Бременност

ОЧИТЕ МИ ХУБАВИ... Проблеми с очите при бременните жени

Преди време се смяташе, че затрудненията със зрението на бъдещите майки автоматично водят до Цезарово сечение. Днес ситуацията е друга.

ОЧИТЕ МИ ХУБАВИ... Проблеми с очите при бременните жени

Проблемите с очите при бременните жени не са оправдание за извършване на секцио или Цезарово сечение. Такова изказване  направиха в края на миналата година специалисти от авторитетния Институт по очни заболявания в Москва. Навреме проведената (до 30-ата седмица на бременността) несложна процедура по укрепване на ретината - профилактична лазерна коагулация - позволява да се избегнат усложненията от страна на очите по време на бременност и раждане. В хода на процедурата слабите места на ретината се "заваряват" към съдовата обвивка на очите, укрепват се, предотвратявайки отлепването. Тази намеса е безболезнена и абсолютно безвредна за майката и бъдещото бебе, а жената се връща у дома веднага след операцията. Какво още трябва да знае бременната за очите си?

КАК БРЕМЕННОСТТА ВЛИЯЕ НА ОЧИТЕ 

Всяка бъдеща родилка е задължително да премине очен преглед. Заблуда е, че жените с явни проблеми в зрението са застрашени, а другите не. Бременността може да се отрази и върху съвсем нормални очи. Най-често това са леки и преходни отклонения: засилена пигментация на клепачите, повишено отделяне на сълзи, лека нееднаквост на зениците, слабост на очните мускули.

Някои заболявания, причинени или повлияни от бременността, водят до изменения в ретината и нейните съдове. Типичен пример за такива заболявания са захарният диабет и повишеното кръвно налягане. Най-тежкото очно усложнение, свързано с бременността, е възпалението на очните нерви (т. нар. ретробулбарен неврит). Среща се при жени с повече от едно раждания и причинява прогресивно отслабване на зрителната острота. За щастие, то е извънредно рядко.

Тежките форми на късогледство (миопия) и хронично повишеното вътреочно налягане (хронична глаукома) могат рязко да се влошат по време на бременност.

Леките и умерени степени на късогледство не налагат непременно раждане с Цезарово сечение. То може да протече по естествен път, с повишено внимание от страна на акушера. Необходимо е на всяка цена да се избегнат силните, продължителни и многобройни напъни. Това става с обезболяване (прилагане на спинална или епидурална анестезия) и вагинални акушерски операции, улесняващи раждането на плода по безвреден за него и майката начин. Това важи и за жени, прекарали в миналото отлепване на ретината.

До планово Цезарово сечение се прибягва, ако при късогледата бременна има и друго състояние, което само по себе си може да бъде предпоставка за трудно раждане - например едър плод, тесен таз и други.

ОТЛЕПЯНЕ НА РЕТИНАТА

При късогледството кръвоносните съдове не могат да кръвоснабдяват, да „хранят" окото еднакво навсякъде. В по-некръвоснабдените зони се появяват т. нар. дегенерации в периферията на ретината. Когато очите са късогледи, се получават малки дупчици в ретината - т.е. на места тя се скъсва.  Ако в ретината се образува дупка, стъкловидното тяло, с което е изпълнено окото, се процежда през нея и отлепя  всичко наоколо по силата на тежестта си. Ретината се лишава от кръвоснабдяване и кислород и не може да функционира. В случай че ретината се отлепи, се прилагат серия от операции за залепването й, но в по-голяма част от случаите нормалното зрение не се възстановява напълно. Ето защо, ако от напъните при естественото раждане има опасност ретината да се отлепи, не бива да се рискува. 

ПРЕГЛЕДЪТ

Едва след посещение при офталмолог може да се вземе решение дали се налага раждане с Цезарово сечение. Всичко зависи от състоянието на ретината.
При прегледа се разширяват зениците със специални капки. Прави се специфично изследване на състоянието на ретината - оглед с леща на Голдман. Тази специална леща позволява да се прегледа цялата периферия на окото, където се намират дегенеративните промени. Има дегенерации, които не водят до отлепване на ретината, но и такива, които са застрашаващи. Решението какво да е раждането се взема в зависимост от състоянието на дегенерациите (големината и броя им). 

ЗАБЛУДИТЕ

Късогледство - далекогледство

Не само при късогледството се наблюдават промени в ретината. Същите дегенерации може да има и при далекогледството. Затова и в такива случаи прегледът на бременната е задължителен.

Връзката с диоптъра

Връзката между диоптъра и състоянието на ретината не е директна. Някои жени се заблуждават, че при -2 диоптъра нямат нужда от преглед при офталмолог. Така например, има случаи на малък диоптър, но дегенерирала ретина. Тогава раждането със секцио е задължително. Също така е възможно при -6 диоптъра ретината да е достатъчно здрава, за да се разреши раждане по естествен път.

„Тихите" симптоми
Такива може да са оплаквания от черни подвижни точки, запетайки или косъмчета пред окото. В тези случаи е редно да се направи оглед с Голдман. По-сериозно е, ако на тъмно имате усещането за светлина („светкавици"). Това може да е знак, че ретината се отдръпва и има голяма опасност да се скъса. В този случай консултацията с офталмолог е спешна и задължителна.

СХЕМА - УСТРОЙСТВО НА ЧОВЕШКОТО ОКО

Ретината образува вътрешният слой на окото. Тя представлява прозрачна, мрежеста тъкан и се състои от нервни клетки, които приемат светлинния сигнал и го насочват към зрителния център в мозъка.

Автор: Надя Йончева
Консултант: Д-р Полина Маринова, офталмолог

 

Сподели: