Раждане

Нулевият рожден ден

Или какво се случва с вашето бебе през първите му 24 часа

Нулевият рожден ден

От проучванията си в интернет и разговорите с приятелки вероятно имате доста ясна представа какво ще се случи с вас в болницата в периода непосредствено след раждането. Това, обаче, което обикновено родилките не знаят, е, че бебета им са не по-малко ангажирани от тях. Само на петата минута от своя първи ден живот вашето мъниче ще бъде убодено, почистено, прегледано, претеглено, измерено и повито. Във всяка болница процедурите около и непосредствено след раждането се различават, но все пак има известен установен ред, свързан с адаптирането на бебето през първите 24 часа, с който сега ще ви запознаем.

Първа минута

В момента, в който бебето се роди, лекарят изсмуква със специална помпичка секрета от устата и носа му, след което се уверява, че са напълно почистени от слузта и амниотичната течност. След това клампира и прерязва пъпната връв. Обикновено това е моментът, в който ще ви подадат детето, за да го видите и гушнете. И въпреки че по филмите новородените изглеждат много розови и сладки, не очаквайте подобно чистичко и красиво бебе, защото ще останете разочаровани. То ще изглежда по-скоро като сбръчканото, угрижено извънземно от едноименния стар детски филм, отколкото като сладурчето от „Виж кой говори". Не забравяйте обаче, че е плувало цели 9 месеца вътре в утробата ви и поради това се нуждае от известно време да „позаглади" и поизпъне кожата. Освен това вероятно ще е покрито с бяла, мазна субстанция, наречена верникс, която до този момент е служила да го предпазва от непосредствения контакт с амниотичната течност. Не се притеснявайте също така, ако забележите по кожата му обриви, петънца или ситни бели точици - освен че са съвсем обичайно явление, те са напълно безобидни и ще изчезнат без никаква намеса само за броени дни, най-много до седмица-две.

Пета минута

За да се раздвижи кръвообращението му и да не загуби бебето от телесната си топлина, то ще бъде внимателно разтрито със затоплена кърпа или ще бъде поставено на специална термомаса, която има за цел да запази температурата му. Лекарят или сестрата ще обработи пъпния остатък и ще оцени общото здравословно състояние на новороденото чрез тестване по точковата система на Apgar (за всеки показател се поставят оценки 0, 1 и 2). Тестът се прави в първата минута след раждането и се повтаря след 5 минути. Чрез него се проверяват пет основни фактора:  сърдечният ритъм, дишането, цвета на кожата, мускулният тонус и рефлексната дейност. Общият резултат при здрави бебета обикновено е около и малко над 7, но имайте предвид, че е изключително рядко някое новородено да получи 10 (максималните точки), така че не го очаквайте. Това ни най-малко не е знаков фактор за бъдещото физическо или интелектуално развитие на детето. По-ниските резултати обаче са знак за лекарския екип, че бебето ви има нужда от малко повече време и грижи, за да се адаптира от вътреутробен към действителен живот. Дори и това обаче не означава, че в бъдеще то ще има здравословни проблеми, затова не се притеснявайте и се доверете на медицинския персонал.

След този преглед бебето се отвежда в неонатологичното отделение.  

Първи час

През първия час вашето бебе ще получи задължителната си доза антибиотични (сребърни) капки за очи за профилактика на очни инфекции, както и първата доза капки витамин К срещу евентуални проблеми с кръвосъсирването (вторият прием е през 3-5 ден). То ще бъде внимателно прегледано и измерено още веднъж, а при необходимост ще му бъдат назначени допълнителни изследвания и евентуално - лечение. Новороденото ще бъде изкъпано, подсушено, повито и облечено с първите му дрешки.

Повечето болници практикуват вече възможно най-скорошно събиране на майката и новороденото, така че е твърде вероятно при нормално раждане и липса на усложнения още в края на първия час да ви донесат бебето за първото засукване. Смята се, че колкото по-рано детето се постави на гърда, толкова по-силен е сукателният рефлекс и толкова по-гладко ще започне кърменето.    

12-и час

На 12-ия час от раждането (най-късно до 24-тия час) се прави ваксиниране срещу хепатит В (изключение са децата на майки с положителен австралийски антиген, чиито деца се имунизират още на 6-ия час от раждането). Ако сте родили нормално, вашето бебе вече е преместено при вас. Ще получите първите напътствия от сестрите относно кърменето, повиването и хигиенните грижи.

24-ти час

На бебето се прави задължителната ваксинация против туберкулоза. През първото и второто си денонощие вашето мъниче ще спи между 12 и 22 часа, така че се възползвайте от това безспорно предимство, за да отдъхнете от раждането и да съберете сили за по-нататък. 

Автор: Весела Захариева

Консултант: д-р Стефка Дамянова, МБАЛ „Св. София"

 

Сподели: