 (като включва остров Болшевик). И Дания е разположена на голям полуостров - Ютландия.

Немалък брой датчани живеят на острови, които са тъй гъсто разположени едни до други, че ги свързват мостове. И ние сме свързани с Румъния - с Дунав мост.

Страната е ниска, практически цялата територия на Дания се намира между 0 и 100 м над морското ниво. У нас в почти цялата страна се ширят ниски възгледи за живота. Когато на по-едроскроените хора им писне, хващат гората и се качват на Мусала, за да гледат Бяло море, което изгубиха. Датчани си нямат планински връх, от който в ясно време да се кокорят, за да видят своите Балтийско море на изток и Северно - на запад.

Единствената сухопътна граница на страната е на юг с Германия. Любимата сухопътна граница на България пък е на Кулата - поради целогодишния алъш-вериш в Гръцко и летния келепир на Халкидики.

Климатът в Дания е умерен морски. Най-важен климатообразуващ фактор е Атлантическият океан. В България най-важният фактор за времето е настроението на премиера Бойко Борисов. Никога не се знае какви ветрове ще довее то и кого ще обрули!

Максимумът на валежите в Дания е в периода юни - октомври. При нас нивото на влажност на въздуха често се определя от ревливостта на населението. Тя се увеличава пропорционално с  намаляването на артикулите в потребителската кошница.

И понеже стана дума за консумация, тук е моментът да се спомене, че според представително проучване Дания е най-щастливата страна в света. Хората имат достатъчно пари - и спокойствието да си ги харчат. Мнозина биха оспорили това, че щастието се мери с консумизма, но да оставим темата на философите-екзистенциалисти и да хвърлим поглед към българите-емигранти.

Защото, оказва се, Дания е една от най-желаните страни за емиграция от нашенци. И най-бегъл поглед върху форумите по темата дава представа за решителността на жителите на Балканския полуостров да се преселят на Ютландския. А там - да си харчат на спокойствие... кроните. Паричната единица на датчани фактически е вързана към еврото. Едно евро се обменя за 7,45 датски крони, а един американски долар се обменя за 4,7 крони.

Дания е и домът на любимата бира на татко - Carlsberg, и скъпата игра на Малчо - Lego.

Всъщност, Дания е най-вече страната на викингите. От тяхната епоха са останали немалко паметници - крепостите Трелъбор (на датски: Trelleborg), Агершбор (на датски: Aggersborg) и Фюркат (на датски: Fyrkat) и Линдхолм Хьойе (на датски: Lindholm Høje). Замъците Фредериксборг в близост до град Хилерьод и Кронбор в Хелсингьор (Елсинор), са ползвани за прототипи на действието на пиесата Хамлет от Шекспир.

Всъщност, дотук няма нищо гнило в Дания!

Символ на страната е световноизвестната статуя на Русалката от персонажа Андерсен, подобно на Айфеловата кула в Париж.

Не е ясно колко ще излезем българите на последното преброяване, но в  Дания народът наброява 529 260 душици към 2010 г., повечето от които говорят датски, който вероятно никога не сте чували, защото сериалите у нас са на турски или, в краен случай, английски.

Чували сме обаче за Копенхаген - столицата. Безброй музеи, барове по Истетгаде и в центъра около Нюхаун и Кристиансхаун, нощни клубове като Вега във Вестербро и още куп други в Ньоребро, ресторанти, предлагащи кухня от цял свят - това е малка част от ветрилото на социалния живот в датската столица. Други по-големи градове са Орхус, Оденсе, Олборг.

История. V в. - местните племена юти и англи започват да се преселват в Британия, на тяхно място идват дани. VIII в. - набези на датчани (викинги) по крайбрежията на други европейски страни. Х в. - образуване на първото единно Датско кралство. 960 г. - приемане на християнството (при крал Харалд I) - век по-късно от българите! 1397 г. Уния между Дания, Швеция и Норвегия, начело с датски крал, която се разтрогва окончателно през 1814 г. 40-ина години по-късно се води Датско-пруската война, а през 1940 г. страната е окупирана от германски войски. През 1945 г., когато у нас се възцарява соц-а, Дания е освободена от английската армия. Чист късмет!

Иванка Дюлгерова, 32 г., Пловдив. „Аз бях в Дания от края на 2005 до края на 2006 година. Работих като детегледачка в едно страхотно датско семейство, спомените от там са ми слънчеви усмивки от цялото семейство, въпреки дъжда, който валеше през ден-два. Зимата не стига под -5-7 градуса, а лятото не е над 24-26 градуса - климатът е страхотен.

 Петър Миленков, 26 г., Варна. „Езикът им беше малко кофти, всички говорят английски, и то с желание. Там намерих много приятели и излизахме през почивката ми, оставаше време и за плаж, и за купони, и за музей. Който се е запътил за там задължително да си вземе яке непромукаемо за дъжд. Успех!"

 Павел Павлов, 36 г., София. "Понеже сградите са стари и е нормално да попаднеш на апартамент без баня, примерно тоалетната е оборудвана с душ, но реално баня няма. Или банята е отделно като душ кабина примерно в кухнята. Такива са много от апартаментите в Копенхаген. В Копенхаген и района, ако едно семейство притежава повече от едно жилище в района, има право да живее само в едно от тях, а другите трябва да даде под наем. Просто там жилищата не стигат!"

 Днес Дания си има кралица - Маргарете Втора. Ние - Симеон Втори, който не се радва на популярност, а на резиденции. Изпълнителна власт в Дания принадлежи на кралицата и се осъществява от правителството, начело с премиер-министър. То и у нас е горе-долу така. Само че е неудобно да назова кралицата.

В промишлеността преобладават малки и средни предприятия. У нас преобладават хора, които искат да бъдат шефове (и не искат да работят в малки и средни предприятия). Селското стопанство на Дания - високопродуктивно и механизирано. У нас хората са най-продуктивни в интернет форумите, а доматите си ги внасяме през Кулата. Затова и обемът на земеделската продукция и животновъдството надвишава три пъти потребностите на населението на Дания.

И туризмът им е силно развит - годишно страната се посещава от над 1.6 млн. туристи. У нас, ако можеха, годишно щяха да напускат България към 2 милиона.

 Кралство Дания е най-малката и най-южната скандинавска страна. Република България е една от най-малките и южни Балкански страни.

След ледниковия период първите сигурни следи от заселване на територията на днешна Дания са отпреди 12 000 години. Кажи-речи имаме равен старт, първите 100 метра дори ги изпреварваме, но някъде по средата на пътеката сме се препънали в Османската империя, а сега бягаме в крайната лента - и с (много големи) препятствия.

 

Автор: Надя Йончева

 

Сподели: