Детска психология

Ноемврийски семейни забавления

Ноември - месец, през който у децата се натрупва умора от ходене в детската градина и в училище. Ноември - месец преди Коледа, когато вече и възрастните са уморени и изнервени, но започват да правят коледни планове, децата заговарят за писма до Дядо Колед

Ноемврийски семейни забавления

Ноември - месец, през който у децата се натрупва умора от ходене в детската градина и в училище. Ноември - месец преди Коледа, когато вече и възрастните са уморени и изнервени, но започват да правят коледни планове, децата заговарят за писма до Дядо Коледа. Ноември - месец, в който умората и вълнението се сблъскват и нашите деца сякаш рязко се променят.

Сутрин е. Детето не иска да стане и да тръгне. Оплаква се от болки в стомахчето, мрънка, избухва в крясъци или сълзи, после мълчи и седи отпуснато. Завличате го някак до детската градина или училището, вече изтощени и уморени от изминалата битка и с лек ужас очаквате вечерта. Денят ви върви трудно, вечерта учителките ви се оплакват и вие с гняв, умора и отчаяние се връщате вкъщи...

Поемете дъх и си спомнете детството си. Всеки от нас е имал добри и трудни периоди от живота си. Децата също - те имат право да са изнервени, да са сърдити, да са весели или тъжни. Приемете това, потърсете детето у себе си и се опитайте да разведрите обстановката. Позволете си половин свободен ден - вземете детето по-рано от градината или училището. Изнедадайте го, кажете му колко си липсвате, как днес сте се освободили от работа, за да сте заедно. Идете  някъде, където ви е приятно - на кино, на сладкарница, вкъщи - играйте или сгответе заедно. Само вие - без мобилните телефони, Интернет и приятелите. Често нервността при децата е породена от липсата на тишина и спокойствие, от малкото време, което прекарваме заедно. „Батериите" им на търпение към нас - възрастните, се изчерпват и имат нужда от презареждане. Играта е една от най-удачните техники, които можете да приложите. Извадете стари позабравени играчки и игри. Добре е на всеки 3 - 4 месеца да скривате част от играчките, за да ги позабравят малчовците и после, вместо често да купувате нови, се позабавлявайте с добре забравеното старо мече или камионче. Поровете из купчината кутии с игри и книжки и извадете тези, които са най-отдолу - усмивките и топлината отново ще озарят дома ви. Направете пъзели с коледни теми, залепете ги, създайте рамки от дърво или дебел картон и решете на кого да ги подарите от близките. Можете заедно да започнете да подготвяте и коледните картички - не забравяйте, че много хора все още обичат да получават картички, а след първите дни на декември пощите са претоварени. Защо ви предлагам да правите това ли? Защото дейностите от света на изкуствата са игра в света на децата и действат стресоразтоварващо за всички. Позволете си всеки ден по 15 - 20 минути подобни занимания с детето си и постепенно ще почувствате как напрежението спада, мрънкането затихва, коремчето боли все по-рядко сутрин. Разказвайте стари, позабравени приказки, използвайте всички идеи, които ви дадохме в предишните материали, пускайте си музика и си измисляйте танци. Помагайте на малките ученици - на тях сега им е доста трудно. Особено на първолаците - осъзнаването на училището и задълженията понякога е тежък товар, който е добре да споделим с децата си. Насърчавайте ги да търсят помощта ви, да разказват как се чувстват в училище, а не какво учат. Нека това да е третият ви въпрос, а първите да са насочени към личността на детето ви. Направете ноемврийско детско малко парти някоя събота. Поканете малък брой деца с майки и играйте всички заедно. Целта не е децата да щуреят, а да бъдат изненадани - нека майките са инициаторите за игрите. Забравете за училището за тези два часа.

След ноември идва декември. Той ще е вълшебен и очарователен, ако вие и децата сте спокойни, уверени в обичта си един към друг и доверието между вас е устойчиво. Разговаряйте, играйте, смейте се заедно, тъгувайте заедно, бъдете заедно.

 

Хенриета Илиева, психолог

 

 

Сподели: