Нашият дом

Новите технологии в човешкия бит - предимство, недостатък или просто снобизъм

В нашето съвремие надали има нещо, което доказва човешкия напредък толкова подчертано, както развитието на техническата сфера. За отрицателно кратък период извънземни по своята функционалност и външен вид устройства, показвани в редица фантастични филми,

Новите технологии в човешкия бит - предимство, недостатък или просто снобизъм

В нашето съвремие надали има нещо, което доказва човешкия напредък толкова подчертано, както развитието на техническата сфера. За отрицателно кратък период извънземни по своята функционалност и външен вид устройства, показвани в редица фантастични филми, се превърнаха в тривиални вещи в ежедневието ни. Това може да се оцени много по-лесно от нас, възрастните, повечето от които помним ВЕФ-а на дядо си и крачната шивашка машина на баба си, отколкото децата, за които съвременните технологии са абсолютна даденост. Новите технологии са навлезли дълбоко във всички сфери на живота ни. Въпросът е улесняват ли те нашето битие, затрудняват ли го, или в голяма степен са предмет на снобско отношение?

Колко пъти сте си задавали въпроса „Как преди 15 години съм си уреждал срещи с приятели, без да имаме мобилни телефони"? Или „Как съм могъл да съществувам без интернет"? Като общ отговор на тези въпроси може да се каже, че човек се справя съобразно ситуацията, в която е поставен на базата на собствения си интелект в рамките на цялостното развитие на човечеството. Но сравнението на ТОГАВА и СЕГА е неизбежно.

ПРАГМАТИЧНА ГЛЕДНА ТОЧКА

* Помните ли телефоните преди 20 години? Говорите закотвени до тях, тъй като шнурът позволява отдалеченост на няма и метър от него, един вид мобилността ви е нулева. Функцията „Гласово набиране" беше присъща единствено за научнофантастичните книги и филми, а в момента в зависимост от модела можете да използвате мобилния си телефон като преминете от елементарните функции на червената и зелената слушалка през камерата, сърфирането в интернет, стигнете до GPS-а и продължите да го изследвате за множеството му неподозирани функции.

* Помните ли времето, когато телевизорът с дистанционно управление беше устройство от друга галактика, а дядо ви въртеше гневно копчетата за настройка на програмите на семейния ЮНОСТ, намествайки антената с другата ръка? А помните ли също така колко странични удара е понесло същото това устройство поради „качествената" картина? В настоящето натискането на 2 бутона на дистанционното управление автоматично решава „проблема" за 100 канала. Друг е въпросът за възможностите за връзка с други устройства.

* Докато преди дистанционното управление е било лукс, сега използването на няколко такива се превръща в неудобство - предизвикателство, на което модерните технологии отвръщат с изобретяването на универсално такова с оглед комфорта на потребителя. И освен че съществуват и дори широко се ползват тези дистанционни управления, вече можете да ги намерите и под формата на мека плюшена възглавничка, обединяваща 6 такива в 1.

* Колко от вас помнят репликата „Хайде да гледаме видео" и как се скупчвахме да гледаме филми с ужасно качество, преведени от един единствен човек? А вече немислимият за онова време DVD формат е едва ли не ретро.

* Помните ли стария си уокмен и колко пъти сте превъртали аудиокасетите с химикалка, за да не му хабите батериите? А сега съществуват устройства, на които може да запаметите дискографиите на няколко музикални изпълнители без никакъв проблем и зареждате батериите веднъж на 10 дни.

* Вече в много домове множеството любими снимки, поставени в рамки, са заменени от една единствена - електронна с определен капацитет на паметта и различни предимства, отразяващи се в нейния интерфейс и функционалност.

* Колко пъти сте се връщали от вратата, че и от по-далече, да проверите дали сте изключили котлона, или ютията? За някои хора тези проблеми са вече отживелица, тъй като тези устройства се самоизключват, когато не се употребяват известен брой минути или секунди. И щяхте ли да се чудите дали сте угасили лампата в дрешника, или друго помещение, където тя се задейства с фотоклетка при наличието на движение в стаята и изгасва при отсъствието на такова? А щяхте ли да нарушавате спокойствието си и заетата удобна поза, за да загасите лампата, като можете да направите това или с дистанционно управление, или просто с пляскане на ръце? А да вдигнете и спуснете щорите по същия начин?

* Какво да кажем за удоволствието от вземането на душ по всяко време на денонощието? Новите технологии предлагат да го превърнем още по-голямо удоволствие - някои от съвременните душ кабини, освен че са снабдени с какви ли не хидромасажни душове и други хитрини, предоставят възможността да гледаме телевизия, да слушаме музика, да ползваме телефон и др.

* Имате малко жилище и съответно малка баня - какъв е проблемът да имате комбинирано устройство, съчетаващо тоалетната и пералнята? Просто водата от пералнята се използва след ползването на тоалетната. Да, и това съществува.

* Кое е за предпочитане - да вършеете 1 час със стария Тайфун или да прочетете 100 страници от любима книга, да гледате някой хубав филм, да се забавлявате с децата си или да извършвате друга любима дейност, докато новата безшумна самозадвижваща се прахосмукачка свърши тази работа вместо вас? И аз така си помислих.

Както се вижда модерните технологии ще продължат да се развиват с още по-бързи темпове и ще навлизат все повече във всички равнища на бита ни и ако не ги приемем и не се научим да боравим правилно и прагматично с тях, ни очаква пагубен регрес. Опитайте се да напишете дипломната си работа на ръка и ще ви стане ясно. Взаимовръзката човек-техника е иманентна, непреходна, така че осъвременяването на знанията и уменията ни в тази сфера е необходимо условие за пълноценното ни участие и оцеляване в съвременното глобално общество.

Могат да се дадат безброй примери за напредването на модерните технологии, някои от които вече ще са на път да излязат от мода, докато четете настоящия текст и то не защото не са съвременни, а заради темповете на тяхното развитие.

От написаното дотук може да се направи извод, че технологиите се развиват в услуга на човечеството, но те винаги ще са обект на нападки от хора, твърдящи, че те ни правят мързеливи и ограничават интелектуалния ни потенциал. А могат ли самите нови технологии да ни причинят това, или вината е в самите нас? Знаем ли как да ги ползваме и въобще знаем ли как да ги избираме, така че да са ни в услуга? Един вид, непрагматичният избор на първо място, и непрагматичната употреба - на второ - са основните фактори, които превръщат едно безпроблемно функциониращо техническо средство в недостатък. Иначе казано за използването им са необходими известни умствени способности, а постоянното усъвършенстване на тези устройства би следвало да е предпоставка за интелектуалното развитие на техните потребители.

 

Автор: Белла Станева

 

 

Сподели: