Бременност

Ох, боли! крампи на краката по време на бременност

Особено през третия триместър на бременността, когато сте най-натежала, е възможно да имате крампи - схващания на краката.

Ох, боли! крампи на краката по време на бременност

Тези мускулни спазми измъчват всяка втора бременна, като болезнените схващания са най-често вечер.

Причините?

Една от възможните причини за появяването на крампите по време на бременността, които лекарите посочват, е повишеното тегло и промяната в кръвообращението. Натискът на растящото бебе върху нервите и кръвоносните съдове, които отиват към краката, е значителен към края на бременността.

Спасението?

Има няколко неща, които, ако не премахнат напълно, поне ще облекчат крампите:

  • Редовни упражнения с акцент към разтягането на прасците на краката
    По-чести почивки с високо вдигнати крака
  • По-високи, поддържащи прасеца чорапи

• Масажи върху прасците и ходилата
• Затопляне на краката.

Болките в мускулите на краката се дължат и на недостиг на калций и магнезий. Приемането на хранителни добавки, съдържащи калций и магнезий, предпазват от това неприятно оплакване.

МАГНЕЗИЙ

Като важен вътреклетъчен катион, магнезият е от значение за над 300 ензимни реакции, за регулирането на клетъчната пропускливост и за нервно-мускулната проводимост. При магнезиевия дефицит се наблюдават нервно-мускулни смущения (моторна и сензорна свръхвъзбудимост, мускулни крампи, парестезии), психични промени (депресивни сьстояния и пр.) и сърдечни нарушения. Магнезиевият дефицит при бременни води до тенденция към преждевременна родова дейност. 

„Ако крампите продължат да ви измъчват, обърнете се към вашия лекар и той ще ви предпише съответно медикаментозно лечение" - това е разумният завършек на проблема, но все пак ни се иска да ви дадем и още няколко „жокера".

Б. Г.: „Ходилото нагоре - пръстите се надигат така, че да гледат към главата (доколкото е възможно) - и така минава!"

М. П.: „Ще кажа бабина рецепта - когато получите крампа, натопете едно залче хляб в сол и го глътнете. След броени минути крампата изчезва." (Бел. ред. Бременните да внимават със солта, заради задължането на течности.)

К. Т.: „Първа помощ - изпъване на стъпалото в контрашпиц, колкото успеете. Отминава за няма и една минута!".

Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: