Здраве и красота

Носете си бижутата, момичета!

Жените са емоционално привързани към своите бижута, тъй като те най-често бележат ключови моменти от живота им: скъп подарък от родителите по повод завършването, годежен пръстен, сватбена халка,

Носете си бижутата, момичета!

красива гривна от съпруга за годишнината или изящно колие по повод раждането на първото дете... Освен тях обаче, всяка истинска дама има още поне дузина скъпи или не толкова скъпи бижута, които се съхраняват в кутии, семейния сейф или се търкалят просто из някое чекмедже на скрина, в зависимост от отношението на собственичката им конкретно към тях и притежанията по принцип. Нерядко повечето от тези красиви украшения си остават забравени някъде там, в очакване на подходящия повод да окичат женската ръка, шия или уши, който обаче някак все не идва...

Защо не си носим бижутата - от немарливост, от мързел, защото ги пазим за „бели дни", от забързаното ежедневие, в което не остават сили или време за мъничко разкош...?! Вероятно причините са много, но е добре да променим нещата, ей така - заради лицето ни пред другите и заради самите нас.

Бижутата са изкуство, в това спор няма. Изкуство е обаче и умението да ги носиш - да подбереш точната гривна, обици или колие така че да подчертаят твоята уникалност и да бъдат в пълна хармония със стила ти. Това умение, уви, не всяка жена притежава.

Ето няколко съвета, които, надяваме се, ще ви помогнат да заобичате бижутата си и да се научите да ги съчетавате по най-добрия начин със своята неподражаема индивидуалност.                 

Колиета

Тук основно трябва да се внимава със структурата на горната част на тялото. Една дълга верижка с красива висулка e отличен избор за жени с по-къс врат, кръгло лице, къс торс или по-малък бюст. Те ще придадат повече свежест и стилно звучене на всяка по-строга едноцветна блуза или туника. За дамите с по-голяма гръдна обиколка идеалната дължина на колието е около 10-ина сантиметра, тоест да достига до горната част на гърдите. По-къси колиета, както и такива, които са плътно по врата, могат да си позволят само жените с изящни (дълги и тънки) шии.   

Обици

Невисящите обици: единични перли и блестящи камъчета (в т. ч. истински диаманти), както и халките с малък диаметър, подхождат на практика на всички. Те са дискретни и женствени, може да ги носиш както с ежедневните джинси, така и с коктейлната рокля. На къса или опъната назад коса, както и при жените с кръгло лице, висящите от ушите накити стоят много шик, особено ако са в комбинация с по-отворено деколте. Богато орнаментираните и инкрустирани с камъни обици се носят само по специални поводи, тъй като при тях е необходимо съчетаване с по-силен грим, за да се избегне ефектът на обезличаване на чертите.

Пръстени

Пръстенът е много лично и знаково бижу: годежен, сватбен или антика, предавана от поколение на поколение, той най-често носи със себе си някаква история... Правилото е да не се носи повече от един пръстен на ръка, а ако имате и на двете ръце, трябва да са от един и същ цвят/метал. Изключение се прави само когато един пръстен е направен от няколко различни сплави. 

Часовници

Днешната мода в дамските ръчни часовници е те да бъдат масивни, големи, с откровено „мъжка" визия, но и с някаква закачлива женствена глезотия по циферблата (камъчета, рисунка или специфичен дизайн на стрелките). С този тип часовници обаче трябва да внимавате, за да не го изберете в неправилната спрямо китката си пропорция. Колкото зле изглежда финия, дребен часовник върху една по-едра и груба ръка, така и прекалено големият не подхожда на съвсем деликатната, тънка китка. Бъдете оригинални и експериментирайте - това е бижу, което се носи всекидневно, така че не е зле да имате повече от един, за да можете да ги съчетавате с настроението, облеклото или другите си бижута.

Гривни

Гривните - тънки или дебели, обикновено се носят в по-топлите сезони или на празници, когато липсата на връхна дреха и дълги плътни ръкави разкрива истинската красота и изящество на ръцете ни.

Сребро или злато?

Зависи от вкуса, възможностите и не на последно място - тена на кожата ви. Златото и среброто са в състояние да подчертаят обаянието ви или да го приглушат, ако не са подбрани правилно според вашия цветотип. Ако кожата ви е със златисто-жълтеникав оттенък и/или косата ви е червена или златноруса, именно златото ще изведе на преден план най-красивото у вас. От друга страна, ако кожата е с по-сивеещ нюанс и/или косата ви е започнала да се прошарва или е пепеляворуса, среброто ще е най-добрият ви избор.

Накратко:

  • При златните бижута важи правилото колкото по-малко (на брой), толкова по-добре.
  • Спокойно съчетавайте бижута от благородни метали с неблагородни такива (вкл. и скъпоценни или полускъпоценни камъни).
  • Модните тенденции позволяват комбинирането на сребро и злато, но за по-сигурно бихме ви препоръчали да не експериментирате, ако не се чувствате достатъчно сигурни.
  • Ако носите повече от едно бижу, избягвайте пъстрите дрехи.
  • Когато комбинирате бижута, винаги трябва да има едно „водещо".
  • Едрите, по-пълни и високи жени трябва да забравят за фините украшения, прекалено тънките верижки и ситните орнаменти. По-добре се спрете на масивни бижута, които да са в унисон с вашата индивидуалност.
  • Можете да комбинирате различни по дължина и дебелина верижки и колиета.
  • Винаги носете само по едно екстравагантно и набиващо се на очи бижу.

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: