Здраве

Олово в кръвта

Живеехме си спокойно и изведнъж някой пусна бомбата: „А изследване за олово в кръвта правихте ли?" Минута мълчание. „Ами не. Трябва ли?" На фона на меко казано нездравословния начин на живот, който водим, въпреки всичките ни старания, това беше пореднот

Олово в кръвта

Живеехме си спокойно и изведнъж някой пусна бомбата: „А изследване за олово в кръвта правихте ли?" Минута мълчание. „Ами не. Трябва ли?" На фона на меко казано нездравословния начин на живот, който водим, въпреки всичките ни старания, това беше поредното изпитание. Оказа се, че не само е трудно преодолимо, но и невъзможно да се избяга от него. Не е нещо, с което да се примириш, просто защото не зависи от теб, а осъзнаваш, че е нещо, което самите ние сме си направили. Оловото е метал, който носи след себе си много беди, но въпреки това е широко използван в ежедневието ни.

Рискови групи

Оловото (Pb) е един от най-токсичните тежки метали. Обикновено се счита за професионално заболяване, особено при миньорите, бояджиите и работещите в олово-цинковата промишленост. За съжаление обаче рисковите групи не се ограничават до тук. Бебетата и децата притежават лошата способност да резорбират в по-висока степен оловото, попаднало в стомашно-чревния им тракт в сравнение с възрастните. Освен това растящият организъм е много по-чувствителен към токсичните ефекти на метала. Децата са изложени ежедневно на поглъщане на тази отрова както на улицата, така и у дома. Най-застрашени са малчуганите в районите, където оловото се използва за масово производство, тъй като то се отделя във въздуха. В България такива места са Кърджали, Пловдив, Асеновград, Мадан, Рудозем.

Приемливо количество

За интоксикация може да се говори, когато стойностите на олово в кръвта на детето надвишават 10 mcg\dl (микрограма на децилитър). Ако в графата срещу обозначението Pb стои цифра, по-висока от 45 mcg\dl, става дума за тежка степен на интоксикация - състояние, изискващо незабавно лечение с медикаменти. Така нареченият сатурнизъм е състояние на повишено натрупване на олово в организма, синоним на интоксикация с олово.

Какво води след себе си

Металът не случайно е един от най-токсичните. Последствията не са само временни, а могат да бъдат и фатални. На първо място се засяга нервната система на детския организъм. Възможна е появата на затруднения във възприятието на нова информация, липса на концентрация и слухови нарушения. Дори отклонения в поведението. Развиват се още анемия, бъбречни и чернодробни увреждания, стомашно-чревни смущения, сърдечно-съдови заболявания и репродуктивни проблеми в бъдеще. Концентрацията на олово в кръвта с времето и правилно лечение намалява, но в костите и зъбите металът се натрупва, като времето му за полуелиминация от там е повече от 20 години. При определени условия може да се освободи от тези депа и да предизвика клинична изява на интоксикация. Тежкият метал уврежда плода на бременната жена и може да предизвика аборт, а също така и преждевременно раждане, ако се погълне в завишени количества.

Той е навсякъде

Звучи зловещо, нали? За жалост е така, а дори не го забелязваме. Олово има във въздуха, водата, домашната прах, съдовете, боите на мебелите, в почвата, боите на катерушките на детската площадка. Доказано е, че по-голямо количество от метала се поглъща през устата, отколкото при вдишване. Когато правите горещ чай в чаша, украсена с цветни фигури, тя отделя вредни вещества. Боите, използвани при изработка на съдовете, съдържат олово и то се отделя при нагряване. Същото се отнася и до цветните тенджери, тави и купички за супа. Ако искате да избегнете вредата, ползвайте само бели и стъклени съдове за хранене. Не слагайте нищо топло и в пластмасови чинийки и чашки на детето. Запалена ароматна свещ, която гори повече от 3 часа, може да насити въздуха в стаята с олово много над допустимите норми. То идва от фитила, който се изработва така, че да не „клюмва". Можете да си направите тест вкъщи. Натъркайте фитила на свещта с бял лист хартия. Ако остане сива черта като от молив, означава, че съдържа олово. В САЩ са популярни тестовете за домашна употреба, които измерват количеството олово в съдовете, стените, мебелите.

Симптоми

Оловната интоксикация се раздeля на няколко степени - лека, средно тежка и тежка в зависимост от нивото на олово в кръвта, т. нар. плумбемия. По-леките степени се характеризират с анемия, болки в коремчето, безапетитие, повръщане, нарушения във функцията на черния дроб, с неврологични смущения като слабост и увреждане на периферните нерви, но същo така и с промени в поведението на детето. По-тежките случаи могат да доведат до тежка неврологична симптоматика, вкл. и умствено изоставане. Всяко отклонение или забавяне в развитието на детето може да е следствие от прекомерно натрупване на олово в кръвта. Британски изследвания сочат, че децата, със съдържание на олово в кръвта между 5 и 10 mcg\dl, изпитват затруднение с четенето и писането. Чисто физически е възможно синкаво оцветяване на лицето и ръбовете на венците. Детето е необичайно отпаднало и слабо. Обикновено има запек и това още повече го тормози. Освен това е раздразнително и често избухва за дребни неща. Засягането на нервите отключва симптоми като увисване на китките и стъпалата. Възможно е само една ръчичка или краче да даде подобно отражение на наличието на олово в кръвта.

Лечение

Повечето хора смятат, че детският организъм не може да се изчисти от натрупаното олово в кръвта. Това не е точно така. Съвременният начин на живот наистина не дава възможност да отглеждаме децата си в абсолютно чиста околна среда, но високите показатели могат да се намалят с определени медикаменти. При тежки състояния, когато стойностите на олово в кръвта надвишават 45 mcg\dl, се прилага медикаментозна терапия с така наречените хелатори.

Как да му избягаме

Особено трудна задача. Но не е невъзможна. Най-важното е да се премахнат всички източници на олово, които могат да навредят на детския организъм. Няма как да се натровите с тежкия метал от вещ, която няма досег с устата на детето или с огън, тъй като тя просто така не излъчва вредни вещества. В същото време малкият човек трябва да се подсилва с качествена храна и здравословен начин на живот. Особено важно е редовното хранене и приемането на желязо и калций. Оловото се всмуква в по-голяма степен от стомашно-чревния тракт, когато детето гладува. Освен това старайте се да бягате от града колкото можете по-често. Няма как да не вдишвате вредните вещества, отделяни от ауспусите на колите, ползващи бензин, но можете да профилактирате с често ходене в планината.

СЪВЕТИТЕ НА СПЕЦИАЛИСТА

10 ключови момента в профилактиката

- Често миене на детските ръчички

- Да не се лапат боклуци от земята и най-вече люспи от боя от пода, шкафовете, катерушките, играчките и т.н.

- Редовно да се почистват всички повърхности в дома - под, шкафове, маси, техно уреди и т.н.

- Чест прием на храни, богати на желязо и калций

- Да не се стига до гладуване

- Внимателно трябва да се подхожда към керамичните съдове

- Не трябва да се съхраняват храни в консервени кутии

- При термична обработка да не се ползват гледжосани съдове тип гювеч, купи, чаши и чинии, оцветени с бои

- Да се ползват предимно стъклени и бели съдове за приготвянето на храната

- Водата от чешмата да се налива от студения кран и да се източва преди употреба

- Да не се пие вода, сок или чай от пластмасови бутилки и чаши; най-добрият вариант е стъклото

- Възможно най-често да се излиза на чист планински въздух, където няма коли и вредни емисии от заводи

...и умната!"

Стара приказка за пожелание за успех и разум. Майките в момент на паника, че детето им страда от някакъв страх или е преживяло лошо събитие, се обръщат за помощ към баби-баячки, които леят куршум. Всеки сам преценява ефекта от процедурата, но трябва да се проучи с какво се извършва тя. Някои действия се извършват с отливането на олово, докато детето диша изпаренията.

През океана

В сградите, строени преди 1977 г. в САЩ са използвани бои на оловна основа. Днес са известни последствията от натрупването на тежкия метал и се знае за проблема, затова в строителството не се използват оловобазирани бои.

На изток

Комисията по храните и лекарствата на САЩ преди време обяви официално, че повечето играчки, произведени в Китай съдържат опасни количества олово под формата на боя. Особено вредни са изпаренията от пластмасата. Влезте в така разпространените магазини за левче и ще усетите неприятната миризма, която се носи във въздуха. Тя е вредна за вас и детето ви.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Весела Данкова, педиатър в клиника по детски болести, УБ „Лозенец", тел. 0889 429 691

 

 

Сподели: