Lifestyle

Няма време за скука

За много майки първата година от живота на бебето се превръща в един омагьосан кръг: спане, преобличане / преобуване, хранене, къпане, спане.

Няма време за скука

 

За много майки първата година от живота на бебето се превръща в един омагьосан кръг: спане, преобличане / преобуване, хранене, къпане, спане. И така всеки ден. Предлагаме ви някои идеи как да разнообразите отпуска по майчинство и да прекарате приятно и полезно времето си с детето. Обещаваме, че няма да имате време да скучаете.

Спорт

Фигурата след раждането вълнува всяка една млада майка. И по-точно как по-бързо да се избави от натрупаните през бременността излишни килограми и по-скоро да влезе в "небременните" дънки.

Нашите предложения:

* За да си върнете фигурата не е задължително да ходите на фитнес или тае-бо. Заниманията вкъщи с бебето като "тежест" могат да бъдат изключително ефективни. Важно е да сте постоянни и да не пропускате да правите упражненията поне два пъти седмично. Интернет предлага богат избор на видео-занятия, а и на сайта на "Кенгуру" може да намерите идеи за спорт след раждането. Линкът е

http://www.kenguru.bg/Спорт+след+раждането

 

* Семейните центрове предлагат групови занятия по йога "Мама и бебе". Там майките имат възможност да възвърнат силите си и да възстановят формата си след раждането, да се отърсят от стреса. Бебетата пък получават особено внимание от майките по време на масажа и съвместните асани, които подпомагат физическото и емоционалното развитие, успокояват, подобряват съня на децата. Освен това занятията в група създават нови приятелства и среда за обмяна на опит. Местата, които препоръчваме, са в София

 http://www.estestveni-idei.com/prod/center/parents/baby-yoga.html и във Велико Търново - http://www.happymumsbg.com .

* Тичане с количката. Ако преди бременността сте тичали в парка или сте карали ролери, спокойно може да се върнете към любимите си занимания, като вземете и бебето. За целта ще имате нужда от подходяща бебешка количка - здрава, лека, с добри амортисьори и спирачка на дръжката.

Нещо ново

Майчинството е нова стъпка в живота на жената. А също и повод да придобие нови знания. Могат да бъдат нови умения, професионално израстване или нови детски песни и игри с бебето.

Нашите предложения:

* Онлайн курсове, за да усъвършенствате готварските си умения, или дистанционно изучаване на чужд език. Защо да не усвоите тънкостите на програмите за графичен дизайн и да удивите работодателя си с нови знания, след като се върнете на работа? Ново хоби с он-лайн видео оригами уроци или нов шал след уебминара по плетиво и ръкоделие. Всичко е въпрос на вашите предпочитания и интернет търсачките.

 

* На много места се организират беседи или срещи на майки със специалисти по определена тема, свързана с отглеждането на децата - кърмене, хранене, грижи. Освен с полезната информация и споделянето на личен опит тези срещи са ценни и с това, че на тях спокойно може да отидете с бебетата. Като пример - лекциите на Ла Лече лига България, които се организират в много градове в цяла България. Линкът с информация е http://lalechebg.com/meetings/ .

 

* Групите за игра са форма на съвместни игри и занимания за майки и бебета. Включват дейности, насочени към цялостното развитие на детето. Грубата и фината моторика, зрителните и слуховите възприятия, езиковите умения, пространствената ориентация се развиват с много песни, приказки и различни занимавки. Препоръчваме http://www.roditeli.info/children/groups/ .

Развлечения

Някой може да каже: "Какви развлечения с бебе на ръце!". Всъщност всичко зависи от желанието на майката и правилната организация. Майката може да е майка, но преди всичко е човек. А бебето има нужда от усмихната, спокойна и щастлива майка. Което се постига с разнообразяване на ежедневието.

Нашите предложения:

* Лошото време не е повод да си седите вкъщи. Разходките в някой от музеите в града или посещението на нашумяла изложба ще ви донесат наслада и ще бъдат първа стъпка към приобщаването на детето към изкуството. Единственото условие е предварително да проучите достъпно ли е мястото за колички, или ще се наложи да използвате слинг/кенгуру.

* Кафето с приятелки също не е мисията невъзможна. Само мястото се променя. Местим се в заведенията с детски кът, където аниматорите ще забавляват децата, докато вие обсъждате последните клюки в компанията или разглеждате снимки от пътуването до Париж на приятелите ви. Вижте http://www.trinitykids.bg в София и http://detskikat.com/index.php във Варна.

* Концерти за родители и деца. Класическа музика на живо, уютна обстановка, множество семейства с деца на всякаква възраст. Повече информация за невероятните "Концерти на възглавници" можете да намерите на http://concert.pillows.bg/bg.

Автор: Петя Лечева

 

 

Сподели: