Здраве

Ох, боли! Коремчето!

Попитайте всяка майка познава ли проблемите, свързани с болка в коремчето на бебчето. И не се учудвайте, когато получите положителен отговор - в последно време коликите при бебетата заемат едно от първите места сред оплакванията на родителите

Ох, боли! Коремчето!

Попитайте всяка майка познава ли проблемите, свързани с болка в коремчето на бебчето. И не се учудвайте, когато получите положителен отговор - в последно време коликите при бебетата заемат едно от първите места сред оплакванията на родителите.

Причините

Както е известно, проблемите се появяват тогава, когато всичко изглежда чудесно, мъничето се е родило здравичко, вие имате достатъчно кърма, свиквате един с друг, но бебчо не спи през нощта, плаче и свива крачета по време на хранене. Защо се случва това?

  1. Независимо, че към момента на раждане стомашно-чревния тракт на бебчето трябва да е съзрял, чревните власинки не винаги успяват да се формират и по време на хранене стомахчето на бебето започва да го боли (това явление специалистите наричат „стомашни колики").
  2. Неприятните усещания в корема могат да се появят и в следствие на недостиг на ферментите, които помагат за усвояването на въглехидратите и белтъчините на кърмата или кравето мляко. По правило тези проблеми преминават с възрастта.
  3. До стомашни разстройства могат да доведат и различни инфекции: достатъчно е да използвате зле измити шишета или да дадете некачествено адаптирано мляко и бактериите веднага ще се възползват от ситуацията и ще проникнат в организма. Какъв е изводът? - добре измивайте и стерилизирайте шишетата, обръщайте особено внимание на срока на годност на детските храни и на правилата за съхранението им, грижете се за зърната на гърдите си, за да не се получават ранички, които са благоприятна почва за развитие на микробите (например, стафилококите).
  4. И накрая - болките в корема могат да са причинени от особености на нервната система на бебето.

"Всемогъщата" дисбактериоза?

Дисбактериозата (нарушаване на баланса в чревната микрофлора) също може да е причина за дискомфорт в корема. Тъй като симптомите не винаги включват промяна в дефекацията (запек или разстройство), много често коремните болки при дисбактериозата се бъркат с колики. За да може истински да помогнете на мъничето, непременно се обърнете към личния лекар на детето (обикновено действията, предприети от родителите, не винаги помагат, а понякога дори пречат на бебчето да се почувства по-добре). Причината за болките може да се определи, след като се направят изследвания на изпражненията. Тези изследвания показват има ли нарушение на чревната микрофлора, дали панкреасът изработва  достатъчно храносмилателни ферменти и кои вещества не се усвояват от чревните власинки. Между другото, много родители смятат, че именно дисбактериозата причинява разстройство и стомашни болки, но в действителност всичко може да бъде точно обратното - всяка от изброените причини в съчетание със слабата защитна сила на чревния тракт може да доведе до нарушаване на неговата микрофлора.

Стратегия на защитата

И така, педиатърът е установил причината за стомашните болки. Какво може да помогне? Лечение на неврологичните болки може да назначи детски невролог. Ако причината е непоносимост към млечните белтъчини, въглехидратите или дефицит на ферменти, може да помогне правилно подбрано адаптирано мляко. Това не означава спиране на кърменето! Кърмата остава основна храна за бебето, а адаптираното мляко се дава за дохранване (специалните адаптирани млека съдържат вещества, които подпомагат усвояването на белтъчините и въглехидратите). Срещу стомашните инфекции борбата ще води лекарят с изписани от него медикаменти.

Както се казва във военната стратегия, атаката е най-добрата защита. И тук може да се предприемат мерки, които да предотвратят (или поне да намалят) силата:

1.   Преди хранене. Използвайте 10-20 минути преди хранене за игра и/или масаж като поставите бебето по корем. По този начин помагате на детския организъм да нормализира работата на стомаха, да укрепи мускулите на предната коремна стена и по-бързо да отрегулира връзката между храносмилателната и нервната система. Последното е много важно, тъй като незрялата нервна система, която управлява процесите в организма, се смята за една от причините на коликите.

2.   По време на хранене. Внимавайте бебето да не гълта въздух! За тази цел по време на кърмене мъничето трябва да захапва не само зърното на гърдата, но и ареолата. А на децата, хранени с адаптирано мляко, им е необходим биберон, който точно съответства на възрастта им, както и шише със специален клапан, предотвратяващ образуването на вакуум, който пречи на бебчето да гълта въздух.

3.   След хранене. Подръжте детето в изправено положение 10-15 минути след хранене, за да може излишният въздух да излезе (бебето да се оригне).

4.   Масаж на коремчето. С леки движения правете масаж на коремчето, като го поглаждате по часовниковата стрелка около пъпчето. Използвайте всеки удобен случай за този елементарен масаж (например, при всяка смяна на пелената).

5.   Гимнастика. Под формата на игра внимателно сгъвайте крачетата на бебето в коленцата към корема. Повтаряйте упражнението няколко пъти.

6.   Тяло в тяло. Настанете се удобно, поставете бебчето по корем върху корема си. Останете така известно време. Топлината на вашето тяло ще премахне спазъма на мускулите на коремната стена и ще успокои болката.

7.   Диета за мама. Кърмещите майки трябва да се постараят да ядат по-малко продукти, богати на растителни влакна: грозде, ръжен хляб, сушени плодове, бобови растения, различни видове зеле. Не прекалявайте с млякото, силния черен чай и съвсем откажете газираните напитки.

Известно е, че веднага след раждането организмът на бебето не може да защити чревния си тракт: необходимият за това имуноглобулин А започва да се синтезира в нужните количества едва след 1 годинка. До този момент детето го получава от майчиното мляко. Точно поради тази причина педиатрите препоръчват на майките да кърмят децата поне до 1 годинка.

 

Автор: Наташа Нейнска
Консултант: Красимира Иванова, педиатър

 

 

Сподели: