Здраве

Оказване на първа помощ при деца от 0-3 год. възраст

Раждането на дете и неговото отглеждане винаги е свързано с една неописуема радост, с едно особено усещане на пълнота и осъщественост на личността, дори в миговете, когато сме изключително натоварени с къщната работа, кариерата или просто нямаме настроени

Оказване на първа помощ при деца от 0-3 год. възраст

Раждането на дете и неговото отглеждане винаги е свързано с една неописуема радост, с едно особено усещане на пълнота и осъщественост на личността, дори в миговете, когато сме изключително натоварени с къщната работа, кариерата или просто нямаме настроение за нищо. Но заедно с това стои и отговорността към това малко и беззащитно същество. Спомняте ли си приказката за нероден Петко? В нея майката оплаква още нероденото се дете, представяйки си как бъдещият Петко още съвсем малък ще умре, като, повит и оставен до камината да спи, една тесла ще падне на главата му фатално. Това е една добра илюстрация от българския фолклор за това колко силна може да бъде тревожността на родителите за живота и здравето на отрочето. Като вземем предвид и тайнството на майчиния инстинкт, намиращ отражение в свръх закрилата на майката към нейното съкровище, почти сигурно е, че майчинството „спокойно" може да ни превърне в непоносимо страхливи (дори за нас самите) и ограничаващи всяко движение на детето.

Как играчката да не се превърне в плачка

За да не се превръщаме в най-големия кошмар за своето дете, изпадайки в паника при всяко негово кихане, но и за да имаме усещането за контрол над ситуацията, без да сме ограничаващи и деспотични родители, трябва да знаем някои основни правила за безопасност. В дългогодишната си практика специалистите от Българския Червен Кръст са достигнали до едно основно правило - най-важното при травми и злополуки е превенцията. Важно е да знаем, че макар много често злополуките да се определят като инциденти, защото се случват неочаквано и изглеждат неконтролируеми, те могат да бъдат избегнати. За целта трябва да се научим да създаваме безопасна среда за детето още от първите му дни. Ако сме свикнали да оставяме копчета на пода, да поставяме ножички и други остри предмети на достъпни за нас (но и за детето) места - по шкафовете например, да си оставяме горещата чаша кафе на масата и теслата над креватчето, то ние подлагаме на реална опасност своето дете. А да изградим безопасността на средата, означава и да спомогнем за изграждането на умения у детето за неговото безопасно израстване.

Превенция и оказване на първа помощ при деца 0 до 3 години

Най-големите опасности, установени от опита на специалистите - педиатри и общопрактикуващи лекари и оказването на първа помощ при тях, са:

Задавянето е опасност, която грози бебето още от първите му дни на белия свят. В първите 3-4 месеца, когато бебето е на кърма или мляко за кърмачета, съществува реалната опасност от това да се задави при попадане на мляко в дробовете му при повръщане. Опасността от задавяне е налице и малко по-късно, когато детето вече може да хваща предмети (от шест- седем месеца и до 2-3 годишна възраст). Мъниците тогава изследват света „на вкус" и слагат в устата си всичко, което им попадне, но това може да бъдат копчета, малки частици от играчки и други подобни, което се явява реална опасност за сигурността им. Но преди да посочим техниките за първа помощ в ситуация на задавяне и задушаване, ще кажем най-важните правила, за да не се случи.

Правила за превенция. Тъй като в този период бебетата предимно лежат, никога не оставяйте мъничето по гръб, защото, ако повърне, течността се връща и може да се задави и дори задуши. Винаги след хранене го изчаквайте да се оригне преди да го сложите в креватчето, така ще избегнете евентуално повръщане на храната. Правилната поза, в която бебето трябва да лежи, е на една страна. Така, дори и да повърне, няма опасност от задавяне. По отношение на малките предмети, които детето задължително ще опита, ако намери - никога не оставяйте около него подобни опасни частици. Това се отнася и за играчките - примерно дрънкалки, които може да отвори и да погълне топченцата вътре.

Правила за първа помощ:

1. Ако бебето кашля много силно и подозирате, че чуждо тяло (храна или малка играчка) е запушило дихателните пътища, оставете го да продължи да кашля. Не се намесвайте, не го тупайте по гърба и не правете опит за тласкане на бебето през корема.

Ако бебето кашля слабо или не може да говори, да диша и да плаче, приемете, че дихателните пътища са напълно блокирани. Бебето може да бъде обхванато от паника и да има сини устни.

Направете 5 потупвания по гърба:

  • Поставете бебето да легне с лице надолу върху предната част на ръката ви;
  • Притиснете ръката си към бедрото си, като главата на бебето трябва да бъде по ниско от тялото и долните крайници;
  • Потупайте бебето между плешките 4-5 пъти с възглавничката на другата ръка.

2. Направете пет тласъка на гърдите:

Поставете бебето като „сандвич" между ръцете и предмишниците си и го обърнете по гръб с лице нагоре и с глава, по-ниско разположена от гръдния кош.

Поддържайте главата и тила на бебето с ръка, като поставите предмишниците си на бедрото.

С меката част на дланта направете 4-5 тласъка в областта под гръдния кош, насочени нагоре и напред.

Повтаряйте цикъла от 5 потупвания по гърба с 5 тласкания на гърдите, докато:

  • Бебето изхвърли чуждото тяло;
  • Бебето започне да диша.

      Дете в безсъзнание се поставя на една страна в стабилно странично положение - целта е: проходими дихателни пътища.Отворете устата и ако има нещо, например  дъвка, бомбон и пр., отстранете ги, ако няма такива не бъркайте в устата на детето.

       Ако заварите дете в безсъзнание /катастрофа, травма, задавяне или друга причина довела до това състояние/ незабавно проверете дали детето диша, при липса на дишане установете дали има пулс.

    АКО ДЕТЕТО Е В БЕЗСЪЗНАНИЕ, НО ДИША И ИМА ПУЛС - поставете го на една страна и незабавно се обадете на тел. 150 или 112. До пристигане колата на бърза помощ следете пулса и дишането.

   При дете в безсъзнание, липса на дишане и сърдечна дейност, започнете незабавно съживяване /СРR/.  Внимателно отстранете, ако има наличните предмети от устата на детето, повдигнете леко брадичката нагоре, което ще освободи от езика дихателните пътища, поставете марля върху устата на детето и внимателно духнете леко, като обхванете с устата си устата, а при кърмачета устата и носа на детето, толкова, колкото съвсем леко да се повдигнат гърдичките. След това махнете марлята от устата, поставете напречно на ребрата под мислената линия, свърваща гръдните зърна на детето, три пръста, върху гръдната кост, повдигнете показалеца, и направете 5 притискания, при които гръдната кост да потъва половин до 1 см при новоредени, а при по-големи деца до 2 см. Повтаряйте 1 вдухване и 5 компресии до появяването на пулс и дишане или до пристигане колата на БМП, която сте извикали при първа възможност.

При определени заболявания - инфекции на респираторния тракт или тежка алергична реакция се наблюдава нарушаване проходимостта на дихателните пътища. Препоръката за дете със затруднено дишане и лаеща кашлица е незабавно да бъде отведено в болница. Прилагането на изброените техники е безсмислено, тъй като обструкцията на дихателните пътища се дължи на отточни тъкани, а не на чуждо тяло.

Опасност от падане. При бебетата, когато започнат по-активно да се движат и да се обръщат от гръб по корем и обратно, една от най-големите опасности е от падане.

Правила за превенция. За да избегнете ужаса от това да видите бебето си плачещо на пода с възможни травми, не го оставяйте само на леглото или  на масичката за повиване.

Опасност от удавяне. Когато къпете детето, съществува реалната опасност от това то да се подхлъзне във ваната. В тази възраст мъниците нямат инстинкта за самосъхранение и дори в малко вода, ако попадне личицето му, може да се удави.

 Правила за превенция. Никога не оставяйте без надзор бебето, дори и за секунди,  докато е във ваната.

Опасност от отравяне. Около седмия-осмия месец и след това, когато мъниците започнат вече да пълзят и правят първите си крачки, предметите, които могат да станат обект на изследователския им интерес (изразяващ се в опитването на вкус), са значително повече. Вече са лесно достъпни любопитните кутии с прах за пране, омекотителите, каналините, оставените на ниско лекарства, листата на филадендрона в хола ви и пр. Все вещества, които могат да предизвикат отравяне при поглъщането им. По данни на БЧК, отравянето е един от най-срещаните спешни случаи при децата под 5-годишна възраст. То почти винаги се случва в домашни условия.

Правила за превенция. Най-важното правило да предпазите детето от отравяне е винаги да прибирате на високи и недостъпни за него места всички опасни вещества като гореизброените. 

Но все пак това не винаги е възможно, дори, защото детското развитие е толкова динамично, че ако допреди половин ден не е могло да отвори вратичката на шкафа например, то с изненада може да установите, че половината му съдържание вече е навън. Затова много важно е да знаем как да разпознаем симптомите на отравяне.

Разпознаване

В зависимост от вида на погълната отрова и от времето, изминало от момента на контакта, са налице:

Ранни симптоми:

Отворена опаковка на лекарство или препарати, използвани в домакинството; необичаен мирис от устата или петна по кожата или дрехите; внезапни промени в поведението, страх, раздразнителност или свръхактивност; болезнени изгаряния в и около устата, които показват, че детето е влязло в контакт с корозивен химикал; гадене, повръщане.

По-късни симптоми:

Главоболие; усещане за студ, лепкава (хладна и влажна) кожа; коремна болка или спазми(схващане); слабост и дезориентация; неясна реч; трудности при дишане; сънливост; припадъци; безсъзнание.

Правила за първа помощ:

1. Отстранете всякакви хапчета, кристали или други следи от отрова от устата на детето.

2. Съберете информация. Останете спокойни. Опитайте се да определите следното: име или вид на погълнатото лекарство или химикал. Погълнато количество, като например: Само една глътка, половината хапчета, цялата течност. Състоянието на детето, като например: в съзнание, повръщащо, изгорена уста, коремна болка.

3. Ако детето е погълнало корозивен химикал (такъв, който изгаря и причинява значителна болка), дайте незабавно половин до три четвърти чаша (100-150 г, но не повече!)прясно мляко или студена вода. Това количество изплаква отровата от устата и гърлото, но не е достатъчно да причини повръщане. При отравяне с корозивни химикали не трябва да се предизвиква повръщане. В случай на погълнато корозивно вещество, трябва да бъде незабавно лекувано в спешно медицинско отделение.

Първа помощ при вирусни и бактериални заболявания.

При симптоми като запушен или течащ нос, болки в гърлото и кашлица обикновено става дума за простуда. Първата помощ в този случай се изразява в следното: дайте предписаните от лекар лекарства; използвайте овлажнители за въздух - влажният въздух намалява болката и улеснява очистването на секретите. За отпушването на носа използвайте солена вода (физиологичен разтвор), като накапвате по няколко капки във всяка ноздра в легнало положение на детето. Следете телесната температура на детето - при повишаване дайте предписания  от личния лекар медикамент за нормализиране на температурата, при нужда можете да направите влажно обвиване или да го изкъпете с по-хладка вода. При диария лечението се изразява в осигуряването на покой на червата и даването на детето достатъчно количество течности, които да компенсират загубите от честите изхождания. Давайте голямо количество течности. Ако кърмите, продължете с кърменето и давайте между кърменията електролитни разтвори. Ако детето е захранено вече, прекратете храненето и му давайте течности и електролитни разтвори за 5-6 часа, след което внимателно започнете захранване. За поддържане на кожата сменяйте често памперсите, мийте и подсушавайте добре кожата след всеки епизод на диария. При подобряване на състоянието, започнете да давате храни, които забавят преминаването през червата, като печени банани, сварени моркови,оризова вода . При висока температура детето трябва да остане вкъщи до отшумяване на симптомите. Давайте му да пие течности на малки глътки (вода, чай). Дайте на детето предписаното от педиатъра лекарство за смъкване на температурата. Облечете детето възможно най-леко, но не позволявайте да трепери. Мокрете главата, защото повече от половината топлина от тялото се губи през главата. С изпаряването на водата започва и охлаждането.

 

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Христина Шкодрова, педиатър, детски кардиолог, лектор по първа долекарска помощ за деца към БЧК

 

 

Сподели: