Нашият дом

Огледалце, огледалце...

Огледалото е незаменима вещ в ежедневието на хората. От столетия те се наслаждават на отражението в него.

Огледалце, огледалце...

Огледалото е незаменима вещ в ежедневието на хората. От столетия те се наслаждават на отражението в него.

Свикнали сме да мислим, че огледалото изпълнява чисто практична функция. Вглеждайки се в своето отражение през деня, ние често се замисляме, че огледалото се явява немаловажна част от интериора, а също така и изискан елемент към декора.

Огледалото служи за инструмент за изглаждане на недостатъците в помещението, а освен това е напълно способно и да подчертае изящество и разкош, изисканост и неповторим стил на дома ни. Правилното разпределение и отражение на източниците на светлина визуално разширяват границите на помещението, създават илюзия за безкрайност на пространството. А формата и рамката на огледалото допринасят за декоративния ефект на обстановката в дома. Огледалото подчертава уюта, внася, в някаква степен, поетична тайнственост в спалнята или хола, отразява мъждукащата светлина на нощната лампа, а също красивите предмети и любимите цветя.   

Към избора на такъв детайл от интериора, като огледалото, трябва да подходите много сериозно. Разположението му в дома, размерът, формата, рамката - трябва да се обърне внимание на всички подробности, все пак всяко помещение в апартамента изпълнява свое предназначение и огледалото трябва да бъде подбрано въз основа на тези функции. 

Огледалото може да бъде и ядрото на интериора в дома ви. В зависимост от рамката - метална, пластмасова, позлатена, дървена, придава дворцов и аристократичен изглед. Всички останали елементи и аксесоари от интериора могат да се подберат в съответствие с огледалото. Целият смисъл в избора на тази вещ е да се създаде неповторим вид на помещението, специфични ефекти от отражението на светлината. 

Банята

Обикновено в това помещение огледалото се поставя над мивката. За банята е желателно да избирате огледало с подвижна рамка, за да може да регулирате ъгъла на наклона и посоката му.

Много е удобно, ако към голямото огледало има поставка и за малко, ръчно. Така ще можете да се виждате и в гръб, като вземете малкото и се обърнете с гръб към голямото. Заради повишената влажност в банята, огледалото трябва да бъде с пластмасова или метална, нераждавейка, рамка.  

Коридорът

Тъй като в това помещение най-ярко изпъква практичната функция на огледалото, то трябва да бъде разположено близо до вратата и е хубаво размерът му да ви позволява да се видите в цял ръст. Преди да излезете от вкъщи са много важни последните штрихи, когато образът ви е завършен и е нужно само последно одобрение.

Дори и в коридора, огледалото може да излезе от рамката на своята практичност. Поставено на страничната стена, разширява тесния коридор. А огледала, разположени и осветени със светлина отгоре и от стената, създават множество отражения, визуално раздвижват пространството и придават интригуващ ефект на обстановката. 

 Холът

В него най-добре се проявява способността на огледалото като изискан декоративен елемент на интериора. Огледалото за хола трябва да бъде съобразено с общото дизайнерско решение на стаята, създавайки определено стилово единство с всички елементи и аксесори на декора. Формата, размерът, рамката - всичко има значение.  

Сега да съсредоточим вниманието си в коя част на стаята трябва да се окачи огледалото, като не забравяме за визуалното разширяване на помещението, за играта на отражението и единството на стила. Например, много добре стоят високо окачени огледала с наклон, кръгли или продълговати. Не трябва да слагате огледалото до картина. Ако имате проблем с избора на рамка, която да се съчетае с интериора, най-добре да заложите на дървената в цвета на мебелите, които са в хола.

Детската стая

Огледалото е необходимо и на вашия мъник. Свиквайки да вижда отражението си, детето постепенно се научава да следи да е спретнато и чисто. Разбира се, огледалото не трябва да е нависоко и трябва да е с наклон, който позволява на мъничето да се оглежда в цял ръст. А относно рамката, може да проявите и въображение и да я украсите с играчки и други елементи.

Спалнята

За тази стая изборът на огледало се извършва с особен трепет. Тук то може да бъде чисто прагматично, а може и да придаде специфичен чар на любовта. Огледалният таван и дори малкото огледало, закачено хоризонтално, но осветено с лампи, може да внесе магически, романтични нотки, да превърне в тайнствено-спокойна или огнено-страстна атмосферата в спалнята. Овалните огледала или тези на тоалетките също са подходящи за тази стая.   

Митове и легенди

- Ако счупиш огледало, те очакват седем години нещастна любов. Огледалото е наш двойник и ако го раниш, раняваш себе си. За да се отървеш от проклятието, трябва да боядисаш огледалото черно или да го потопиш във вода.

- Не трябва да се оглеждате в счупено огледало, защото също ви очаква нещастие или загуба на енергия.

- Ако покажете огледало на дете до една годинка, то ще бъде страхливо. Също може дълго да не говори или да не му пораснат зъби. Често ще боледува.

- Ако излизате от вкъщи, първо трябва да се погледнете в огледалото, за да бъде спорен денят ви.

- Ако в дома почине някой, трябва да закриете огледалото, за да не се оглежда в него душата му и да напусне света на живите.

- Забранява се на жените да се оглеждат в огледалото, когато са неразположени, бременни и след раждане, защото в тези моменти те не са „защитени". По-точно не трябва да се върти пред огледалото дълго, да се вглежда и разглежда, особено гола. През тези периоди нейната енергия е по-слаба, а огледалото я отслабва още повече и открива пътя на болестите, нещастието и бедността.

- Ако се съмнявате, че някой ви мисли лошо, постарайте се да накарате този човек да се огледате заедно в огледало. Вгледайте се в отражението ви. Ако подозренията ви са основателни, на лицето на вашия неприятел мигновено ще се изпишат истинските му чувства.

- Всяка сутрин заставайте пред огледалото вкъщи (най-добре това в коридора) и прекарвайки ръка пред него (на разстояние не повече от 0,5 см), кажете: „Огледало, отрази всичко лошо, което влиза в дома ни. Предпази цялото ни семейство" (изброявате имената на всички членове).

- Свързано с всичко споменато дотук, огледалото трябва винаги да бъде чисто. Трябва да го миете всяка седмица, а при необходимост и по-често.

- В никакъв случай не трябва да слагате огледало в банята, колкото и да е модерно. Защото ще загубите здравето си, добрите семейни отношения и парите.

- Ако държите да имате огледало в спалнята, трябва да го покривате през нощта. Обаче, е абсолютно недопустимо да слагате огледало на тавана или на рамката на леглото, над главата ви. Това няма да доведе до нищо добро. Ще извършвате много грешки в живота си, възможни са и изневери.

- Последно, огледалата задължително трябва да са в рамки, за да не травмират енергическото и физическото ви здраве. Те трябва да са закачени не по-ниско от височината на най-високия член на семейството.

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: