Здраве

Норма или не съвсем?

Температурата е важен показател за това дали детето е здраво.

Норма или не съвсем?

Когато обаче термометърът показва 370С, сигурно се питате „Дали това е нормално?“, ако няма други симптоми.

И така, първото нещо, което трябва да направите, е да се успокоите. След това да поемете дълбоко въздух и да си отговорите на въпроса „Правилно ли я измерих?“ и да обърнете внимание на следните няколко фактора, които водят до такива стойности:

  • Физическо натоварване. След тичане, скачане и активна игра температурата се покачва леко, затова е добре да премерите отново, след като детето си почине.
  • Плач и стрес. Ако мъничето е плакало или крещяло, е твърде възможно стресът да повиши леко температурата. Щом обаче се успокои, тя трябва да се нормализира бързо.
  • Силно слънце и претопляне. Продължителното излагане на слънце или в задушно и горещо помещение може леко да повиши телесната температура. Ако това се случи, трябва леко да охладите малчугана, като свалите горните дрешки, да му дадете вода и след известно време отново да измерите температурата.
  • Гореща вана. Не мерете температурата непосредствено след къпане. Това неминуемо ще даде отклонение в стойностите и ще ви притесни.

Когато 37 е норма

Има някои ситуации, при които 370С е нормална температура:

  • При новороденото терморегулацията все още е незряла и особено през първия месец тази температура се счита за норма, освен ако няма и други симптоми.
  • След ваксинация температурата също може да се повиши, но това не е опасно и обикновено преминава бързо и без лечение, освен с антипиретичен препарат, предписан от лекар.

И когато не е

В случай че детето поддържа 37 градуса температура, наблюдавайте внимателно и за други симптоми и споделете с вашия лекар.

  • Промени в поведението – детето е неспокойно, плаче, или обратното – струва ви се, че е отпуснато и вяло.
  • Кашлица – кашлицата е признак за инфекция на горните или долните дихателни пътища, които често се съпровождат с повишена температура.
  • Диария – често диарията и повръщането са симптоми на стомашно-чревна инфекция, която започва внезапно с покачване на температурата.

Ефективно

Високата температура на малчуганите се повлиява успешно от медикаменти с болкоуспокояващо, температуропонижаващо и противовъзпалително действие. Когато не е възможно лекарствата да се приемат през устата, се препоръчват свещички.

 

Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Пламен Масларски

Кабинет по педиатрия

Аджибадем Сити Клиник – София

 

Сподели: