Бременност

Околоплодните води отблизо

За повечето бъдещи родители вътреутробният живот на нероденото им бебе е загадка и поражда въпроси, които често предизвикват притеснение и тревога.

Околоплодните води отблизо

Ето защо в следващите редове ще се гмурнем надълбоко, за да разкажем повече за ролята на околоплодните води в живота на малкото човече.

От момента на зачатието

Мястото, в което се развива и расте бебето, се нарича плоден мехур или амнион. От момента на прикрепването на оплодената яйцеклетка към стената на матката, именно той осигурява на плода подходящите условия за пълноценен живот в корема на мама.

Околоплодната течност осигурява на бебето постоянна температура в рамките на 37 градуса и го защитава от вредни микроорганизми и други външни неблагоприятни за развитието му фактори. Амниотичната течност се освобождава от женското тяло непрекъснато, приблизително на всеки три часа, като увеличава обема си всяка седмица, за да достигне своя максимум от 1000-1500 мл в около 36-ата седмица на бременността.

Какъв е съставът на околоплодните води

В различни периоди от развитието на бебето водите променят не само своя обем, но и състав, за да отговорят на неговите потребности за правилно развитие. Ето защо в тях се включват мазнини, протеини, въглехидрати, хормони, ензими, витамини, микро- и макроелементи, кислород и въглероден диоксид, имуноглобулини и антигени.

Кои са основните функции на околоплодните води?

От самото начало на бременността до момента на раждането, амниотичната течност изпълнява изключително важни жизнено необходими функции за бебето, а именно:

- Обмяна на веществата

Голяма част от необходимите за развитието на бебето вещества попадат в организма му именно чрез околоплодните води. Едновременно с това то отделя течности, които от своя страна се изхвърлят чрез отделителната система на майката.

- Защита от механично въздействие

Околоплодните води и плодният мехур пазят бебето от удар, повишено налягане и други вреди, създавайки нещо като предпазна възглавница за него. Освен това, околоплодната течност предпазва пъпната връв и меките тъкани, създавайки пространство за свободно движение на детето в утробата, необходимо за нормалното му развитие.

- Създават стерилна среда

Околоплодните води са стерилни и предпазват плода от инфекции, които могат да навлязат през влагалището на майката.

- Помагат в процеса на раждане

Когато раждането започне, окоплодните води създават налягане върху маточната шийка, помагайки й да се разтвори достатъчно. Те осигуряват безопасна среда за мъничето по време на първия етап на раждането, като едновременно с това овлажняват родовите пътища, за да помогнат за по-лесното придвижване на бебето през тях.  

Околоплодните води са източник на важна информация за бременността и състоянието на плода. Признаците, по които може да се диагностицира състоянието на бременната жена и детето, са: цвят, консистенция, обем, прозрачност и състав на околоплодните води. Анализът помага да се определи кръвната група, Rh-факторът и полът на бебето, както и да се идентифицират някои метаболитни нарушения, хипоксия и наследствени заболявания.

Когато нещо не е наред

Съществуват определени показатели, които измерват състоянието на околоплодните води и най-честите отклонения от нормата са следните:

Многоводие

За многоводие говорим, когато обемът на околоплодните води надвишава 1,5 литра. Най-вероятните причини за него могат да бъдат сърдечно-съдови заболявания на майката, диабет, резус-конфликт, пиелонефрит, вродени дефекти или инфекции на бебето.

Маловодие

Проблемът се характеризира с намалено количество околоплодни води - около и под 0,5 литра. Тази патология се наблюдава много по-рядко, отколкото многоводието, и представлява опасност от преждевременно раждане.

Изтичане на околоплодните води

Целостта на околоплодния мехур е задължително условие за оцеляването на бебето. Разкъсването му, заедно с изтичането на амниотичната течност навън, е предпоставка за незабавно посещение в спешна помощ. 

Промени в цвета

По правило до самото раждане околоплодните води трябва да бъдат прозрачни на цвят. Всяко отклонение от тези норми свидетелства за евентуален проблем, който трябва да се проследи от лекар:

Светложълт цвят. Жълтият цвят е доказателство за развитието на Rh-конфликт или несъвместимост между кръвните групи на майката и бебето. Това е опасно за детето, може да доведе до някои сериозни усложнения и изисква задължително лечение в болница.
Зелен цвят. Зеленият цвят е индикация за кислородно страдание на бебето и изисква спешно лечение.
Червен цвят. Този цвят е признак на кървене и изисква спешна хоспитализация.

Автор: Нели Христова

Консултант: проф. Петър Петров, акушер-гинеколог

 

Сподели: