Бременност

Опасните оплаквания

Състоянието на бъдещата майка през бременността предизвиква много притеснения и за нейното здраве, и за това на бебето.

Опасните оплаквания

И ако част от тревогите са неоснователни, съществуват оплаквания, които изискват незабавна консултация с лекар.

Кървене

Ако е придружено от болка в корема или спазми, то може да е сигнал за аборт или извънматочна бременност.

Силно главоболие

Може да е резултат от дехидратация, или да е признак за прееклампсия, характеризираща се с високо кръвно налягане. За нея свидетелстват и подуване на ръцете, краката и лицето, както и замъглено зрение.

Без уплах

Не подценявайте оплакванията си, но и не позволявайте страхът да ви завладее. Когато се обърнете към лекар, той ще прецени какво да предприеме, за да бъде неутрализиран проблемът.  

Често и болезнено уриниране

Симптом, показващ инфекция на пикочния мехур. Възможно е да предизвика преждевременно раждане или ниско тегло на новороденото.

Болка в таза

При положение че дискомфортът не се повлиява от разтягане, достатъчен прием на вода или почивка, не трябва да отлагате срещата си с акушер-гинеколога.

Добавки за отлично здраве

Ако чувствате умора, най-вероятно ви липсват витамини и минерали. Набавяйте си ги с хранителни добавки за бременни, които съдържат ценни вещества, като важните за здравето ви и развитието на бебето омега-3 мастни киселини.

Непрестанно повръщане

Тежка форма на сутрешното гадене, която понякога е придружена от треска. Треската от своя страна може да е показател за инфекция.

По-малко движения на плода

Усетите ли, че мъникът се движи по-малко отпреди, е най-добре да ви направят мониторно изследване, което ще покаже какво не е наред.

Още обезпокоителни симптоми

Не отлагайте посещението в кабинета на лекаря, ако имате вагинално кървене или зацапване, продължаващи повече от ден, както и болки в коремната област.

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

Сподели: