Здраве

Нормално или не съвсем?

Спад на теглото след раждане

Нормално или не съвсем?

Още в първите минути след раждането новороденото започва да се адаптира към света около него, а промените, които се наблюдават при малкото човече, специалистите определят като „преходни” или „временни физиологични състояния”. Една от тези промени е физиологичният спад на теглото на бебето.

Спадът на тегло през първите дни след раждането е нормално явление и се дължи на загубените течности, отделени от кожата и белите дробове по време на дишане. Освен това, в самото начало след раждането си мъничето приема много по-малко кърма и така загубените течности са много повече от тези, които то получава.

Значение за теглото на бебето имат и температурата и влажността на въздуха в стаята на детето. За оптимални стойности специалистите препоръчват съответно 20-220С (температура в стаята) и  40-65% (оптимална влажност на помещението). Така повечето градуси и по-ниската влажност водят и до загуба на течности от организма.

Кожата на новороденото дете е много чувствителна към околната температура. При охлаждане тя става бледа, с очертани като мрамор капилярчета, а дланите и стъпалата стават синкави. При прегряване кожата става влажна и може да се появи обрив във формата на ситни червени пъпчици.

Максималното отслабване на тегло обичайно е на 3-4-ти ден, а като норма се приема то да е 3-10% от първоначалното тегло, с което е родено бебето. При недоносените деца този процент е малко по-висок – 12-15%.

Здравото бебе възстановява теглото си някъде на 6-7-ми ден, а недоносеното – на 10-14-и ден след раждането, като кърменето на поискване има изключително важна роля в това отношение.

Според специалистите, кърмачето трябва да прибавя ежедневно към теглото си от 15 до 30 грама. В случай че имате съмнение, че нещо не е наред, непременно се обърнете към педиатъра на детето.

Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Пламен Масларски, педиатър, „Сити Клиник” – София, ул. „Околовръстен път” 127

 

Сподели: