Вкусно и полезно

Новогодишно преяждане

Коледните и Новогодишните празници се свързват не само с приповдигнатото настроение, но и с една безкрайна кулинарна фиеста. Освен празничните ястия, чието изобилие понякога е прекалено даже за нас възрастните, върху децата отвсякъде се сипят шоколадчета

Новогодишно преяждане

Коледните и Новогодишните празници се свързват не само с приповдигнатото настроение, но и с една безкрайна кулинарна фиеста. Освен празничните ястия, чието изобилие понякога е прекалено даже за нас възрастните, върху децата отвсякъде се сипят шоколадчета във всевъзможни форми, разноцветни бонбони, сладки и бисквитки. Апогеят се достига в Новогодишната вечер. Вариантите за посрещане на Новата година са много и един от тях е семейна вечеря вкъщи. Ако това е вашият избор за предстоящия празник, то възниква въпросът как да направим така, че празничното "натоварване" да не бъде прекалено за детския организъм? 

Коледа и Нова година са сред най-любимите празници, които с удоволствие се празнуват от всички. Всеки ден от Коледната ваканция трябва да носи радост за децата, но най-важно е красиво и незабравимо да отпразнувате настъпването на Новата година. Подготовката за тържеството е дълга и организирането на интересното му провеждане, съчетано с правилното хранене, е наистина сложно.

От 0 до 2 годинки. Режимът на децата до две годинки не би трябвало да се отличава от този през обикновен ден: на тях не им се налага да чакат до късно през нощта, за да започнат да се забавляват. Най-добре е да се хранят и почиват както обикновено. Не си струва, заради празника, да им предлагате шоколад, газирани напитки или чипс. Сложете под елхата до играчките красиви плодове, орехи в златно или сребърно фолио и празничен сладкиш. Пригответе на мъничето любимото му ястие и го украсете красиво, например със зеленчуци. А ако е сладко, за украса може да сложите резенчета банан, грозде без семки, парченца киви, портокали и ябълки. На децата, които вече са преминали към обща храна, може да предложите и ястия от вашата трапеза, но естествено, трябва да се съобразявате с възрастта на детето и с начина на приготвяне на ястието. Не забравяйте да поставите на масата пресни плодове!

От 3 до 6 години. В тази възраст най-добре да започнете празника към четири часа след обяд (след като детето се наспи). То ще бъде приятно изненадано от чакащите го подаръци (ако практикувате раздаването им и за Нова година) и красиво подредената маса с вкусотии. Освен това, така няма да му се наложи да се храни късно вечерта. Единственият минус на дневното хранене е, че точно тогава родителите са заети с приготовленията за вечерта. Разбира се, по-лесно е в полунощ да поставите измъченото от дългото очакване дете на общата маса, но това ще доведе само до преумора, превъзбуда и липса на апетит. А дори една единствена непрекъснато ревяща 3-4 годишна сирена е способна да развали празничното настроение.

И все пак, не трябва да забравяте, че Нова година е празник и на децата: те заслужават отделна празнична маса. Би било добре, ако до елхата съберете и съседските деца. Но за целта ще са необходими минимум двама възрастни. Това трябва да бъде истински празник - със сценарий, смешки, конкурси и подаръци. И разбира се, с красиво подредена маса. Не си струва да слагате на детската маса най-хубавата покривка и скъпи прибори. На децата повече ще им хареса ярката еднократна покривка с новогодишна украса. А обикновените чинии, пълни с плодове и малки сандвичи, ще станат по-симпатични и интересни, ако ги обвиете с фолио (залепете го отдолу със скоч).

Основата на детското меню трябва да бъдат плодове и леко предястие плюс едно основно ястие, което е за предпочитане да може да се яде без прибори. Няма да навредят и някои сладости, и може би даже "бамбуча" (ако не се прекалява с нейната употреба).

От 7 и повече. Учениците вече са сериозни хора (някои даже не вярват в Дядо Коледа!) и изискват уважително отношение към себе си. Но и те обичат празниците, и подаръците не по-малко от малките деца. Най-добре е празничната вечеря за тях  да започне към 18-19 часа, след като се появят първите звезди на небето. Дотогава помощниците на родителите са заети с много работи: помагат при подреждането на апартамента, слагат масата и под ръководството на мама и баба готвят простички ястия. Те спокойно могат да се справят с правенето на плодова салата или весели малки сандвичи.

Защо празничната вечеря за учениците трябва да започва в 18 часа? Няма ли да попречи на подготовката за късната вечеря? Даже напротив. Приблизително два часа са напълно достатъчни за децата да се нахранят, да се налудуват и да си "покажат номерата". След това най-малко заетият възрастен може да ги изведе на вечерна разходка - празнично украсените улици и сгради са красиви, както никога досега. Само дъжд или много студено време могат да бъдат пречка за разходката.

Най-добре да отидете до най-голямата елха в града. През това време там няма много хора, децата няма да се загубят в тълпата и ще могат да видят най-интересното. Даже може да имат шанс да докоснат невероятния Дядо Коледа.

Красота: масата вече е сложена, всичко блести, домакинята на къщата е доволна, че никой не й се пречка в краката в най-отговорните часове. Нека децата посрещнат Новата година, заедно с възрастните! Първо такава е традицията и подрастващото поколение много иска да я продължи. Второ, абсолютно всички ученици, без особени проблеми за здравето, могат веднъж в годината да си легнат късно. Разбира се, ако се притеснявате, че няма да издържат до толкова късно, се опитайте се да ги уговорите да поспят през деня. Трето, в празничната вечер нашите градове са подложени на пиротехническа атака. Такава канонада може да събуди всеки. По-добре да преживеете усещането заедно, да потанцувате и внимателно (!) да пуснете 1-2 ракети. В един часа през нощта децата сами ще пожелаят да си легнат, защото утре ги очаква продължение на празника.

Родителски съветник

Угощението за децата трябва да бъде просто, но апетитно. Удобни чинии, пълни със сандвичи - хапки: с помощта на клечки за зъби върху парченце хляб, подредете кашкавал, шунка, ябълка. И още...

Домашни бонбони

За тяхното "производство" ще са ви необходими: парченца ябълка, круша, банан, грозде, портокал ... и 1-2 шоколада. Разтопете шоколада на водна баня. Набодете парченцата плодове на коктейлни бъркалки или обикновени клечки за зъби и ги потопете в шоколада. След това внимателно подредете всички бъркалки в чиния и ги сложете в хладилника. Там ще се образува хрупкава шоколадова коричка. Такива бонбони не се продават в магазините, а и те не са толкова калорични. Включете детето в процеса. Това ще е още един незабравим спомен от невероятната вечер.

Сандвич с плодове

Нарежете тънки филийки хляб (може да използвате и кръгли бисквити за основа), намажете ги с топено сирене. Какво да поставите отгоре зависи само от вашата фантазия и от вкуса на детето. Може да поставите парченца киви или круша. Също така, добре изглеждат и парченца портокал и ябълка (предварително натопени в лимонов сок, за да не потъмнеят). Или, например върху кръгче от банан сложете резенче праскова (от компот), стафидка или гроздово зрънце. По-големите деца ще харесат многопластовите сандвичи с парченца круша, портокал и киви (в ръцете на по-малките деца такова "съоръжение" със сигурност ще се разпадне). Приберете плодовите сандвичи в хладилника, докато не дойде момента да ги поднесете на масата.

Весели сандвичи

Подходящи за основа са крекери, филийки от франзела или обикновен хляб, тост. Вместо масло, може да използвате топено сирене, пастет, извара и дори меката част от авокадо. Отгоре нарисувайте личице: очите от стафиди или от кисели краставички, носа от парченце морков или половин маслина, устата от резанче домат или парченце чушка, а косата - от "любимия" магданоз.

 

 

Автор: Кристиан Лечев

 

 

Сподели: