Раждане

О, БОЖЕ!

Знаците, които ни подсказват, че бебето е на път

О, БОЖЕ!

Чакали сте търпеливо през всичките тези девет месеца, но сега вече наистина не ви сдържа - кога най-сетне ще видите своето бебче?! И най-вече - по какво да разпознаете, че моментът е близо. Всички бременни си задават тези въпроси и с внимание се вслушват в тялото си дали ще им подаде сигнал, че раждането започва. Повечето от тях са чували за т. нар. подготвителни контракции Бракстън-Хикс или за падането на запушалката (слузестата тъкан, която изпълва канала на маточната шийка), но съществуват и други знаци, с помощта на които тялото на бременната сигнализира, че моментът ще настъпи съвсем скоро. Разбира се, наличието на едно или друго от изброените неща не означава да се отправите веднага към болницата, а просто да се подготвите психически, че не остава много...  

Секреция от зърната

Вашите гърди започват да произвеждат мляко още преди самото раждане, така че е възможно да откриете мокри петна по сутиена си няколко дни преди то да настъпи. Явлението е напълно нормално, особено ако сте съвсем близо до термина. Това, което изтича от зърната, е коластра - течност, изключително богата на нутриенти, която все още не е същинската кърма, но ще бъде от огромно значение за вашето бебе в първите му часове и дни. В отделни случаи гърдите прокапват през целия последен триместър или дори от по-рано, но въпреки това ще го усетите по по-голямата интензивност на изтичането. Ако мокрите петна се появяват дори по дрехите ви и ви притесняват, купете си специални абсорбиращи подплънки, които можете да сложите в сутиена - ще ви трябват и след раждането.

Дишате по-леко

С нарастването на корема, бебето вътре ще избутва стомаха и дробовете ви нагоре. Това може да причини поява на киселини и парене в хранопровода, както и затруднения в дишането. За щастие в последните една-две седмици ще забележите, че положението се подобрява и вече дишате по-леко и чувствате стомаха и гърдите си по-свободни. Това е,  защото бебето се подготвя за своя път навън, смъквайки се ниско в таза. Може да се случи по всяко време след 37-ата гестационна седмица, включително и непосредствено преди да се отправите към родилното.     

Нова промяна в походката

Походката, кръстоска между тази на изпечен каубой и пингвин, вече ви е до болка позната, сваляйки поне с няколко пункта самочувствието ви надолу. Това обаче е нещо ново - изведнъж усещате, че се движите с по-разкрачена и полюшваща се настрани походка. Ако това се случи доста по-рано от очаквания термин и изпитвате мъчителна болка в тазовата област, непременно споделете с гинеколога си, който може да ви препоръча използването на специални поддържащи колани в областта на таза и тазобедрените стави.

Зачестили посещения в тоалетната 

Благодарение на бързо наддаващото на тегло бебе в последното тримесечие ще забележите, че ви се налага да ходите по малка нужда значително по-често от обичайното. Това може да стане много осезаемо в седмицата преди раждането, когато малчо вътре се устремява да излиза навън, притискайки още по-силно пикочния ви мехур. Сънят нощем ще е допълнително усложнен от честите посещения до тоалетната, но въпреки това не бива да намалявате приема на вода.

Внезапен прилив на енергия

Ако до момента дори усилието да станете от дивана ви се е струвало огромно, сега може да усетите необичаен прилив на сили, който да ви изненада. Това обикновено се случва няколко дни преди раждането и може да придобие неподозирани изяви - от гладене на бебешките дрешки и прането на завеси до разчистване на кухненските шкафове и търкане на фугите в банята. Някои специалисти наричат това явление с живописното име „гнездене", оприличавайки го с действията на подготвяща се за снасяне женска птица. Използвайте този прилив на енергия, за да заредите фризера със замразени зеленчуци и готови ястия, което ще ви е от огромна помощ съвсем скоро.

Появата на тежест ниско  в областта на корема и таза след 37-ата седмица също може да е знак, че бебето се подготвя да излиза.

Нищо чудно в часовете преди самото раждане да получите и чревно разстройство. Това също е съвсем нормално и не бива да ви плаши - просто хормоните подготвят тялото ви за големия момент.

Консултант: д-р Сема Фаикова-Колева,
акушер-гинеколог, АГ Шейново 

Автор: Весела Захариева

 

Сподели: