Lifestyle

Обувки за малки крачета

Изборът на детски обувки е важна част от грижата за здравословното развитие и удобното придвижване на малкото човече.

Обувки за малки крачета

Нека резберем на какво да обърнете внимение, така че пролетно-летният сезон да не бъде помрачен от „ортопедични“ неволи.

Експертите са единодушни, че за деца от 1 до 4 години идеалните летни обувки са сандалите с висок и плътен гръб, тъй като затворената пета фиксира стъпалото и помага на крачето да се развива правилно.

Плажните джапанки и чехлите могат да се носят само от деца над 4 години. Освен това, с джапанки детето може да се подхлъзне и нарани.

За студено време и за разходки в гората или парка са подходящи кожени ботушки или маратонки. Те трябва да са от естествена кожа, с подвижна стелка, амортисьори под петата и вентилация в горната част.

Подходящи материали

Краката на детето се потят повече от тези на възрастния, така че трябва да „дишат“. Естествените материали се разтягат добре, докато изкуствените се свиват и притискат крачето, създавайки дискомфорт. Въпреки това, има синтетични материали, които отговарят на хигиенните изисквания, като неопрен, който е много подходящ за подплата за сандали например.

Правилен размер

За да не сбъркате в размера на обувките, които купувате, използвайте стария, изпитан метод. Преди да отидете до магазина, поставете крачето на детето върху лист хартия, очертайте го и изрежете получения шаблон. В магазина наложете шаблона в избраната обувка или извадете стелката й и вижте дали съвпада с вашия шаблон.

Удобен дизайн

Подметката трябва да е лека, като същевременно се огъва не само напред-назад, но и да се усуква. Опитайте се да я огънете с ръце: ако можете да го направите с трудност, тогава ще бъде още по-трудно за крака на детето.

Носът на обувката трябва да е леко повдигнат. Обърнете внимание на това да е достатъчно широк и да не притиска пръстите на детето.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: