Здраве и красота

Нормални и патологични вагинални течения

Кое вагинално течение е нормално и кое патологично? Сега ще се опитаме да разгадаем истината.

Нормални и патологични вагинални течения

Познавам жени, които никога през живота си не са усещали дискомфорта от вагиналното течение. Познавам и такива, които са обиколили десетки гинеколози и продължават да се борят с неприятните изживявания. Кое вагинално течение е нормално и кое патологично? Сега ще се опитаме да разгадаем истината.

ВЛАГАЛИЩЕТО

Основната функция на влагалището е да служи за канал към матката и останалите репродуктивни органи. Неговата естествена кисела среда възпрепятства размножаването на болестотворни микроорганизми, които предизвикват инфекции. Тя се формира благодарение на бактериите, които нормално колонизират влагалището. Нормалният баланс обаче може да бъде нарушен под въздействието на всяко вещество, което е „чуждо" на тази среда.

НОРМАЛНИ ВАГИНАЛНИ ТЕЧЕНИЯ

Добре е да знаете, че всяка жена има вагинално течение. Жлезите, разположени във влагалището и шийката на матката, произвеждат слуз, която извежда от организма мъртвите клетки от вътрешните полови органи. По този начин вагиналното течение прочиства половите пътища, служи за естествена смазка и предотвратява появата на инфекции. То няма неприятен мирис, прозрачно е или с лек бял оттенък и е възможно да го забележите върху бельото си като тънка линия.

ПАТОЛОГИЧНИ ВАГИНАЛНИ ТЕЧЕНИЯ

Може да заподозрете наличието на инфекция и да потърсите помощ от гинеколог, ако:

* вагиналните течения са обилни и с различен от посочения по-горе цвят;

* теченията са постоянни;

* усещате дискомфорт, сърбеж или парене във влагалището;

* усещате парене по време на уриниране или полов контакт;

* появяват се кръвенисти течения извън периода на менструацията;

* вагиналните течения са гъсти;

* усещате неприятна миризма.

В тези случаи трябва да посетите гинеколог, който ще ви прегледа и назначи микробиологично изследване. При него не изпитвате болка, взема се като цитонамазка. Днес има много и ефективни начини да се излекува вагинална инфекция, затова не си струва да се подлагате на самолечение, което може да има сериозни последствия за вашето здраве.

ПРИЧИНИТЕ ЗА ВАГИНАЛНИTE ТЕЧЕНИЯ

Сред причините, които могат да ви създадат дискомфорт, който обаче е безопасен за вашето здраве, лекарите изброяват следните:

* нередовен менструален цикъл;

* емоционален стрес;

* бременност;

* прием на противозачатъчни лекарства;

* период на кърмене;

* сексуална възбуда;

* период на овулация;

* нездравословно хранене.

Въпреки изброените причини при всяка промяна в усещанията ви или някои от изброените симптоми за патологични вагинални течения е добре да потърсите специализирана помощ.

Въпрос към специалиста

д-р Венета Стойкова

Възможно ли е интимен гел да предизвика влагалищни инфекции и кой е най-правилният начин за поддържане на интимна хигиена?

Те не предизвикват инфекции, но могат, ако не са качествени, да нарушават нормалната флора и по този начин да създават условия за развитието на такива.

Интимната хигиена най-добре се поддържа с редовен тоалет с вода или препарати с оптимална киселинност в зависимост от възрастта на жената. Не се препоръчват промивки на влагалището особено с неподходящи препарати, тъй като те могат да нарушат нормалната влагалищна флора и да създадат условия за дисбаланс и възникване на вагинални инфекции.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Венета Стойкова, акушер-гинеколог, МЦ „Св.Димитър"; тел. 0898 40 88 72

 

 

Сподели: